Kira artışları mercek altında
Gözler konut fiyat ve kiralarında yaşanan fahiş artışlara ilişkin çözüm için yapılan toplantıya çevrilmişken sektör temsilcileri devletin piyasaya müdahale etmesini ve bir dizi önlemler almasını istedi.
info@karadenizekonomi.com / 30.05.2022
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı yetkilileri, kira artış oranlarına ilişkin düzenleme için bir araya geldi. Toplantı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında basına kapalı olarak yaklaşık 2 saat sürdü. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kira fiyat artışlarıyla ilgili düzenlemenin 10 gün içinde tamamlanıp hayata geçirileceğini söyledi.
Karadeniz Ekonomi olarak konuştuğumuz sektör temsilcileri ise devletin fahiş fiyat artışlarına bir takım önlemler almasını beklediklerini ifade ettiler. Devletin kira piyasasına müdahale etmesini isteyen Remax Gayrimenkul Danışmanlık Meydan Ofisi Sahibi Hamdullah Sağlam, “Devlet, aldığı önlemlerle pandemi döneminde dövize endeksli kiraları TL’ye çevirdi. Yine buna benzer şekilde devlet bir takım önlemler alabilir. Zaten kira artışlarını TÜFE’ye göre değerlendirerek artışlara bir önlem almış oluyor. Artışlar için devletin piyasaya müdahale etmesi gerekiyor” açıklamalarında bulundu.
TOKİ’nin kira piyasasına girmesinin fiyatları olumlu etkileyeceğini de sözlerine ekleyen Sağlam, “Piyasada fiyat oluşması arz-talep dengesiyle olur. Kısa vadede TOKİ’nin ev yaparak kiraya vermesi zor gözüküyor. Ancak ilerleyen süreçte TOKİ evleri yapıp bitirince kira artışlarına faydası olur. Bugün Türkiye’de konut sorununu çözebilecek tek bir kurum var, o da TOKİ’dir. Ancak konut en hızlı yapılsa TOKİ tarafından 20 aydan önce bitmez. TOKİ’nin evleri bitirip kiraya vermesi piyasadaki fahiş kira fiyatlarını da dizginleyecektir” ifadelerini kullandı.
SONER ÖZDEMİR
KARADENİZ EKONOMİ