Giresun TSO Başkanı Çakırmelikoğlu: "Faizler makul seviyelere çekilmeli"

İş dünyasının finansmana erişim, vade ve yüksek finansman maliyetlerinde yaşadığı sorunlara dikkat çeken Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, işletmelerin bu yüksek finansman maliyet politikasını kaldıramayacağının altını çizdi.

info@karadenizekonomi.com / 17.08.2024

Giresun TSO Başkanı Çakırmelikoğlu:

 

Giresun TSO Başkanı Çakırmelikoğlu:

Finansmana erişimde yaşanılan sorunlar kadar, finansmandaki yüksek maliyetler bugün şirketlerin borç alacak hanesinde makasın borç lehine açılmasına neden olduğunu vurgulayan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çakırmelikoğlu,"Uzunca bir süredir, kredi koşulları özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeleri nakit finansman yönetimi açısından zorlamakta ve gelen rapor ve bilançolarda bu durum daha net gözlenmektedir. Firmaların finansmana erişim sorunu sadece yatırım yapma kapasitesini etkilemediği gibi, nakit yönetim becerisi makasının daralması sonucu mevcut üretim ve hizmet hedeflerinin yerine getirilme noktasında da önemli bir engel olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca bilançolardaki veriler işletmelerin içinde yer aldığı finansman skalasını daha net ortaya koymaktadır. Ülkemizdeki kriz yönetimi işletmelerimizin maliyet ve performans hedeflerini her geçen gün eritmektedir. Bugün enflasyonun baskılanması için uygulanan programın ardından işletmelerin ayağa kaldırılması için daha maliyetli bir reçetenin ortaya çıkmasına mani olunması gerekmektedir. Çözüm ise maliyeti düşük finansmana erişimin işletmelerin kullanımına sunulmasıdır" ifadelerini kullandı.

Finansman maliyetlerinin düşmesinin üretim maliyetlerini dolayısıyla üretimden tüketime satış maliyetlerini de aşağı çekeceğinin altını çizen Çakırmelikoğlu; "Dar sermaye ile bu ülkenin yükünü çeken küçük ve orta ölçekli işletmeler, faizlerin yüksekliği nedeniyle maliyetlerini karşılayamama gerekçesiyle kapanma yada konkordato sürecine girmişlerdir. Geçmiş yıllarda Finansman maliyetleri işletmeleri bu düzeyde rahatsız etmezken, bugün istihdam maliyetlerine yakın bir seviyeye ulaşılmıştır. Bu kapsamda ihracatı olmayan işletmelerle yapılan toplantı ve analizler, faizlerin en kısa sürede makul seviyelere çekilmesi gerektiğini ortaya koymuştur." dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar