İmalat göstergesi yine eşik değerin altında: Yavaşlama dönemi başladı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yayınlanan Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketi, Türk imalat sektörünün mayıs ayındaki performansını değerlendirdi.

info@karadenizekonomi.com / 7.06.2024

İmalat göstergesi yine eşik değerin altında: Yavaşlama dönemi başladı

Anket sonuçlarına göre, imalat sektörü iki ay üst üste eşik değer olan 50'nin altında kalarak zorlu bir talep ortamıyla karşı karşıya kaldı. Yeni siparişlerde ve ihracatta yaşanan yavaşlama, sektördeki faaliyet koşullarındaki yavaşlamanın ılımlı olmakla birlikte 2024 başından bu yana en belirgin düzeyde gerçekleştiğini gösterdi. Yeni ihracat siparişlerindeki yavaşlama, üst üste 11 ay boyunca devam etti. İmalatçılar, üretimi azaltma eğilimindeyken, istihdamda art arda dördüncü ay daralma yaşandı. Girdi maliyetlerindeki enflasyonist baskılar zayıflarken, nihai ürün fiyatlarındaki artışlar sınırlı kaldı. S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Türk imalatçılarının zorlu bir faaliyet ortamıyla karşı karşıya olduğunu belirtirken, enflasyonist baskıların hafiflemesinin ileriye yönelik iyimserlik sağladığını ifade etti. Türkiye Sektörel PMI raporu, sektörler arasında yeni siparişlerdeki yavaşlamayı ve maliyet yönlü baskıların gevşemesini vurguladı. Üretimde artış yaşayan sektörler azınlıkta kalırken, istihdamda ve dış talep tarafında sektörler arasında farklılaşan bir tablo ortaya çıktı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar