Bölgenin ihracat devleri Karadeniz Ekonomi ’ye konuştu!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan “2024 Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı” listesine giren Karadenizli firmaların yöneticileri, üretimden ihracata, katma değerli ürünlerden yeni pazar hedeflerine kadar önemli mesajlar verdi.

info@karadenizekonomi.com / 7.07.2025

Bölgenin ihracat devleri Karadeniz Ekonomi ’ye konuştu!

Samsun, Ordu ve Giresun’dan listeye giren şirketlerin liderleri, bölgenin fırsatlarını ve zorluklarını paylaştı.

“Amerika’dan Hindistan’a yeni pazarlarla büyüyoruz”

Samsun’da entegre üretim kampüsüyle faaliyet gösteren Sampa, güçlü lojistik avantajı ve üniversitelerle kurduğu yakın iş birlikleriyle dikkat çekiyor. CEO Tarık Altuncu, Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Uzak Doğu’da iştiraklerinin ihracat performanslarını desteklediğini belirterek, “Amerika kıtasındaki operasyonlarımız hem satış hacmi hem marka bilinirliği açısından ciddi ivme kazandı. Önümüzdeki süreçte Brezilya, Hindistan ve Kanada gibi potansiyeli yüksek pazarlara odaklanacağız” dedi.

Sampa’nın markalaşma ve Ar-Ge yatırımlarına da değinen Altuncu, “Avrupa’da Errevi, Benelüx’te InterTruck, Almanya’da Auger gibi markalarımız var. CAMP Ar-Ge Kampüsümüzde sürdürülebilirlik ve yenilikçilik odaklı projeler yürütüyoruz. Bu yaklaşım Sampa’yı sadece üretici değil, teknoloji ve mühendislikte küresel bir oyuncu haline getiriyor” diye konuştu.

“Türk gıda sektörünü küresel ölçekte daha güçlü temsil etmek istiyoruz”

Karadeniz’in ihracatta güçlü temsilcilerinden Ulusoy Un’un Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, Samsun’un liman avantajı ve bölge ülkeleriyle yakın ticari ilişkilerine işaret ederek, “2024’te özellikle Sri Lanka, Suriye ve Sudan öne çıktı. 108 ülkeye ihracat yapıyoruz. Hedefimiz Afrika ve Güney Amerika’da daha derinleşmek” dedi.

Ulusoy, katma değeri artırmak için yaptıkları yatırımlara değinerek, “Söke çatısı altında Hello Cookie markamızla kurabiye üretimi, ayrıca İtalya’daki Pastificio Mediterranea makarna tesisinin satın alımıyla Ar-Ge ve ürün çeşitliliğinde önemli adımlar attık. Türk gıda sektörünü küresel ölçekte daha güçlü temsil etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“CANiK ile 70 ülkeye savunma sanayi ihracatı”

Samsun’da üretim yapan ve CANiK markasıyla bilinen SYS Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Utku Aral, bölgenin lojistik gücü ve üretim kültürüne dikkat çekerek, “Tedarik zincirimize Samsun firmalarını da katarak teknoloji kümelenmesi hedefliyoruz” dedi.

SYS Grup’un ihracatının %95’ini oluşturduğunu vurgulayan Aral, “2024’te ABD, Ukrayna, AB ve Orta Doğu performansımızı yükseltti. Yeni dönemde Avrupa’da derinleşmeyi, Afrika ve Asya’da stratejik iş birlikleriyle yaygınlaşmayı planlıyoruz” diye konuştu. Ar-Ge ve platform entegrasyonu yatırımlarıyla yılda 500 bin tabanca, 5 bin ağır makineli tüfek, 250 top ve atış kontrol sistemi ürettiklerini dile getirdi.

“Avrupa ve Afrika’da büyüdük, yeşil dönüşüm projelerinde rol alacağız”

Samsun’da entegre tesislerde üretim yapan Borsan Kablo’nun CEO’su Arbek Akay, Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Orta Doğu’da büyüdüklerini ifade ederek, “Almanya, İspanya ve İngiltere gibi pazarlarda teknik standartlara uygunluk, lojistik süreklilik ve müşteri memnuniyetiyle ciddi büyüme yakaladık” dedi.

Akay, Sahra Altı Afrika ve Körfez ülkelerinin öncelikli hedefleri olduğunu belirterek, “Avrupa’da yeşil dönüşüm ve altyapı modernizasyon projelerinde daha fazla yer almayı hedefliyoruz. Borsan Ar-Ge Merkezimiz 1000 m² alana ulaştı, sürdürülebilirlik ve ileri fonksiyonel malzeme odaklı projeler yürütüyoruz” dedi.

“Fındığın kalbindeyiz, yatırım için makroekonomik düzelme gerekiyor”

Ordu’da faaliyet gösteren ve 93 yıllık geçmişiyle dikkat çeken Gürsoy Fındık’ın Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Gürsoy, “Karadeniz’de arsa maliyetleri yüksek, organize sanayiler tam olarak faaliyete geçmedi. %50-60 faiz ortamında yatırım yapmayı bekletiyoruz” dedi.

Gürsoy, “Katma değeri yüksek işlenmiş ürünlere yöneldik, naturel fındığın ciromuzdaki payı %20’lere indi. Avrupa’da fiyat yarışı yoğunlaştı, bu nedenle Uzak Doğu, Güney Afrika, Kuzey ve Güney Amerika gibi pazarlara yöneliyoruz” diye konuştu. Ancak yüksek vergiler nedeniyle işlenmiş ürünlerde destek beklentilerini de vurguladı.

“TİSAŞ: Savunmada inovatif çözümlerle 65 ülkeye ihracat”

Trabzon merkezli TİSAŞ, geliştirdiği özgün ve yüksek katma değerli silah sistemleriyle dikkat çekiyor. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Alemdaroğlu, “Üretimimizin %85’ini ihraç ediyoruz. NATO standartlarında üretilen silahlarımız hem iç güvenlik projelerinde hem de ihracatta öne çıkıyor. Amacımız sadece ihracat değil, Türk savunma sanayiini dünyada yerli mühendislik çözümleriyle temsil etmek” dedi.

Sebahattin Arslantürk: “Önceliğimiz Üreticiye ve Ülkemize Katkı”

TİM 1000 listesinde yer alan Arslantürk Tarım’ın Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, ihracat başarılarını yıllara dayanan tecrübeye ve üretici odaklı yaklaşımlarına bağladı: “Önceliğimiz her zaman üreticiye, bölgemize ve ülkemize katkı sağlamak oldu.”50'den fazla ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Arslantürk, “Yaygın ihracat yapısını sürdüreceğiz, daha iyi noktalara ulaşacağız,” dedi.Katma değerli ürün yatırımlarının şimdilik gündemlerinde olmadığını belirten Arslantürk, “Verimliliğe odaklı Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor,” ifadelerini kullandı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar