Altın fiyatları rekor seviyelere ulaştı

Nisanda rahatlayan finansal piyasalarda alınan önlemlerin etkisiyle altın fiyatları rekor seviyelere ulaştı. Altının ons fiyatı, yaklaşık son 8 yılın en yükseği olan 1.747 doları, gram altın ise tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 389,5 lirayı test etti. 

info@karadenizekonomi.com / 3.05.2020

Altın fiyatları rekor seviyelere ulaştı

COVID-19 salgını nedeniyle merkez bankaları ve hükümetlerce alınan trilyonlarca dolarlık önlemler, nisanda altının ons fiyatını 1.747 dolarla yaklaşık son 8 yılın en yükseğine çıkarırken, gram altın da 389,5 lira ile rekor kırdı.  Mart başından bu yana Fed'in varlık alımları 2 trilyon doları, bilançosu da 6,6 trilyon doları geçti. ECB, 750 milyar avroluk varlık alım programının yanı sıra likidite koşullarının rahatlaması ve kredi akışının sağlanması için uzun dönemli operasyonlarda faiz indirimlerine gitti. Japonya Merkez Bankası ise (BoJ) sınırsız devlet tahvili alımı sözü verdi. Küresel anlamda hükümetler tarafından açıklanan destek paketleri ile toplamda 10 trilyon doları aşan önlemler, varlık fiyatlarını önemli ölçüde etkiledi. Martta yatırımcıların teminat kapatmak için altın satmak zorunda kalması, altınının ons fiyatında 252 dolarlık bir dalgalanmaya neden oldu. Nisanda ise rahatlayan finansal piyasalarda alınan önlemlerin etkisiyle altın fiyatları rekor seviyelere ulaştı. Altının ons fiyatı, yaklaşık son 8 yılın en yükseği olan 1.747 doları, gram altın ise tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 389,5 lirayı test etti.  Altının ons fiyatı nisanı yüzde 6,95 artışla 1.687 dolardan, gram altın da yüzde 13 değer kazancıyla Ağustos 2018'den bu yana en iyi aylık performansını sergileyerek 379,2 liradan tamamladı.

‘’ Nisanda öngörülen düşüşler mayısa sarktı’’

Nisan ayı içinde altının ons fiyatı 1.578 dolar seviyesinden 1.748 dolar seviyelerine kadar yükselerek 170 dolar değer kazanırken, altının gram fiyatı 336 lira seviyesinden 389 lira seviyelerine çıkarak 53 lira değer kazanmış olduğunu belirten Finans Analisti İslam Memiş, ‘’Piyasaların kapalı olması, gün içerisinde altın fiyatlarının geniş bant aralığında dalgalanması, arz ve nakit kısmında dengesizliğin yaşanması gibi nedenlerle nisanda altın fiyatlarındaki alım-satım makas aralıklarının da açık seyrettiğini söyleyebiliriz. Nisanda öngördüğümüz düşüşlerin mayısa sarktığını belirtmek isteriz. Mayısta altın yatırımcısına kademeli alımlar tavsiye edebiliriz. Bu süreçte kademeli alımların yapılması, risklerin dağılımı açısından önem arz edecektir’’ şeklinde konuştu.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar