SIFIR ATIK PROJESİNE İLGİ BÜYÜYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın eşi Emine Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde tanıtımı yapılarak ülke genelinde başlatılan Sıfır Atık Projesi konusunda İlçe Belediyeleriyle Sıfır Atık Bilgilendirme ve Koordinasyon Toplantısı yapıldı
info@karadenizekonomi.com / 10.04.2018
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığınca yürütülen Sıfır Atık Projesinin kamu kurumlarına, sivil toplum örgütlerine yayılması ve projeye destek verilmesi amacıyla çeşitli eğitim programları ve toplantılar düzenleniyor.
PROJE HAKKINDA 19 İLÇE BİLGİLENDİRİLDİ
Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yürütülen çalışmalar hakkında 19 İlçe Belediyesinden gelen yetkililere Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda bilgilendirme ve koordinasyon toplantısı yapıldı. Toplantıda Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığınca yürütülen çalışmaların İlçe Belediyeleriyle uyumlu bir şekilde yürütülmesi için fikir alışverişinde bulunuldu.
GEÇMİŞTE 23 AYRI NOKTADA VAHŞİ DEPOLAMA YAPILIYORDU
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı tarafından yapılan bilgilendirme de Büyükşehir Belediyesince hizmete giren aktarma istasyonları, çalışmaları devam eden Çaybaşı Düzenli Depolama Sahası ve Cevizdere Mekanik Ayırma Tesisi hakkında bilgi verildi. Orduda çöp sorunu çözümünde en son teknolojik yöntemler kullanıldığı belirtildi.
İLÇE BELEDİYELERİNE HER TÜRLÜ TEKNİK DESTEK VERİLECEK
Toplantıda Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından yapılan sunumda, Sıfır Atık projeleri ile ilgili hayata geçen ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgiler verildi. Kısa vadede kaynağında atıkların ayrıştırılarak ayrı toplama alışkanlıklarının İlçe Belediyelerinde bulunan tüm personellere eğitim ve teşvik edici uygulamalar yardımı ile yaygınlaştırılması gerektiği ve Sıfır Atık konusunda İlçe Belediyelerine her türlü teknik desteğin verileceği açıklandı.
SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNE PROJE HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ
Alevi Kültür Derneği Ordu Şubesi Kadın Kolları tarafından gelen talep doğrultusunda, Altınordu Mekanik Ayırma Tesisi gezilerek, görevli personeller tarafından sistem hakkında bilgi verildi. Atık işleme sürecini yerinde inceleyen gruba, tesiste plastik, pet ve metal malzemelerin seçilme ve balyalama işlemleri ile atıktan türetilmiş yakıt tesisinde atıkların ek yakıt olarak kullanılmak üzere hazır hâle getirilmesiyle ilgili süreç anlatıldı. Teknik gezi sonrasında, Sıfır Atık Projesiyle ilgili bilgilendirme sunumu yapılarak, projeyle yaygınlaştırılması hedeflenen kaynağında ayrı toplama çalışmalarının önemi vurgulandı.
Sıfır Atık Projesi ile atıkları kaynağında ayrı toplamak ve tekrar ekonomiye kazandırmak amacıyla geri dönüşebilen atıkları, organik atıklar, inert atıklar ve atık piller için her katta ayrı toplama noktaları oluşturuluyor. Burada ayrı toplanan atıklar, öncelikle kurulan geçici depolama alanlarında depolanıyor, ardından da değerlendirilebilir atıklar çevre lisanslı geri kazanım tesislerine, değerlendirilemeyen atıklar ise çevre lisanslı bertaraf tesislerine gönderiliyor.