Cari Açık 20 Milyar Doların Altına Geriledi Bakanı Bolat: : Ekonomik İstikrar Güçleniyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, cari işlemler hesabındaki iyileşmenin ekonomiye olumlu katkılar sunduğunu ve gelecek dönemler için umut verici olduğunu belirtti.

info@karadenizekonomi.com / 16.09.2024

Cari Açık 20 Milyar Doların Altına Geriledi Bakanı Bolat: : Ekonomik İstikrar Güçleniyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı Temmuz 2024 cari işlemler verilerine göre, cari işlemler hesabı 566 milyon dolar fazla verdi.

Bakan Bolat, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, cari işlemler açığının 2022 yılı Nisan ayından bu yana ilk kez 20 milyar doların altına indiğini vurguladı. Bolat, "2024 Temmuz ayında cari işlemler hesabında 566 milyon dolar fazla verilmiştir. Geçen yılın aynı dönemine göre bu rakam, 5,9 milyar dolarlık bir iyileşmeye işaret etmektedir. Böylelikle 2024 yılının Ağustos ayında da cari işlemler hesabında fazla vermeye devam edilecektir," dedi.

Cari İşlemler Açığında %61,8 Oranında Gerileme

Ocak-Temmuz 2024 döneminde cari işlemler açığı, bir önceki yıla göre %61,8 azalarak 16 milyar dolara geriledi. Bakan Bolat, özellikle 2023 yılı Mayıs ayında 57 milyar dolara ulaşan yıllıklandırılmış cari işlemler açığının, Temmuz 2024 itibarıyla 19,1 milyar dolara düştüğünü kaydetti.

Dış Ticaret Açığında Önemli Düşüş

Bakan Bolat, dış ticaret açığındaki gerilemenin de cari işlemler dengesine olumlu katkılar sunduğunu belirtti. Yıllık bazda ihracat %3,4 artışla 261,5 milyar dolara yükselirken, ithalat %8 azalışla 343,9 milyar dolara geriledi. Bolat, "Dış ticaret açığındaki %32'lik azalma ve ihracatın ithalatı karşılama oranındaki artışla birlikte, cari işlemler açığında kayda değer bir iyileşme sağlanmıştır" ifadelerini kullandı.

2024 İçin Olumlu Beklentiler

Bolat, 2024 yılı genelinde ihracattaki artış ve ithalattaki azalış eğiliminin devam edeceğini belirtti. Ayrıca, dış ticaretin ve cari işlemler hesabındaki olumlu gelişmelerin ekonomik büyümeye de katkı sağlayacağını vurguladı. Bolat, "İhracatçılarımız ve üreticilerimizle iş birliği içinde, Türkiye'nin küresel ticaretteki payını artırma hedefiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar