Torun, iş insanlarına seslendi: Kadın yöneticilerinizi erkeklerden ayırmayın
Geleneksel buluşmalarına devam eden Ordu Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ORDUSİAD), iş insanlarının ve konuk misafirin katılımıyla Nevizade Restaurant'ta yemekli İş Geliştirme Toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda ORDUSİAD‘da hukuk ve adalet sisteminin işlevselliğine ilişkin sorunlar konuşuldu.
info@karadenizekonomi.com / 22.06.2022
Açılış konuşmasını yapan Ordu Sanayici ve İş İnsanları Derneği A. Kadir Engin, yüksek enflasyonun yarattığı sıkıntılara değinerek “Dolar ve Euro’nun 20 liraya dayandığı bir ülkede ticaret yapmanın zorluklarını siz benden daha iyi biliyorsunuz. Ayrıca Bulgar levasının 10 lira, Gürcü larisinin 6 lira, Irak dinarının 13 lira olduğunu söylemek isterim. Basit bir ekonomik kural paranın değeri kadar senin ekonominin de değeri o kadar” diyerek ticaretin zorluklarından bahsetti.
Toplantıya konuk olarak ise Ordu Baro Başkanı Avukat Sibel Torun katıldı. Ülkemizde hukuksal problemlere değinerek kadın ve insan haklarının savunuculuğu yanında çevre hakkı ve hukuku üzerinde duran Torun, iş insanlarına Ordu Barosu olarak yaptıkları çalışmaları aktardı. En büyük sorunun adaletsizlik olduğunu belirten Torun ‘’Yargıya güven endeksinin yerlerde süründüğü bir dönemden geçiyoruz. 2021 yılında yapılmış olan araştırmaya göre 138 ülkede 117. sıradayız ve yargıya güvenin olmadığı bir yerde ne siyasal güven olur, ne ekonomik güven olur, ne de sosyal yaşamda güven olur. Bu da insanların gözünde çok büyük bir mağduriyet ve çok büyük bir yaradır” dedi.
Torun; “Adaletin hızlı dağıtılması çok önemli”
Herkesin mahkemelerden adalet beklediğini ve hızlı karar vermesini istediklerini söyleyen Torun, “Hakim ve savcı alımlarında yapılan mülakat sisteminde çok öteden beri yapılan yanlışlar nedeniyle mahkeme önünde bağımsız ve tarafsız olması gereken hakimler ve diğer meslektaşlarının üzerine basarak referanslarını karıştırarak bizlere adalet dağıtmaya çalışacaklar. Bu da bana göre en büyük handikaplardan bir tanesi. Sizler iş insanları mahkemelerden adalet ve hızlı hareket etmesini bekliyorsunuz. Sizler için en önemli şey bence adaletin hızlı dağıtılması olmalı. Bunun da yargı sisteminin düzelmesi ile alakası olacağı kanaatindeyim” diyerek açıkladı.
Artan hukuk fakültelerinin niteliği düşürdüğüne dikkat çeken Torun, “Artan hukuk fakültelerinden gelen meslektaşlarımızla biz oldukça kalabalık bir aile olduk. Bugün Ordu barosunda 700 avukatımız var. 100'e yakın stajyerimiz var ve nitelik anlamında akademisyen yüzü görmeyen öğrencilerin geldiği bir dönemden geçiyoruz ve bu Tabii ki vatandaşların haklarını alırken yanlış uygulamalara sebep oluyor ve adaletsizlik daha ilk başta başlıyor. Bu nedenle bu sistemimizi bir an evvel düzeltmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Torun; “Kadın haklarının savunucusuyuz”
Baroların ve hukukun insan haklarını korumak, sağlamak ve geliştirmek gibi avukatlara yüklediği misyonları da olduğunu da açıklayan Torun, “Biz bu misyonlara insan hakları, kadın hakları ve çocuk hakları ile çevre haklarını ve hayvan haklarını da ekliyoruz. Ordu Barosu olarak kadın haklarının sonuna kadar savunucusuyuz. Burada Ordumuzda gerçekleşen cinayet dosyalarında kadına şiddet dosyalarında her zaman müdahil çocuk istismarı dosyalarında her zaman mağdur taraftayız. Ordu'da gerçekleşen birçok çevre ihlali var. En son Ulubey'de yaşadığınız siyanürle altın arama meselesinde herkes bir araya geldi ve en azından durdurduk. Yine Fatsa'da yaşanan çevre ihlallerinde bir aradayız” dedi. Son olarak Torun, iş insanlarına seslenerek kadınların temsilde eşitlik ve adalet ihtiyacı olduğunu söyleyerek kadın yöneticilerini erkek yöneticilerden ayırmamalarını istedi.
ASEL GÜRSOY
KARADENİZ EKONOMİ