Kredi kartında nakit kullanım 5 kat arttı 

Yüksek kredi faizi, nakit ihtiyacını karşılamak isteyen vatandaşı alternatif arayışına yöneltti. Vatandaşlar faizi düşük kalan kredi kartlarına yüklendi. 2023'ün başından bu yana kredi kartlarında taksitsiz kullanım hacmi 226,6 milyar TL’den 1 trilyon TL’ye kadar yükseldi.

info@karadenizekonomi.com / 20.08.2024

Kredi kartında nakit kullanım 5 kat arttı 

 

Bireysel kredi faizlerinin yüksekliği, bankaların tüketici kredilerinde aylık yüzde 2’lik büyüme ile sınırlandırılması ve artan nakit ihtiyacıyla vatandaş kredi kartına yüklendi. Bankacılık sektöründe taksitsiz kredi kartı kullanımı hızla artarken Ağustos 2024’te rakam 1 trilyon TL’ye geçti. 2023 başından bu yana büyüme 5 kat oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine baktığımızda tüketici kredilerinde yüksek faize rağmen yükseliş sürüyor. Ancak bu yükselişi yukarı taşıyan en önemli etken taksitsiz bireysel kredi kartı kullanımı olarak öne çıkıyor. Buna göre 2023 yılının ocak ayında taksitli birey­sel kredi kartı hacmi 224,5 milyar TL düzeyinde bulunuyordu. Yine aynı ayda taksitsiz bireysel kredi kartı hacmi de 226,6 milyar TL düzeyindeydi. Aradan geçen sürede taksitsiz bireysel kredi kartlarında adeta bir patlama yaşandığı görünüyor. Taksitli kredi kartı hacmi yaklaşık iki kat artarak 528,6 milyar TL olurken, taksitsiz bireysel kredi kartı hacmi, yaklaşık 5 kat artarak 1 trilyon TL’yi geçti.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar