Vergi Yükümüz Artıyor, Ücretlerimiz Eriyor

Hükümetin, depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi için vergi artışına gittiği ikinci önlem paketiyle ilgili kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı. Giresun Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Azmi Bük, tüm yükün mükelleflere yüklenmesinin doğru olmadığını belirtti.

info@karadenizekonomi.com / 17.07.2023

Vergi Yükümüz Artıyor, Ücretlerimiz Eriyor

Hükümetin, depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi için vergi artışına gittiği ikinci önlem paketiyle ilgili kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre, Kurumlar Vergisi yüzde 25'e çıkarıldı ve Katma Değer Vergisi (KDV) oranları yeniden belirlendi. KDV oranı yüzde 18 olan ürünler yüzde 20'ye, yüzde 8 olan ürünler ise yüzde 10'a yükseltildi. Yurtdışından getirilen telefon harçları 20 bin liraya çıkarılırken, pasaport harçlarına da yüzde 50 zam yapıldı. Karar pazartesi günü yürürlüğe girdi.

Vergi artışlarına tepki gösteren Giresun Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Azmi Bük, tüm yükün mükelleflere yüklenmesinin doğru olmadığını belirtti. Vergi oranlarının artırılmasının yanlış bir politika olduğunu söyleyen Bük, ‘’ Bu ülkede vergileri artırmaktan ziyade önce istihdamı sağlamak zorundasınız. Bütçe açığını bu şekilde kapatamazsınız. İstihdam olmadan, üretim olmadan ilerleyemezsiniz. Mutlaka yeni üretim alanları açmak zorundasınız yoksa ekonomi düzelmez’’ dedi. Bük, ayrıca şans oyunlarına yüzde yüz, alkollü içeceklere yüzde yetmiş ve harçlara yüzde elli zam yapılmasının vatandaştan alınacak olan bir para olduğunu ifade etti.

 

BİRÇOK İŞLETME KAPANMA NOKTASINA GELİYOR

Emekli ve memura verilen zamların KDV oranlarının artırılmasıyla eridiğine de dikkat çeken Bük, ‘’İnşaat sektöründe konut kredilerinin olmaması nedeniyle işler durdu. Esnaf kredi kullanmak istiyor ancak faiz oranları ve devlet desteği yetersiz. Asgari ücret artışı işverene yük getirdi, maliyetler yükseldikçe sigortalı işçi çalıştırmak zorlaşıyor. İşverene teşvik yok, esnaf zor durumda ve dükkânlarını kapatmak zorunda kalabilir’’ şeklinde konuştu.

YAREN KAYA

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar