EYT Mağdurlarının Prim Sorunu Gündemde
Son dönemde emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak adlandırılan bireylerin prim sorunu Türkiye gündemine oturdu. Yargıtay'ın emsal nitelikteki kararı sonrasında EYT düzenlemesiyle mağdur olan kişiler, hakkını aramak için mahkemelere başvurmaya başladı.
info@karadenizekonomi.com / 10.07.2023
Bu kararla birlikte işverenlerin sigorta primlerini zamanında yatırmadığı iddiaları da ortaya çıktı. Mali Müşavir Anıl Demir, konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda EYT düzenlemesi kapsamında çalışmalarına rağmen primleri ödenmeyen kişilerin durumunu değerlendirdi.
Mali Müşavir Anıl Demir, İş ilişkisinin sözleşmeye dayalı bir ilişki olduğunu ifade ederek, işçinin iş görmek, işverenin talimatlarına uymak, sadakat göstermek ve rekabet etmemek gibi yükümlülüklerinin olduğunu vurguladı. İşverenin ise işçinin ücretini zamanında ve tam olarak ödemesi gerektiğini belirten Demir, hukuki bir sözleşmenin yanı sıra vicdani bir sorumluluğun da iş ilişkisinde önemli olduğunu dile getirerek İşverenlerin, çalışanların gelecekte elde edecekleri hakları engelleyici davranışlardan kaçınması gerektiğini söyledi.
EYT düzenlemesi çerçevesinde mağdur olan işçilerin geriye dönük olarak hizmet tespiti talep ettiğini belirten Demir, ‘’Maalesef hizmet tespit davalarında sürenin 5 yıl. Bu süre hak düşürücü niteliktedir. ’dedi. Yargıtay’ın geçmişte verilen kararlarla uyumlu şekilde bu 5 yıllık süreyi baz aldığına dikkat çeken Demir, bu durumun işçilerin hak kayıplarına yol açtığını ifade etti.
Demir, mali müşavir olarak sosyal sorumluluk kavramının muhasebe alanındaki önemine de değindi. İşçilerin haklarının işverenler tarafından gasp edilmesinin vicdanları yaralayan bir durum olduğunu belirten Demir, EYT uygulamasında bir günün dahi insanların emeklilik haklarından mahrum kalmalarının kabul edilemez olduğunu belirterek, ’’ İşçilerin emeklilik haklarını kaybetmelerinin önüne geçilmesi için işverenlerin ve kamu otoritelerinin daha dikkatli olması gerekiyor. İşverenlerin prim ödemelerini zamanında yapmamaları ciddi sonuçlar doğurabilir’ ’dedi.
Demir’den İşverenlere ve İşçilere Önemli Çağrı
EYT düzenlemesiyle mağdur olan kişilerin geçmişe dönük olarak prim ödemelerinin tespit edilmesini talep ettiklerini belirten Demir, ‘’Ancak hizmet tespit davalarında süre 5 yıl, bu süre hak düşürücü nitelikte ve bu durum işçilerin hak kaybına uğramasına neden oluyor’ ’diye konuştu.
Mali Müşavir Anıl Demir, sosyal sorumluluk kavramının muhasebe alanında önemli bir rol oynadığını vurgulayarak işverenleri ve kamu kurumlarını daha dikkatli olmaya çağırdı. İşçilerin haklarının gasp edilmesinin vicdani bir yara açtığını belirten Demir, ‘’İşverenlerin çalışanların gelecekte elde edecekleri hakları engellemeye yönelik davranışlardan kaçınması gerekiyor’’ dedi.
Anıl Demir, son olarak işçilerin bu tür mağduriyetlerle karşılaşmamaları için önerilerde bulunarak ‘’İşçilerin iş sözleşmelerini imzaladıktan sonra işe giriş bildirgelerini de imzalamalarını son derece önemlidir. Ayrıca işçilerin e-devlet üzerinden giriş tarihlerini ve prim günlerini düzenli olarak kontrol etmelerini tavsiye ediyorum. Bu sayede işçiler, gelecekte hak kayıplarıyla karşılaşmadan önce önlem alabilirler’’ dedi.
Asel Gürsoy