Trafik sigortasında yeni dönem başlıyor, "Devrim niteliğinde bir uygulama"
Türkiye Sigorta Acenteleri Birliği Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Sigorta Acenteleri Birliği Derneği Başkanı Nevzat Yavuz, zorunlu trafik sigortalarında yeni yılla birlikte başlayacak uygulamanın devrim niteliğinde olduğunu ifade etti. Yavuz, “Kişiye özel poliçeler olacak." dedi.
info@karadenizekonomi.com / 5.12.2022
Kurallara uyan sürücüler az prim ödeyecek. Böylece sürücülerin trafikte daha dikkatli olmaları sağlanacak ve sigorta maliyetleri de azalacak” dedi
Yıl başında uygulamaya başlanacak zorunlu trafik sigortası sisteminin devrim niteliğinde olduğunu ve uygulamanın birçok Avrupa ülkesinde bir süredir hayata geçirildiğini dile getiren Türkiye Sigorta Acenteleri Birliği Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Sigorta Acenteleri Birliği Derneği Başkanı Nevzat Yavuz, “İyi sürücünün ödüllendirildiği bu sistemle, kişiye özel poliçeler olacak. Kurallara uyan sürücüler az prim ödeyecek. Böylece sürücülerin trafikte daha dikkatli olmaları sağlanacak ve sigorta maliyetleri de azalacak” diye konuştu.
İYİ SÜRÜCÜ ÖDÜLLENDİRİLECEK
Yavuz, Türkiye Sigorta Acenteleri Birliği ve diğer paydaşlarla belirlenen zorunlu trafik sigortasına ilişkin yeni yol haritası açıklandığını ifade eti. Yavuz, yeni düzenlemeyle hedefin trafik kazalarını asgari düzeye indirmek olduğunu vurgulayarak, “Bu doğrultuda 'kişi temelli' poliçe hayata geçirilecek. Maliyetlerin ve sürücü davranışlarının kontrolünün yanı sıra tarifelerin yönetimi de çok daha aktif olarak hayata geçecek” dedi.
YÜZDE 50 İNDİRİMLİ ÖDEYECEK
Türkiye’de 25 milyon aracın trafikte yer aldığını ve riskli sürücülerin yeni sistemle belirleneceğini dile getiren Yavuz, “Zorunlu trafik sigortasında basamak sayıları artırılacak. Çok riskli sürücüler sıfır basamağında yer alacak ve yüzde 200 zamlı poliçe bedeli ödeyecek. 5 yıl kaza yapmayan sürücüler ise sekizinci basamakta yer alacak. ''Çok iyi'' olarak değerlendirilen bu sürücüler primlerini yüzde 50 indirimli ödeyecek. Uygulama yılbaşında hayata geçirilecek. Uygulamayla ağır kusurlu olarak kaza yapan sürücülerin rehabilite edilmesi ve filoların maliyetinin azaltılması amaçlanıyor” ifadelerine yer verdi.
15 GÜNLÜK SÜRE DETAYINA DİKKAT!
Yeni yılla birlikte yürürlüğe girecek bir diğer yeni uygulama hakkında da bilgi veren Yavuz, “Araç satışlarında mevcut poliçenin 15 gün daha koruma sağlaması uygulamasına son verilerek satış esnasında mevcut poliçenin iptal edilmesi ve yeni alıcının notere poliçe ibraz etme zorunluluğu getirildi. Böylelikle, 15 günlük koruma süresinde gerçekleşen kazalarda hukuki sorumluluğa ilişkin tereddütler giderilecek. Yeni alıcıya poliçe zorunluluğu getirilerek penetrasyon oranı artırılacak” şeklinde konuştu.
SAĞLIK SİGORTALARINA TALEP ARTTI
Yavuz, son yıllarda sigortacılığa dair bilincin arttığına dikkat çekerek, “Özellikle pandemi dönemi ve sonrasında sağlık sigortalarında talepler oldukça arttı. Benzer şekilde tamamlayıcı sağlık sigortalarında da gözler görülüyor artış söz konusu. Özel hastanelerde tedavi görmek isteyen vatandaşlarımızın bu konuda bilincinin artması toplum açısından da önemli” dedi.
MALİYETLER ÇOK ARTTI
Hasar maliyetlerinin artan enflasyonla birlikte yüzde 90’a yakın yükseldiğini ifade eden Yavuz, “Hasar ödemeleri döviz cinsinden yapılırken, poliçe primleri hasar ödemelerinin karşısında eridi. Trafik sigortası prim artışlarının yaşanan maliyet artışlarını karşılayamama durumu söz konusu. Ayrıca, trafik sigortasında 1 Haziran 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere %25’lik bir prim artışı yapıldı. Uygulanacak azami primler, 2022 yılı mayıs ayında uygulanan azami primlere %25 eklenerek uygulanacak. Daha önce Trafik Sigortası Tarife Esaslarında Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında şubat ayı için trafik sigortası primleri %25 artırılırken, geriye kalan her ay için artışın %1,5 olması belirlenmişti. Sektör, yapılan artışın araç sigortalarda yaşanan kâr sorununu çözmeye yeterli olmayacağını düşüyor” diye konuştu.
HERKES KENDİ İŞİNİ YAPMALI
Banka kredilerinde uygulanan hayat sigortası ile ilgili de bilgi veren Yavuz, “Bir kişi, 500 bin TL kredi çektiğinde, kişinin vefat etmesi halinde varislerine borç yükü kalmaması için sigorta yapılması gerekir. Ancak bununla ilgili kanun metni olduğu halde bankalar, bu sigortayı kendileri yapıyor. Burada tercih tüketiciye bırakılmalı. Bankalar bu konuda sigorta dayatması yapamaz. Her işi, o konunun uzmanı hayata geçirmeli” şeklinde konuştu.
ORDU, DEV ZİRVEYE EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Ordu’nun 22-29 Ekim tarihleri arasında ‘Sigorta Zirvesi’ne ev sahipliği yaptığını dile getiren Yavuz, “Karadeniz'de ilk defa böyle bir toplantı yapıldı. Federasyona bağlı Türkiye genelinden 40’a yakın dernek başkanı, yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra, il dışında da çok sayıda misafirimizi ağırladık. 300 kişilik bir toplantıya ev sahipliği yapmak bizi de oldukça mutlu etti. Toplantıda, Türkiye Sigorta İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut, Hazine Müsteşarı Ahmet Genç, sigorta sektörü yetkilileri ve siyasi parti temsilcileri de yer aldı. Sigorta acentelerinin bölgesel ve genel sorunlarını konuştuk. Oldukça verimli geçen zirvemize katılan herkese teşekkür ediyoruz. Toplantımızın bir sonraki durağı ise Kocaeli olacak” dedi.
KOLEKTİF DURUŞ SERGİLİYORUZ
Ordu TSO’nun yeni döneminde de yönetim kurulunda olmaktan duyduğu memnuniyet dile getiren Yavuz, “Yeni yönetimden çok umutluyum. Genç arkadaşlarımla, gerçekten kolektif bir duruş sergiliyoruz. Özellikle, Ordu Büyükşehir Belediyesi ile çok önemli görüşmeler yaptık. Son olarak yönetim kurulundaki arkadaşlarımızla Ankara'da yoğun bir programa katıldık. Programda, Ordu milletvekillerinin tamamını ziyaret ettik. Anıtkabir ziyaretimizin ardından Ankara Ticaret ve Sanayi Odası bizleri yemekte ağırladı. TOBB Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun da misafiri olduk. Bundan sonraki yol haritamızı belirlemek adına oldukça verimli bir iş seyahati gerçekleştirdik” diye konuştu.