Krizleri Fırsata Çeviren Büyükşehir

Çöp Sorunu Gelire Dönüştü

info@karadenizekonomi.com / 22.08.2016

Krizleri Fırsata Çeviren Büyükşehir

Ordu ilinde en büyük üçüncü sorun olan çöp, Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği yatırımlarla problem olmaktan çıkıp, kazanç kapısı olmaya doğru hızla ilerliyor. 19 ilçeden toplanan katı atıkların çevre ve insan sağlığına en az zarar verecek şekilde geri dönüşümü, ikincil hammadde hâline getirilmesi ve enerji kaynağı olarak kullanılması amacıyla gerekli olan sistem ve tesislerin kurulması için Genel Sekreter Dr. Mustafa Çöpoğlu başkanlığında toplanan Büyükşehir Belediyesi Encümeni tarafından ihale yapıldı.

Sorunu fırsata çevirdik

Başkan Enver Yılmaz, çöp sorununun çözümü için yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Ordu’nun sorunlarıyla ilgili yapılan anketlerde çöpün en önemli üçüncü sorun olarak karşılarına çıktığını söyleyen Başkan Yılmaz, uyguladıkları çevreye dost çözüm yolları ve modern tekniklerle çöp 

sorununu fırsata çevirdiklerini ve çöpten gelir elde edeceklerini söyledi.

Çöpten yakıt ve elektrik üretilecek

Başkan Enver Yılmaz, ihale kapsamında gerçekleştirilecek tüm proje ve uygulamaların çevre mevzuatı hükümlerine uygun şekilde yapılacağını ifade ederek, “Bu işi, tamamen çevreye dost ve modern tekniklerle çözeceğiz. Kurulacak tesislerde toplanan katı atık içerisindeki organik materyal ayrıştırılacak, geriye kalanlar atıktan türetilmiş yakıt hâline getirilecek. Organik maddelerin ise daha farklı işlemlere tabi tutulması suretiyle bunlardan çıkacak gazdan elektrik enerjisi üreteceğiz” dedi.

Kazanan ordu olacak

İhale kapsamında yapılacak tesislerin yüklenici firmaya 20 yıllığına kiralanacağını ve işletmesinin bu firma tarafından yapılacağını söyleyen Başkan Yılmaz, “Tesislerin yapımını ve 20 yıl süreyle işletmesini, ihaleyi alan yüklenici firma yapacak ve bize de bu süre için yaklaşık 3 milyon 300 bin lira kira bedeli ödeyecek. Ayrıca atıktan türetilmiş yakıttan yıllık yaklaşık 300 bin lira ve üretilen elektrik enerjisinin satışından elde edilen gelirden de %15 pay verecek. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak, bu gelirleri yeni yatırımlara kaynak olarak kullanacağız. Kazanan Ordu ve hemşehrilerimiz olacak” şeklinde konuştu.

Adım adım yapılacak işlemler

Başkan Enver Yılmaz, kurulacak tesisler ve yapılacak işlemlerle ilgili de açıklamalarda bulunarak, “Öncelikle tüm ilçelerden toplanan katı atıkların işleme tesislerine aktarılması için 6 adet aktarma istasyonu kurulacak. Sonra bunlar Ünye ilçesi Eskikızılcakese Mahallesi’ne yapılacak olan mekanik ayırma ve transfer istasyonuna nakledilecek. Burada toplanan katı atıklar içerisindeki ekonomik değeri olanlar ve organik atıklar ayrılacak. Geriye kalanlardan ise atıktan türetilmiş yakıt elde edilerek, bu yakıtlar Ünye Çimento’ya satılacak. Organik atıklar, Çaybaşı’na yapılacak düzenli depolama tesisine nakledilerek bu sahada kurulacak biyometanizasyon (biyogaz) tesisinden ve çöp gazından (LFG) 4 MW elektrik enerjisi üretimi yapılacak” diye konuştu. 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar