Türk Balının Fiyatı Şaşırttı! 1 Kilosu 404 Bin Lira

Artvin’de üretilen butik bal, Londra’nın dünyaca ünlü mağazası Harrods’ın raflarında 200 gramlık hediye kutusuyla 1.250 sterline, yani yaklaşık 81 bin liraya satılıyor. Bu fiyat, kilogram başına yaklaşık 404 bin liraya denk geliyor.

info@karadenizekonomi.com / 22.08.2026

Türk Balının Fiyatı Şaşırttı! 1 Kilosu 404 Bin Lira

Türk arıcıların İngiltere pazarındaki payı ise dikkat çekici seviyelere ulaşırken, Türkiye’nin bal ihracatında da önemli rakamlar ortaya çıktı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği verilerine göre Türkiye, ocak-haziran döneminde 3 bin 615 ton bal ihraç ederek 15 milyon 764 bin 889 dolar gelir elde etti.

İhracat gelirinde 5 milyon 42 bin 659 dolarla ABD ilk sırada yer alırken, 2 milyon 178 bin 874 dolarla Birleşik Krallık ikinci, 1 milyon 954 bin 561 dolarla Almanya üçüncü oldu. Bu üç ülke, toplam bal ihracat gelirinin yüzde 58,2’sini oluşturdu. Birleşik Krallık’ın payı ise yüzde 13,8 olarak gerçekleşti.

Artvin balı dünya vitrininde

Türkiye’nin toplu bal ihracatında kilogram başına ortalama fiyat 4,4 dolar seviyesinde bulunurken, Artvin’in dağ köylerinde üretilen butik balın Harrods’daki fiyatı bu ortalamanın çok üzerinde.

Geçen yıl 200 gramlık hediye kutusu 1.250 sterlinden satışa sunulan balın kilogram fiyatı 6.250 sterline, yaklaşık 404 bin liraya ulaşıyor.

Türkiye’nin dünyaca tanınan özel balları arasında Anzer balı da bulunuyor. Guinness Rekorlar Kitabı’nın 2021’de “dünyanın en pahalı balı” unvanını verdiği Centauri balı kilogram başına 10 bin euroya kadar alıcı bulurken, Anzer balının kilogram fiyatı da 200 doların üzerine çıkabiliyor.

İngiltere büyük fırsat sunuyor

İngiltere, yılda yaklaşık 53 bin ton bal ithal eden önemli bir pazar konumunda. Ancak Türkiye, İngiltere’nin en fazla bal aldığı ilk 10 ülke arasında yer almıyor. Pazarda Çin ve Yeni Zelanda öne çıkıyor.

Dünyanın ikinci büyük bal üreticisi konumundaki Türkiye için özellikle yüksek kaliteli ve butik bal ürünlerinde İngiltere pazarı önemli bir ihracat fırsatı olarak değerlendiriliyor.

Artvin’de üretilen balın Londra’da 200 gramının 1.250 sterline satılması, Türk balının katma değer potansiyelini bir kez daha gözler önüne serdi.

 

 

 

 

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar