Çalışanların yüzde 35'i emeklilikte çift maaş alacak...

Türkiye’de çalışanlar 2017’den bu yana otomatik katılım üzerinden bireysel emeklilik sistemine (BES) dahil ediliyor. Maaşlarından brüt asgari ücretin yüzde 3’ü kesilerek sisteme dahil ediliyor. BES’e giriş zorunlu, çıkış ise serbest. Çalışanlar istediği zaman BES’ten cayabiliyor.

info@karadenizekonomi.com / 2.09.2024

Çalışanların yüzde 35'i emeklilikte çift maaş alacak...

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yedi yıldır uygulanıyor. Hürriyet yazarı Noyan Doğan’ın haberine göre; bugün itibarıyla sistemde 7.5 milyon çalışan bulunuyor.

Toplam çalışanların yüzde 35’i BES sayesinde hem sosyal güvenlik sistemini tamamlayıp, ikinci emekliliğe hak kazanıyor hem de tasarruf ediyor.

Bunların 1 milyona yakın kamu çalışanı, 6.5 milyonu da özel sektör çalışanı. Kamu çalışanlarının yüzde 27’si, özel sektör çalışanlarının da yüzde 37’si bireysel emeklilik sisteminde. 

Sistemde kalan 7.5 milyon çalışanın toplam emeklilik fonlarının büyüklüğü 75.2 milyar TL’ye geçmiş durumda.

Bunun da 70.6 milyar TL’si çalışanların maaşlarından yatırdıkları ve emeklilik fonlarında değerlenen para, 4.6 milyar TL’si de devletin çalışanlar için yaptığı katkı.

Tamamlayıcı emeklilik sistemi ile otomatik katılımın farkı ne?

İki farkı var. Birincisi bugünkü uygulamada çalışanın maaşından kesiliyor, devlet katkı yapıyor; tamamlayıcı emeklilikte buna ek olarak işveren de katkı yapacak. 

İkincisi ise, çalışan bugünkü gibi istediği gibi sistemden çıkamayacak.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar