Gayrimenkulde yeni dönem: Yatırımcı beklemede, oturumcu daha kararlı
Uzun yıllar profesyonel yöneticilik yapan Eray Gök, kariyerinin ardından Cumhuriyet Mahallesi’nde faaliyet gösteren Eray Gök Emlak İnşaat Mühendislik Gayrimenkul ofisinde gayrimenkul sektörünün mevcut durumu ve geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
info@karadenizekonomi.com / 22.09.2026
Gayrimenkul sektörünün yapay zekâ ve veri teknolojilerinin etkisiyle daha veriye dayalı bir yapıya dönüştüğünü belirten Gök, sektörde alınan kararlarda güvenilir verinin öneminin her geçen gün arttığını söyledi. Arz-talep dengesi, fiyat ve kira hareketleri, maliyetler, konut tipolojileri, bölgesel riskler ve sürdürülebilirlik gibi göstergelerin doğru analiz edilmesinin yatırım ve alım-satım kararlarında belirleyici olduğunu ifade etti.
Gök’ün aktardığı verilere göre son 6 ayda yatırım amaçlı konut aramaları yüzde 27 azalırken, oturum amaçlı konut aramaları yüzde 34 arttı. Yatırım amaçlı aramalardaki düşüşten özellikle 1+1 ve stüdyo dairelerin etkilendiği belirtilirken, oturum amaçlı alımlarda 2+1 ve 3+1 dairelerin öne çıktığı kaydedildi.
Kısa vadeli kazanç beklentisinin zayıflaması, kredi maliyetlerindeki artış ve kira düzenlemelerinin yatırımcıları bekleme pozisyonuna ittiğini belirten Gök, kullanıcıların ise daha uzun vadeli yaşam planlarına yöneldiğini söyledi.
“Yatırımcı beklemede, oturumcu daha kararlı”
Piyasada belirgin bir kırılma yaşandığını ifade eden Gök, “Yatırımcı beklemede, oturumcu ise daha kararlı. Kullanıcı davranışları artık ihtiyaç, bütçe disiplini ve sürdürülebilirlik odağında şekilleniyor. Özellikle 2+1 dairelere yönelim, geçici bir trend değil, piyasanın yeni normali olmaya aday” değerlendirmesinde bulundu.
Gayrimenkulde yeni bir döneme girildiğini belirten Gök, belgeli, şeffaf ve izlenebilir olmayan işlemlerin risk taşıdığını vurgulayarak, mevzuatı takip eden, doğru beyan yapan ve süreçleri profesyonel şekilde yönetenlerin ön plana çıkacağını söyledi.
“Konut arzında genişleme olabilir”
Yeni dönemle birlikte gayrimenkul sahiplerinin maliyet ve vergi yüklerinin de değiştiğini belirten Gök, emlak vergileri, gelir vergisi hesaplamaları ve tapu harçlarındaki artışların birden fazla gayrimenkul sahibi olan kişileri satışa yöneltebileceğini ifade etti. Gök, bunun konut piyasasında arz yönlü bir genişleme oluşturabileceğini dile getirdi.
Ordu’da konutlar 90 günden fazla ilanda kalıyor
Ordu genelinde satılık konutların ilanda kalma süresinin 90 günü aştığını belirten Gök, fiyatlandırma konusunda da piyasadaki önemli sorunlardan birinin gerçekçi olmayan ilan fiyatları olduğunu söyledi.
Gök, “İlana bir fiyat giriyorsunuz ancak istediğiniz fiyatı veren yok. Gayrimenkul sektöründeki en büyük sorunlardan biri, herkesin dilediği fiyattan ilan girmesiyle oluşan yapay piyasa. Fiyatların suni şekilde artırılması piyasayı tetiklediği için konut fiyat enflasyonu son yıllarda önemli ölçüde yükseldi” ifadelerini kullandı.
Önümüzdeki dönemde reel verilere dayalı değerleme yapan, gerçekçi fiyatlandırma uygulayan, güven veren bir sunum hazırlayan ve doğru hedef kitleye ulaşan profesyonellerin öne çıkacağını belirten Gök, alıcı ve satıcılar için veri temelli görsel ve istatistiki değerleme raporları hazırladıklarını söyledi.
Gök, konut, arsa ve arazi gibi gayrimenkuller için bilimsel raporlama yaparak müşterilerine daha hızlı ve verimli aksiyon alma imkânı sunmayı hedeflediklerini ifade etti.
Ofislerinin “Sadece güven” mottosuyla faaliyet gösterdiğini belirten Eray Gök, açıklamasının sonunda Karadeniz Ekonomi yönetim ve çalışanlarına başarı dileklerini ileterek teşekkür etti.
Çok Okunanlar
Fındık Fiyatları
Son Güncelleme : 2026-09-22 08:12
| Şehir | Levant |
|---|---|
| TMO | 250 TL |
| GİRESUN | 197,50 TL |
| ORDU | 180,00 TL |
| DÜZCE | 159,50 TL |


