“Çok geride kalmış bir konuma düştük”
Giresun Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Ali Kara, “Komşularıyla mukayese edebilirlikte çok geride kalmış bir konuma düştük. 5 sene sonra korkarım ki Giresun, Ordu’dan ve Trabzon’dan çok daha geride kalacak. Ekonomik olarak da bir o kadar daha kaybedecek” dedi.
info@karadenizekonomi.com / 15.08.2022
Giresun Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Ali Kara, Giresun’un komşu illeri Ordu ve Trabzon’a göre ekonomik olarak geride kaldığını ifade etti. Başkan Kara, “5 sene sonra korkarım ki Giresun, Ordu’dan ve Trabzon’dan çok daha geride kalacak” dedi.
“EN FAZLA DARBEYİ YİYEN ESNAF VE SANATKÂRLAR OLDU”
Giresun esnafının son 2-3 yılda çok zor durumda kaldığını ifade eden Başkan Kara, “Giresun, 450.000 nüfusa sahip, doğusunda ve batısında 2 büyükşehrin arasında kalmış olan ekonomisi sanayiye değil, küçük fındık işlemelerine dayalı olan bir il. Küçük ticari işletmeleri ile hareket kabiliyeti olan konumda. Böyle bir faaliyetin içerisinde esnaf ve sanatkârın durumu hiç iyi değil. Özellikle Covid-19 salgınından sonra en fazla darbeyi yiyen esnaf ve sanatkârlar olmuştur. Bu salgın sürecinde devlet memurları düzenli maaşlarını aldılar. Sanayici de teşvikler aldı devletten. Ama esnaf ve sanatkârlar bu süreç içerisinde yasak kapsamında kaldı. İş yerleri kapandı, kiralar yükseldi, ödeyemeyen kepenk kapattı. Esnaf son 2-3 yıldır çok zor durumda. Yine de hükümetimizin bu süreç içerisinde olabildiğince Halk Bankası ve KOBİ’ler neticesinde kredi destekleri oldu ama yeterli değil. Türkiye güçlü bir ülke, salgına, savaşa ve krizlere rağmen ayaktayız” diye konuştu.
Başkan Kara, açıklanan fındık fiyatı ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak, “Rekolte değerlendirmesine bakarak geçen seneye oranla bu seneki taban fiyatı arasındaki farktan mümkün olduğu ölçüde halk memnun. 54 lira gibi bir fiyatın ileriye doğru yükselmesi ibresi de gösterirse, bu kısmen memnun edici” dedi.
“LİMAN BOMBOŞ DURUYOR”
Giresun ekonomisinin giderek daha da kötüleştiğine vurgu yapan Başkan Kara, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Giresun limanının inşaatı, 1953 yılında devrin iktidarı rahmetli Adnan Menderes ve arkadaşları tarafından Giresun ekonomisine katkı sağlaması açısından başlatıldı ve 1959 senesinde faaliyete geçti. 1970 yılına kadar tarihinin en görkemli ticari merkezi haline gelmiş. Hem seyahat hem ticari alanında başarılı işler gerçekleştirilmiş bir liman. Günümüzde en önemli zenginlik, ticaret ve kalkınma merkezi ulaşımdır. Ulaşımı göz ardı etmek imkânsızıdır. Burası, Karadeniz Bölgesi’nin derinlik itibariyle en derin limanı. 50.000 groston geminin yanaşabildiği tek liman Giresun Limanı. 1998 yılında özelleştirme kanunu çıktıktan sonra özel sektöre ihale edilmiş Çakıroğlu firması burayı almış. 2017 sonuna kadar bu limanda hiçbir faaliyet göstermeden adeta limanı bitirmiştir. 2018’de bu liman el değiştirdi. Tiryaki Grubu aldı. Şirket o dönem, brifing veriyor ve ‘Giresun Limanı, eski görkemli günlerine kavuşacak. Akıllı depoculuk sistemi getirilecek’ diyor. Tiryaki, gerekli izinleri alarak depoları kurdu. Zaman sonra depolar üzerinde tartışma başlatıldı. Denizi göremiyoruz, manzaramız kesildi gerekçesiyle, 8 milyon dolara mal olmuş siloları yıktılar. 570 kişiye yakın insan çalışıyordu, şu an liman bomboş. Devletin imkânlarını çok iyi kullanan siyasetçiler var. Mesela bugün Trabzon çok önemli avantajlar elde ediyor ve suni ada yapma durumuna geldi. Bizim adamız var bomboş duruyor. Trabzon’da Kanuni Bulvarı, 2. Tanjant Bulvarı’nı uygulamaya geçiriyorlar, Allah daha çok versin. Asla çekememezlikle demiyorum, gıpta ile söylüyorum. Eğer senin komşun bu kadar ilerliyorsa takdir edip sen de ondan örnek alacaksın bir şeyler yapacaksın. Ordu’da da çok güzel işler yapılıyor. Komşularıyla mukayese edebilirlikte çok geride kalmış, ekonomide geride kalmış bir konuma düştük. 2000 yılına kadar Ordulular Giresun’a alışverişe ve eğlenmeye gelirlerdi. Ne değişti ki Ordu, fersah fersah ileri gitti ve biz bu kadar geri düştük? Düşüşümüze neden siyasi ufuksuzluk. 5 sene sonra korkarım ki Giresun Ordu’dan ve Trabzon’dan çok daha geride kalacak, ekonomik olarak da bir o kadar da kaybedecek.”
MURAT GÜRSOY
KARADENİZ EKONOMİ