İhracatçılar KDV iadesini zamanında istiyor

DKİB Başkanı Saffet Kalyoncu, “İhracatçıların KDV iade süreçleri 6-7 aya kadar uzadı. Bekleyen tutarın 500 milyar TL’yi geçtiği söyleniyor. Finansmana erişimde zorluk yaşayan ihracatçılar, işletme maliyetlerini karşılamak için KDV iadelerinin zamanında yapılmasını istiyor” dedi

info@karadenizekonomi.com / 31.10.2022

İhracatçılar KDV iadesini zamanında istiyor

İhracatçı firmaların gerçekleştirdiği ihracattan doğan KDV iade haklarında geri dönüş süreleri uzadı.

Her yıl gündeme gelen ve sürecin iyileştirilmesi için yapılan çalışmaların yeterli sonucu vermemesi vergi dairelerindeki dosya sayısını artırdı. Bu durum iade süreçlerini ortalama 6-7 aya çıkarırken, bazı dosyalarda 1 yılı bulduğu söyleniyor. Bazı firmaların iade başvurusu için gereken belgelerin tamamlamadığı ve zamanında teslim etmediği gerekçesiyle vergi dairelerin sürecin uzadığı ifade ediliyor. Bu durum işlemlerini zamanında ve düzenli yapan firmalara da olumsuz yansıyor.

 

MAĞDURİYET YARATIYOR

Söz konusu durumun ihracatçılar için mağduriyet oluşturduğunu ifade eden Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Saffet Kalyoncu, “İhracatçının önceden ödemiş olduğu ve kendi öz sermayesi olan parayı ihracatın gerçekleşmesinden sonra devletten geri almayı talep etmesi olan ihracatta katma değer vergisi, maalesef özellikle bölgemizdeki vergi dairelerinden geri alınması ihracatçıyı mağduriyet boyutuna taşımıştır. Her defasında ifade ettiğimiz yetkililere söylediğimiz devlete hiçbir maliyeti olmayan en önemli ihracatı teşvik mekanizması olacak olan hızlandırılmış katma değer vergisi iadesi bir türlü sağlıklı bir sisteme kavuşturulamamıştır. Özellikle ilçe vergi dairelerindeki yetkililerin yanlış yorum ve bilgi yetersizlikleri, mevzuatta olmayan evrak ve uygulamaları talep etmeleri son aylarda zaten kredi finansman imkânlarına erişemeyen ihracatçıyı büyük mağduriyetle karşı karşıya bırakmıştır. İhracatçı, önceden ödemiş olduğu parayı ortalama 5-6 ayda ancak geri alabilmesi, bu arada döviz kurlarında yaşanan artışlar, paranın değer kaybı gibi birçok olumsuzluklar ihracatçıyı bıktırma noktasına getirmiştir. Tüm gelişmiş ülkelerde ihracattaki katma değer vergisinin iade süreci maksimum 1 aydır ve her şey güven esasına göre yürümekte ve kontrol işlemleri sonrasında yapılmaktadır. Oysaki sistem ülkemizde önce her şeyin doğru olduğunu ispat et, bunun için olmayacak belgeleri ibraz et ve bu da yetmedi, sonrasında malı aldığın ve mükelleflerin ve onunda altındaki mükellefleri araştır, dürüst olduklarını ispat et gibi işlemez bir sistem her daim ihracatçıyı mağdur etmektedir” dedi.

 

KÖHNEMİŞ BİR SİSTEME DÖNÜŞTÜ

Kalyoncu, uygulanın köhnemiş bir sisteme dönüştüğünü belirterek, “Bu sistemin terk edilerek ivedilikle Hazine ve Maliye Bakanlığımızın bu konuya kalıcı bir neşter vurması gerekmektedir. İhracatçıyı vergi istihbarat memuru olmaktan çıkarmaları gerekiyor, vergi istihbaratını yapacak olan devletin memurlarıdır. İhracatçı ödemiş olduğu parayı 5 ay sonra alıyorsa bu sağlıklı bir sistem değildir ve ihracatçıyı cezalandırmaktadır. Sözde ihracat teşvik ediliyor, ihracatımız yüksek rakamlara ulaşılması için hedef konuluyor ancak ihracatçı olmayan sorunlarla karşı karşıya bırakılıyor. İhracatçı devletten para istemiyor, teşvik olarak bürokrasi sıfırlansın ihracatçı için en büyük teşvik olacaktır” diye konuştu.

 

MAKSİMUM 1 AYDA GERİ ÖDENMELİ

Kalyoncu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “KDV iadesinde ihracatçının devlete ödünç verdiği parasının maksimum 1 ay içinde geri ödenmesini sağlayacak mekanizma ivedilikle kurulmalıdır. İşlem başlarken kuru da yaş da aynı kefeye konuluyor ve ihracatçıya dürüst olduğunu ispat et uygulaması yapılıyor. 1 ay içinde KDV iadesini ödeyin sonrasında alt belge-üst belge araştırmasını yapın, eğer sistemi kötü niyetli kullanan varsa en ağır cezayı uygulayın. Gelişmiş ülkelerin uygulaması budur. Bundan dolayı tekrar söylemek istiyorum; devlete sıfır maliyeti olacak en önemli ihracat teşviki, ihracatçının KDV alacağının 1 ay içinde ödenmesidir. Bu mekanizma ivedilikle kurulmalıdır. Halen İlçe Vergi Dairesi Müdürlüklerinde 6 aydır bekleyen ihracatçının KDV alacak dosyaları var.”

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar