Borcu olanlar Dikkat:Yapılandırma bugün bitiyor!

Borç yapılandırması kapsamında olan mükelleflerin dikkat etmesi gereken son ödeme tarihi 31 Temmuz olarak belirlendi. Mali Müşavir Anıl Demir, bugünün önemli bir tarih olduğunu belirterek mükellefleri bu konuda uyardı.

info@karadenizekonomi.com / 31.07.2023

Borcu olanlar Dikkat:Yapılandırma bugün bitiyor!

Borç yapılandırmasından faydalanmak isteyenlerin, son ödeme tarihini kaçırmamaları için ödemelerini zamanında ve eksiksiz olarak yapmaları gerektiğini ifade etti.

Demir, yapılandırmanın avantajlarına ve dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin önemli açıklamalarda bulunarak, kanun uyarınca borçlarını yapılandıran mükellefler için peşin ödeme ve ilk iki taksit ödemesinin son tarihinin Temmuz ayının son günü olduğunu belirtti. Bu tarihten sonra yapılacak ödemelerin taksitler halinde gerçekleştirileceğini ifade ederek, yapılandırma programının mükelleflere 48 aya kadar varan bir taksit imkanı sunduğunu da dile getirdi. Mükelleflerin bu yapılandırmaları vergi daireleri, e-devlet kapısı uygulaması veya interaktif vergi dairesi üzerinden yapmaları gerektiğine dikkat çekti.

Ancak taksit sayısının artması durumunda borç miktarına uygulanacak katsayının da arttığını belirten Demir, mükellefleri dikkatli olmaları konusunda uyararak, ’’Taksit sayısı arttıkça borç miktarına uygulanacak katsayı da artar. Diyelim ki bugün mükellefler ödemeleri gereken tutarı zamanında ve tam olarak ödemedi bu durumda ne olacak? Öncelikle diğer yapılandırma uygulamalarında olduğu gibi bu yapılandırma uygulamasında da ilk iki taksitin tam ve süresinde ödenmesi gerekiyor. Aksi takdirde maalesef kanun hükümlerinden yararlanma imkânı ortadan kalkıyor’’ dedi. Anıl Demir, ayrıca bir takvim yılı içerisinde 01.01.2023 ile 31.12.2023 tarihleri arasında 3 taksitin ödenmemesi durumunda da kanun ihlali yapıldığı için kapsam dışı bırakılacağını ifade etti. İhlallerin de, seçilen son taksiti izleyen ayın sonuna kadar mutlaka gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyen Demir, ’’Aksi taktirde yine kanun kapsamının dışına taşmış oluruz’ ’diye konuştu.

 

Son olarak peşin veya taksitli ödeme seçeneğini kullanan ancak yapması gereken ödemeyi tam olarak gerçekleştiremeyen mükelleflere uyarıda bulundu. İzleyen ayın sonuna kadar geç ödeme zammı ile birlikte ödeme yapmanın kanun kapsamından yararlanmaya devam etmelerini sağlayacağını, ancak peşin ödeme indiriminden yararlanamayacaklarını açıkladı.

 

YENİ EK MTV UYGULAMASIYLA KAMU MALİYESİNDE DÜZENLEME

 

Daha önce yılda iki eşit taksit şeklinde tahsil edilen MTV, bu yıl için ek bir düzenlemeyle karşımıza çıktı. Kamu maliyesinin kronik bütçe açıkları ve Kahramanmaraş depreminin olumsuz etkileri nedeniyle alınan bu tedbir, ek ödemelerin yapılmasını öngörüyor. Demir, ek MTV uygulamasının bir kez ve geçici olarak uygulanacağını belirterek, ’’Yapılandırmaya göre, ek MTV ödemeleri iki ayrı taksitte gerçekleştirilecek. İlk taksit ödemesi için son gün ağustos ayının sonu, ikinci taksitin son ödeme tarihi ise kasım ayının sonu olarak belirlendi. Ayrıca, yeni düzenleme kapsamında bazı istisnalar da bulunuyor. Deprem nedeniyle 'mücbir sebep' ilan edilen şehirlerde, 6 Şubat tarihine kadar kayıt ve tescil edilen, deprem sonrasında orta ve ağır hasarlı binalarda yer alan araç sahipleri, ek MTV uygulamasından muaf tutulacaklar’ ’diye belirtti.

 

Asel Gürsoy

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar