Enflasyon Düzeltmesi 2025 Yılı Sonuna Kadar Ertelendi: İş Dünyası Kısmen Rahatladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 582 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile enflasyon düzeltmesi uygulamasına ilişkin önemli bir karar alındı.

info@karadenizekonomi.com / 23.02.2025

Enflasyon Düzeltmesi 2025 Yılı Sonuna Kadar Ertelendi: İş Dünyası Kısmen Rahatladı

 

Buna göre, kuyumcular hariç 2025 yılı geçici vergi beyanname dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılmayacak, ancak 31 Aralık 2025 yılı bilanço döneminde uygulanacak. Karar, iş dünyası için kısmi bir rahatlama sağlarken, vergisel etkileri konusunda tartışmalar devam ediyor.

 

İş Dünyasında Karmaşa Önlenmeye Çalışılıyor

Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ender Sönmez, 2024 yılında enflasyon düzeltmesinde yapılan değişikliklerin iş dünyasını, mali müşavirleri ve vergi dairelerini karmaşık bir süreçle karşı karşıya bıraktığını belirtti. Sönmez, “Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2025 yılı için erken karar alarak olası uygulama karmaşalarının önüne geçti” dedi.

Geçtiğimiz yıl, enflasyon karşısında eriyen bilanço kalemlerinin gerçek değerlerine ulaşması amacıyla yapılan düzenlemeler, birçok işletmeye ilave vergi yükü getirmişti. 2024 yılı Ağustos ayında ortaya çıkan ek vergi matrahları, işletmeler tarafından büyük bir mali baskı olarak hissedilmişti.

 

Enflasyon Düzeltmesinin Vergisel Etkileri Sürecek

Yeni düzenlemeyle enflasyon düzeltmesi yılda bir kez bilanço döneminde uygulanacak, ancak vergisel etkiler tamamen ortadan kalkmayacak. Öz kaynakları güçlü şirketlerin vergi matrahını azaltıcı bir etkisi olacakken, sermayesi düşük ve borçlanma ile çalışan şirketler için ilave vergi yükü doğuracak.

Sönmez, Türkiye’deki işletmelerin büyük çoğunluğunun küçük ve orta ölçekli (KOBİ) şirketlerden oluştuğunu hatırlatarak, “Bu şirketler için vergi yükü, 2025 yıl sonu itibarıyla yeniden gündeme gelecek. 2024 yıl sonu bilançolarında yapılacak düzeltmeler nedeniyle, 2025 Mart ve Nisan aylarında gelir ve kurumlar vergisi beyanlarında ek vergi yükleriyle karşılaşılacaktır” dedi.

 

İş Dünyasının Talepleri: Vergisel Etkilerden Arındırılmış Düzeltmeler

İş dünyası, enflasyon düzeltmesi uygulamalarının vergisel yüklerden arındırılarak yapılmasını talep ediyor. Sönmez, “Şirketlerin ticari kârlılıklarını düşüren ya da ek vergi yükü getiren bir enflasyon düzeltmesi, mal ve hizmet fiyatlarına da yansıyabilir. Bu nedenle etkileri yeniden analiz edilmelidir” diye konuştu.

Önümüzdeki yıllarda enflasyon düzeltmesi uygulama zorunluluğunun devam edeceği öngörülürken, iş dünyası ve mali müşavirler, düzenlemelerin işletmeler üzerindeki etkilerini minimize edecek çözümler bekliyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar