Emekliler arasında zam farkı oluşacak mı? Dikkat çeken zam tahmini geldi

Temmuzda memur zammı ne kadar olacak? Emekliler yüzde kaç zam alacak? En düşük emekli maaşı kaç TL olacak? Tüm bu soruların yanıtlarına ilişkin tahminler yapılıyor.

info@karadenizekonomi.com / 8.05.2024

Emekliler arasında zam farkı oluşacak mı? Dikkat çeken zam tahmini geldi

Enflasyon öngörülerine göre zam oranının yüzde 25-27 bandında olması bekleniyor. Ancak en düşük emekli aylığı için ‘kök maaş’ tehlikesi bulunuyor. Memur emeklilerinin de SSK ve Bağ-Kur emeklisine göre düşük zam alma ihtimali var.

Memur emeklileri, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine göre Temmuz ayında düşük maaş zammı alabilir. Nedeni ise memur emeklilerinin maaş zammı hesabının SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden farklı olması.

TÜİK ocak, şubat, mart ve nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Dört aylık enflasyon yüzde 18,72 olarak tespit edildi. Emekli ve memur zamları için mayıs ve haziran ayı enflasyonlarının açıklanması gerekiyor. Ancak Merkez Bankası’nın tahminlerine göre altı aylık enflasyonun yüzde 25 gelmesi bekleniyor.

2024-2025 yıllarını kapsayan mali ve sosyal hakların belirlendiği 7. Toplu Sözleşme'ye göre; memur maaşları ile memur emeklisinin aylıklarına 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında yüzde 10 zam yapılacak. 2024’ün Ocak-Haziran dönemini kapsayan 6 aylık enflasyonun yüzde 10’u geçmesi halinde geçen tutar da enflasyon farkı olarak memur ve memur emeklilerine ödenecek.

ÖĞRETMEN, POLİS, HEMŞİRE MAAŞLARI KAÇ TL OLACAK?

Buna göre görevdeki memurlardan genel müdürün (1/4) maaşı temmuz ayında 89.156 liraya, şube müdürünün 48.628 liraya, öğretmenin (9/1) 40.905 liraya, polis memurunun (8/1) 52.855 liraya, hemşirenin (5/1) 47.331 liraya, profesörün (1/4) 86.166 liraya çıkacak.

İŞÇİ, BAĞ-KURLU VE TARIM EMEKLİSİ MAAŞLARI

SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise ise TÜİK enflasyon verilerine göre şimdiden yüzde 18,72’lik zammı hak etti. Merkez Bankası’nın yüzde 25’lik enflasyon tahmini baz alınırsa; işçi, Bağ-Kurlu ve tarım işçisi emeklileri Temmuz ayında aylıklarını yüzde 25 zamlı olarak alacak.

EMEKLİLER ARASINDA ZAM FARKI GİDERİLECEK Mİ?

Temmuz ayında maaşlarda yeni bir düzenleme yapılmazsa memur emeklilerinin maaş zamları, işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zammından düşük kalacak.

Hürriyet yazarı Noyan Doğan’ın tahminine göre; memur emeklilerinin maaş zamları da işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zamlarına eşitlenecek. Yani memur emeklileri de SSK ve Bağ-Kur emeklileri gibi yüzde 25 zam alacak. Bu da 5 puanlık bir iyileştirme anlamına geliyor.

KÖK MAAŞ SORUNSALI

Temmuz ayında yeni zamla birlikte işçi ve Bağ-Kur, tarım emeklilerinin kök maaşları da değişecek. 2024 Ocak ayında en düşük emekli aylığı 10 bin TL’ye çıkartılmıştı. 

Eğer 10 bin lira olan en düşük emekli aylığı artırılmazsa, Temmuz ayındaki yüzde 25’lik zam kök maaşa uygulanacak ve buna rağmen maaş 10 bin liranın altında kalırsa en düşük aylık olan 10 bin TL olarak ödenecek.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar