Konut ve Otomotivde 'İlan Dolandırıcılığı' Sona Erecek

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül itibarıyla emlak satış sitelerinde 'doğrulanmış ilan' dönemine geçileceğini belirterek, "Böylece ilan sitelerindeki ilanların hiçbiri tüketiciyi aldatmaya yönelik olamayacak," dedi.

info@karadenizekonomi.com / 12.08.2024

Konut ve Otomotivde 'İlan Dolandırıcılığı' Sona Erecek

Emlak ve otomotiv piyasasına yönelik yeni düzenlemeyle, ilan sitelerinde hiçbir konut satış ilanının tüketiciyi yanıltıcı olmasına izin verilmeyecek. Aynı uygulama, eylül ayının sonunda otomotiv sektöründe de başlayacak.

Konut satışı yapacak kişilerin, e-Devlet üzerinden gayrimenkullerini seçerek emlakçıları yetkilendireceğini açıklayan Bakan Bolat, "Yetkilendirilmiş emlakçılar bu satışlara aracılık edecek. Konut sahibi, yalnızca birinci derece akrabalara ait konutlar dışındaki evler için emlakçı yetkilendiremeyecek. 15 Eylül'de başlayacak uygulama, yılbaşından sonra tamamen doğrulanmış ilanlarla devam edecek," dedi. Bu sayede sahte ilanların önüne geçilecek, internet üzerinden konut dolandırıcılığı ve fiyat manipülasyonuna izin verilmeyecek.

Otomotiv Sektörüne de Aynı Düzenleme Geliyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, benzer bir düzenlemenin otomotiv sektöründe de eylül ayı sonunda devreye gireceğini belirtti. Bu adımın, özellikle sahte ilanlar ve fiyat manipülasyonlarının önüne geçerek piyasanın şeffaflığını artırması bekleniyor.

Kayı: Merdiven Altı Emlakçılık da Engellenecek

Trabzon Emlak ve Satış Ofisi'nden Mehmet Peker Kayı, düzenlemenin emlak sektöründe etkili olacağını belirterek, "Aynı ilanı 3-4 kez görmek veya düşük fiyatlı sahte ilanlar, tüketiciyi yanıltıyor. Bu düzenlemeyle aynı ilan farklı firmalar tarafından defalarca yayımlanamayacak. Ayrıca, merdiven altı emlakçılık da engellenecek," dedi. Peker, tapu satış sürecinin de kısalacağını, emlakçıların e-Devlet üzerinden randevu alarak daha hızlı işlem yapabileceklerini ifade etti.

Mehmet Peker Kayı, inşaat maliyetleri düşmeden konut fiyatlarında kayda değer bir düşüş beklemediklerini, ancak lüks dairelerin satışında bir problem olmadığını belirtti. Peker, kiralık daire piyasasındaki %25 kira artış sınırının piyasanın dengesini bozduğunu, yeni evlenecek çiftlerin bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyledi. Özellikle yabancılara kiralanan dairelerde daha ciddi tedbirler alınması gerektiğini vurguladı.Ticaret Bakanlığı'nın yeni düzenlemeleri, emlak ve otomotiv sektörlerinde daha güvenli ve şeffaf bir piyasa oluşturmayı hedefliyor.

Asel GÜRSOY

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar