“Türkiye’nin en büyük sanayi şehirlerinden olacağız”
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Demir, “Birçok ilçemizde sanayi ve istihdam alanlarında önemli gelişmeler yaşanıyor. 2020’de birçok proje hayata geçirilecek. Böylece Samsun önümüzdeki yıllarda, Türkiye’de istihdam artışı ve sanayi yatırımları noktasında en önde gelen şehirlerden birisi olacak.”
info@karadenizekonomi.com / 8.12.2019
Samsun’un gündemi yatırım ve istihdam;
Murat Gürsoy ile Karadeniz Sohbetleri’nde bu hafta Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’le bir araya geldik. Giresun Belediye Başkanı AytekinŞenlikoğlu, Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ile devam eden belediye başkanları ziyaretlerimizde gördük ki tüm başkanlar kendi illeri ile ilgili oldukça duyarlılar.
Bu duyarlı isimlerden biri de Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir. Deneyimli siyasetçi, kentin geleceğine yapılacak yatırımları bir cümle ile şöyle özetledi. “Önümüzdeki yıllarda Samsun, Türkiye’de istihdam artışı ve sanayi yatırımları noktasında en önde gelen şehirlerden birisi olacak.”
-Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturalı 8 ay oldu. Usta bir siyasetçi ve uzun yıllar Bayındırlık ve İskân Bakanlığı yapmış bir isim olarak bu periyotta istediklerinizi yapabildiğinizi düşünüyor musunuz?
-Belediyecilik hizmetlerininbu kadar kısa bir zamanda hayata geçirilmesi elbette mümkün değil. Ancak biz bu kısa zamanda Samsun’u hedeflerine ulaştırma noktasında çok yol katettiğimize inanıyorum. Göreve başlarken Samsun’da istihdam başta olmak üzere her alanda yediden yetmişe tüm Samsunlu kardeşlerimizin hayatına dokunan, hayatını güzelleştiren ve onları mutlu eden bir belediyecilik hedefiyle yola çıktık. Göreve gelir gelmez ilk iş olarak 17 ilçemizi ziyaret ettik. Bu toplantılara Büyükşehir Belediyesi’nin tüm daire başkanları, ilçe belediye başkanları ve müdürleri de katılarak muhtarlarımız ile birlikte beş yıl içinde hayata geçireceğimiz projelerimizi konuştuk. Bir ve beraber olursak başarılı oluruz. Biz bu anlayışla yola çıkıyoruz.
-Bakıldığında Samsun aynı zamanda içinde limanı da barındıran bir tarım şehri. Böylesi bir entegrasyon şehri daha ileri noktalara taşımaz mı?
-Elbette… Şehrimizde istihdam, sanayileşme ve üretim anlamında çok ciddi bir hareketlenmeyi, bir patlamayı ve şahlanışı gerçekleştireceğiz dedik.Seçim öncesi bahsettiğimiz, geçtiğimiz günlerde de müjdesini verdiğimiz sanayi projelerimizi hayata geçirdiğimizde Samsun üretim, istihdam ve sanayileşmede çok iyi bir noktaya gelecek.Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Samsun ziyaretinde şehrin tüm dinamikleriyle yapılan toplantıda tersane alanının sanayi bölgesi olması konusunda karar alındı. Bizim projemizde 3 bin 500 dönümlük yeni bir sanayi bölgesi kuracağımızı ifade etmiştik. Bu tersane alanımızın hemen önünde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) orada 2 bin 300 dönümlük ilave bir arazisinde çalışmamızı o yönde yapmıştık. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda milletvekillerimizle de beraber değerlendirme yapıyoruz. Şu anda da çalışmaları başlattık.
-Sizce ilin ne kadarlık bir ilave yatırıma daha ihtiyacı var?
Samsun’da bize ulaşan kesin talep 5 milyar TL’nin üzerinde yatırım. Bu karar verildikten sonra talep toplamaya çıkıldığında bunun daha fazla olduğunu gördük. 5 milyar TL. sadece doğrudan yatırım yapılacak o alanda. Çalışacak olan işçi sayısı da planlamamıza göre 30 bin civarında. Bu konuda çok büyük bir mesafe kat ettik ve çalışmalara başladık. Yine ilçelerimizde, kırsal kesimlerde özellikle yol ve asfalt konusunda çok önemli çalışmalar yaptık. Şehrimizin tarihinin gün yüzüne çıkarılması konusunda özellikle Saathane bölgemizde restore çalışmalarımız devam ediyor.İnşallah bilgi ve tecrübelerimizle Samsun’a ulaşım, kentsel dönüşüm, istihdam, akıllı şehir ve bilgi teknolojileri başta olmak üzere her alanda çok daha fazla projeler hayata geçireceğiz.
-Nüfusa oranladığımızda kapanan işyeri istatistiklerinde Samsun’un ilk sıralarda olduğu söyleniyor. Doğruluk payı var mıdır?
Buna kesinlikle katılmıyorum. Oysa Samsun açılan işyeri sayısında oldukça iyi. Örneğin Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre ilk 8 ayda Samsun'da bin 613 yeni işyeri açıldı. Buna göre İstanbul, İzmir ve Antalya’nın ardından 4. sırada yer aldı. Evet…Şehrimizde istihdam eksikliği olduğu doğru. Ancak bu konuda epey mesafe aldık. İnşallah bundan 5 yıl sonra çok daha iyi olacak.
-Samsun ile ilgili bir başka tartışma da eski adıyla Çiftlik Caddesi olan İstiklal Caddesi’nin trafiğe açılıp açılmaması üzerine. Bu konuda bölge esnafının bir takım girişimleri olduğu biliniyor. Sizin düşünceniz nedir?
Biz günü kurtaran çözümler yerine geleceği düşünerek planlarımızı hayata geçiriyoruz. Çiftlik Caddesinde esnaflarımızın kapatılması yönünde talepleri var. Biz de o bölgedeki esnaf ve orada yaşayan vatandaşlarımızla referandum yapacağız. Çıkacak sonuca göre gelecekte tekrar yapıp yıkmamak adına karar vereceğiz.
-Bakıldığında Tekkeköy tarafında kurulu çok sayıda Organize Sanayi Bölgesi’nin yanı sıra Bafra ilçesi olsun Kavak ilçesi olsun Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yatırımlarda ciddi doluluklara ulaşıldı. Sırada Havza Organize Sanayi Bölgesi var. Burada son durum nedir?
Birçok ilçemizde sanayi ve istihdam alanlarında önemli gelişmeler yaşanıyor. Kavak Organize Sanayi Bölgesi şu anda dolma aşamasında. İkinci etabını devreye sokacağız. Vezirköprü’de bir çalışmamız var. O tamamlandığında fevkalade bir katkı sağlayacak. Bu arada Çarşamba OSB’nin alt yapı yatırımlarıyla ilgili bakanlarımızla mutabakata vardık. Onun da hızlı bir şekilde alt yapısı yapılacak. Şu anda yapılı olsa tamamı dolu olurdu Çarşamba OSB’nin. Yine Çarşamba’da tekstil alanında bir alan oluşturuluyor. 4 bin civarında istihdam sağlayacak bir proje de 2020 yılında hayata geçirilecek. Önümüzdeki yıllarda Samsun, Türkiye’de istihdam artışı ve sanayi yatırımları noktasında en önde gelen şehirlerden birisi olacak. Bunu da inşallah hayata geçiriyor olacağız.Havza’da ise şu an bin dönüm olan alanın, 10 bin dönüme çıkması için gerekli çalışmalar tamamlandı. Havza gelecekte 20 bin dönümlük organize sanayiye sahip olacak. 20 bin dönüm ne ifade ediyor? Kuzey Anadolu’nun en büyük organize sanayi bölgesi, Havza’da olacak.
-Samsun kamuoyunda sıkça tartışılan Gülsan Sanayi Sitesi’nde Büyükşehir Belediyesi ne tür bir tasarruf amaçlıyor?
Gülsan Sanayi Sitesi’ni inşallah Toybelen bölgesinde oluşturacağımız 3 bin dükkânlık alana taşıyacağız. Burada esnaf arkadaşların kurdukları kooperatifi de bu alana entegre ederek daha sağlıklı bir sistem oluşturacağız. O bölgeyi tamamen kullanıma hazır hale getirip, buradaki kiracı ve mülk sahiplerini hak sahibi yapacağız. Esnafımızı oraya nakledip işine başladıktan sonra Gülsan Sanayi Sitesi'nin mevcut alanı ile ilgili projemizi de hayata geçirmiş olacağız. Gülsan Sanayi Sitesi ile ilgili tartışma da böylelikle sona erecek. Buradaki hiçbir esnafımız mağdur olmadan, çok daha kaliteli, nitelikli ve modern bir sanayi sitesinde çalışmalarını gerçekleştirecek.
-Yine kentin ciddi sorunlarından biri olduğunu düşündüğümüz işsizliğin azaltılması ile ilgili ne tür planlamaları hayata geçirdiniz?
Az önce de ifade ettiğim gibi şehrimize kazandıracağımız yeni sanayi alanları ile on binlerce insanımıza iş ve aş kapısı açılmasını sağlayacağız.
-Karadeniz’de son yıllarda açığa çıkan turizm potansiyelinde Samsun’un payı tatmin edici mi?
Bu konuda şehir olarak elbette eksiklerimiz var. Samsun aslında turizm şehri olabilecek ve turizm pastasından çok daha fazla pay alabilecek potansiyele sahip bir şehir. En başta Kurtuluş Şehri kimliği ile tarihi bir şehir. Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanıyor. Kuş Cenneti, su basar ormanları, Tekkeköy Mağaraları, Asarkale, Akdağ, Kunduz Yaylası, Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu, Kaplıcaları, denizi ve kumsalları ile tam bir turizm cenneti. Üstelik Karadeniz ülkelerine yakınlığı çok önemli bir avantaj. Bu konuda maalesef Samsun çok önemli potansiyellerine rağmen turizm pastasından istediği payı alamamış.Biz turizm potansiyellerimizi harekete geçireceğiz. İnşallah biz de yerel yönetim olarak şehrimizin dünyaya tanıtımı noktasında çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
-Yerel seçim yarışında siz Samsun’da, kabine arkadaşınız eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı M. Hilmi Güler de Ordu’da ipi göğüslediniz. Hilmi beyi birkaç cümle ile sizden anlatmanızı rica edeceğiz…
Tabi ki… Seve seve… Ordu, Karadeniz’in güzide illerinden bir tanesi ve komşumuz. Ordu’da Hilmi Güler gibi tecrübeli ve bilgili bir ismin Büyükşehir Belediye Başkanı olması şehir için bir kazanımdır diye düşünüyorum. Çünkü Hilmi Güler iş yaşamında ve siyasette oldukça başarılı bir isimdir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yapmış, siyasette etkin olduğu kadar iş dünyası için de önemli bir şahsiyettir. Birçok da araştırma ve çalışmaya sahiptir. İnanıyorum ki Ordu’da çok önemli ve güzel projelere imza atacaktır.
-Son olarak eklemek istediğiniz şeyler var mı?
Samsun ve Ordu aynı coğrafyada tarihin ilk dönemlerinden beri yakın ilişkide bulunan iki şehirdir. Samsun’da en çok nüfusa Ordulu hemşerilerimiz sahiptir. Dolayısıyla bu iki şehrimizi ayrı düşünemeyiz. Karadeniz’in iki güzide komşu şehri olarak birbirimizin ulaşım, ekonomik, sosyal, turizm avantajlarını harmanlayarak daha güzel bir geleceğe adım atacağımıza inanıyorum.
-Çok teşekkür ediyoruz.