Karakoyun'dan çay eleştirisi: "Sorumlu 22 yıllık siyasi iktidar ve yerel aktörler!"

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Rize Şube Başkanı Recep Ali Karakoyun, Rize'nin can damarı olan çay sektöründe yaşanan ve yıllardır süregelen krize ilişkin sert açıklamalarda bulundu.

info@karadenizekonomi.com / 8.08.2025

Karakoyun'dan çay eleştirisi:

ASKON Rize Şube Başkanı Recep Ali Karakoyun, Rize’nin en önemli geçim kaynağı olan çayın yaşadığı sorunlara dikkat çekerek çözüm önerilerini paylaştı. Karakoyun, çayın yıllardır çözülemeyen problemleri nedeniyle müstahsilin mağdur olduğunu ifade ederek, siyasi iktidarın 22 yıldır çay müstahsilinin sorunlarına çözüm bulamamasını eleştirdi.

Karakoyun, çayın her yıl "Mayıs'ta hatırlanıp Eylül'de unutulan" bir sorun haline geldiğini belirterek, şunları kaydetti: "Günlerdir takip ediyoruz. Şehrimizin geçim kaynağı olan, şehrimizin kalkınması ve gelişmesi için en önemli ürün olan, çayımızın şuan ki içler acısı hali ve mağduriyetini görüyoruz. Yıllarca aynı şeyleri konuştuk. Mayıs ayının ilk haftası hatırlanan, Eylül ayının son haftası unutulan çayın sorunları, böyle oldukça her sene aynı konuları konuşuruz. Hala devletin açıkladığı fiyatın, taban fiyat mı ? Tavsiye fiyatı mı ? Olduğunu bilmeyen insanlar var. Bu ikisi arasında ki fark çok önemli !!! Çayı tavsiye fiyatından ucuza alan özel sektör, iflasın eşiğinde, mustahsil mağdur. Kazanan ise; yüksek faizle Çaykur'a ve özel sektöre para satan bankalar."

Karakoyun, sorumluluk konusunda topu taca atan bir duruş sergilendiğini dile getirerek, "Sorumlu kim; iktidar özel sektörü suçluyor, muhalefet her ikisini, müstahsil herkesi, çözüm ortağı olan sivil toplum kuruluşları sessiz, çayın hamisi olan Rize Ticaret Borsası, Rize Ticaret ve Sanayi Odası kendilerini hiç ilgilendirmeyen bir konu gibi davranıyorlar." şeklinde konuştu.

Karakoyun'a göre, bu sorunun asıl sorumlusu, 22 yıldır ülkeyi yöneten ve birçok alanda başarılı olan siyasi iktidarın, toplamda bir milyon çay müstahsilinin sorununu çözememesidir.

Defalarca çözüm önerileri sunduklarını ancak bu arayışların "siyaset ve koltuk çekişmelerine kurban gittiğini" belirten Karakoyun, şöyle konuştu: "Defaatle çözüm için tavsiyelerde bulunduk. Lakin; siyaset ve koltuk çekişmelerine kurban gitti çözüm arayışımız. Bu sorunun sorumlusu, 22 yıldır ülkeyi yöneten, uçaktan, savunma sanayisine her konuda başarılı olan siyasi iktidarın, toplam da bir milyon çay müstahsilinin sorununu çözememesidir. Tabi ki bunun sebebi bu 22 yıl boyunca bölgede siyaset yapan siyasetçiler, 22 yıldır hiç değişmeyen Rize Ticaret Borsası ve Rize Ticaret ve Sanayi Odası yöneticileridir. Mağdur ise; ülkenin en önemli kurumu olan Çaykur, şehrimizin tek sanayisi özel sektör fabrikaları ve müstahsildir.

Çözüm; çayın sorunun üç saç ayak olara değerlendirip, tarlada olan çayın iyileştirilmesi, akredite olmuş firmalarla yaş çayın tarladan kaliteli bir şekilde toplanması, fabrikada üretilen kuru çayım denetimle kaliteli bir hala çevrilmesi ve pazar da kuru çayın hakettiği piyasa ulaşması için; emtia borsası kurularak çayın tek eksen kalitesine göre sınıfladırılarak satılması."

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar