TMO’dan fındık fiyatları açıklaması geldi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar tarafından gelen açıklamalara göre hasat zamanı gelen fındıkta artan maliyetlerde göz önüne alınırken fiyat açıklamasının da gelmesi gerektiği ifade edildi.
info@karadenizekonomi.com / 30.07.2024
Bu yıl kuraklık ve sıcak havanın etkisi ile fındığın olumsuz etkilendiğini söyleyen Bayraktar, hastalıkların da etkisi ile birlikte 700 bin tonun altında üretim beklendiğini söyledi.
Sadece işçilik ücretlerinin 2.5 kat arttığını söyleyen Bayraktar, birçok girdi maliyetlerinde yüzde 37 ile 109 arasında değişen zamlar olduğunu, bu artışlar nedeniyle üreticilerin sıkıntı çektiğini, fındık alım fiyatının yüksek olması gerektiğini söyledi.
TMO’nun fındık alımı hakkında konuşan Bayraktar, “Toprak Mahsulleri Ofisi 2024 fındık alım fiyatını ve alım politikasını zaman kaybetmeden açıklamalıdır. Hasat öncesi fındık alım fiyatının açıklanması üreticilerimiz ve tüm paydaşlar için olduğu kadar ülkemiz içinde önemlidir. Fiyat ne kadar erken açıklanırsa üreticisinden ihracatçısına, sanayicisinden manavına kadar tüm kesimler geleceğe yönelik ekonomik planlarını o kadar sağlıklı yapabilecektir” dedi ve çaıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Bazı zamanlarda serbest piyasada oluşan fiyatlar Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıklamış olduğu fiyatın gerisinde kaldı. Kararlı bir alım politikası oluşturulamazsa faturayı üreticilerimiz öder.
Pek çok fındık üreticisinin fiyat yükselecek diye, fındığını 5-6 ay bekletme gibi bir lüksü yoktur. Fındıktan elde ettiği gelirle geçinmeye çalışan yüzbinlerce üreticimiz var. Bu sebepten Toprak Mahsulleri Ofisi alımlarda hızlı davranmalı, kota uygulamamalı, tüm ürünü alacağını beyan etmeli ve ürün bedellerini en geç bir hafta içerisinde üreticilerimizin hesabına aktarmalıdır”
Fındık fiyatlarında alan bazı desteğin uzun süre aynı olduğunu söyleyen Bayraktar, “Fındıkta üretim maliyetlerini düşürmek ve üreticilerin gelir seviyelerini korumak adına fındık üreticilerine; 2009 yılından bu yana fındık üreticilerimize alan bazlı gelir desteği veriliyor. 2009 ile 2012 yılları arası dekara 150 lira, 2013 yılında dekara 160 lira, 2014 yılında yükseltilerek dekara 170 lira olarak ödendi. Aradan geçen 10 yıllık süre içerisinde ödenen destek miktarı artırılmadı ve 2023 yılında yine dekara 170 lira olarak açıklandı.
Üreticilerimiz verilen desteği yıl içerisinde bahçesinde yaptığı kültürel işlemlerde kullanarak, desteği devletin fındık üreticilerinin yanında olduğunun göstergesi ve güvencesi olarak kabul etmektedir. Ancak, bugünün koşullarında artık bu destek yetersiz kalarak anlamını yitirdi. Ülkemizin yaşadığı ekonomik sıkıntılar karşısında fındık üreticilerimiz devletin kendilerine sahip çıkılmasını, fındık alan bazlı destek miktarının günün şartlarına uygun olarak artırılmasını bekliyor” dedi.