Vaatlerimizin yüzde 70ini tamamladık
·Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, göreve geldiğinden bu yana vadettikleri projelerin yüzde 70ini tamamladıklarını söyledi. Tekintaş altyapı çalışmaları, yayalaştırma projesi, kentsel dönüşüm gibi birçok konuda yönelttiğimiz soruları yanıtladı.
info@karadenizekonomi.com / 5.06.2017
Tekintaş, Şu anda projelerin yüzde 70ini tamamladık. Sanayi sitesini ve galericiler sitesini yaptığımızda yüzde 90na ulaşmış olacağız. Farklı olarak
gündeme gelip gerçekleşen veya yapılan projelerimiz de var, fakat bizim en baştan hedef aldığımız projelerin yüzde 70lik kısmını tamamladık diyor.
Tekintaş, Rus Pazarında ve Pazartesi Pazarında yapılacakları yenilikleri, turizm kenti olma yolundaki adımlarını ve düşüncelerini, kentsel dönüşümde karşılaştıkları problemleri de paylaştı:
-Büyükşehir statüsü ile Altınordu ilçesinin de sınırları genişledi. Yeni katılan bölgelerin ne gibi talepleri oldu ve oluyor?
-Öncelikle yıllardır beraber olduğumuz Murat Gürsoy kardeşimizin yönetiminde ilerleyen Karadeniz Ekonomi Gazetesinin hizmetinin hayırlı olmasını ve bölgemizdeki ekonomik gelişmelere katkı sunabilecek bir yayın hayatı geçirmesini diliyorum. Altınordu ilçesi olarak 22 mahalleydik 92 mahalle olduk. Yeni katılan 70 mahalle arasında Saraycık beldesi de bulunuyor. Beldelerin kapatılması yanlış algılansa da bu kapatmaların bölge ekonomisine ve özellikle şehir ekonomisine ciddi katkı sağladığını düşünüyorum. Biz Saraycık belediyesi kapatılırken yaklaşık olarak 4 milyon lira borcunu devralarak ödedik. Aynı zamanda bu bölgeye 6 kilometrelik bir beton yol, 5 kilometre sıcak asfalt, meydan ve çevre düzenlemeleriyle birlikte ciddi çalışmalar yapıldı. Bizim dışarıdaki mahallelerde üç beklenti var; ulaşım, içme suyu ve kanalizasyon ayrıca çevre koruma ve düzenleme. Bu konuda ciddi çalışmalar gerçekleştirdik. Ayrıca bazı mahallelerimizin ana bağlantı yollarına ve giriş çıkışlarına güvenlik kameraları koyarak güvenliği sağlayacağız. Bu çalışmalar da bölge insanlarımızı rahatlattı.
-Peki, göreve geldiğinizde tahmin etmediğiniz güçlüklerle karşılaştınız mı?
-Biz şehri tanıyorduk fakat görev aldığımızda şehir merkezindeki yerel sıkıntıları tespit etme şansımız yoktu. Daha önce yönetici vasfıyla bulunmadığımız için şaşırtıcı şeylerle karşılaştık. Geçmiş dönemlerden kalan bir sorun olarak, belediyenin yapmış olduğu yol veya hizmet alanlarının vatandaşların arazilerinde bulunması ve bunların kamulaştırılmadan yapılmış olmasını örnek gösterebiliriz. Biz bunların bir kısmını çözdük geri kalanını da çözeceğiz. Fakat tabi ki bunlar için de bir bedel ödememiz gerekiyor. Ayrıca görmüş olduğumuz bir temizlik problemi vardı. Bu konuda bizim çıtamız çok yüksek. Daha da geliştirebilmek adına bünyemize yeni temizlik araçları ilave ediyoruz ve 24 saat esaslı çalışıyoruz.
-Farklı şehirlerde geleneklere ve kültürlere uygun festivaller ve etkinlikler düzenleniyor. Ordu da bunları neden göremiyoruz?
-Şehrin gelişimine etki eden en önemli şey turizm altyapısının oluşturulmuş olmasıdır. Sahil kesimi, şelaleler, yaylalar, mesire alanları gibi yerlerin bir bütünlük içerisinde hareket ederek geliştirilmesi tanıtılması gerekiyor. Sayın valimiz, büyükşehir belediyemiz, turizm il müdürlüğümüz ve ilgili kurumlarımız bu konuda ellerinden geleni yapıyorlar. Fakat bizim tarihi destinasyonumuzu iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Tarihi dokuyu ortaya çıkarmak, ordunun tarihi evlerinden istifade edelim bölgemizi ona göre canlandıralım istiyoruz. Ordunun bütün ilçeleri kendilerine festivaller yapabilecek değerler ve kültürlere sahiptirler. Bunların adının ve tarihinin belirgin olması, sürekliliğinin olması ve fonksiyonel olarak her yıl geliştirerek devam etmesi gerekir. Pazartesi pazarının olduğu yerde yeraltı otoparkı, bir katına pazaryeri, bir katına 2 bin 400 metrekare kongre merkezi ve düğün salonu yapmayı planlıyoruz. Bu alan Orduya katkı sağlayacağı gibi dışarıya açık bir fuar merkezi olacak. Konserler kongreler, festivaller yapılabilecek bir proje planlıyoruz ve 2019 yılında hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Çavuşlar mahallesinde bir şelale tespit ettik. Eskiden bu yana bilinen bu şelale artık terkedilmiş, göleti dolmuş durumdayken biz ortaya çıkardık. Mesire alanı yaparak ırmak kenarındaki bir koy konumuna getirdik. Burası gelecek misafirlerin su sesiyle birlikte kafa dinlemek istediğinde uğradığı yer olacak. 5 Haziran dünya çevre gününü de orada kutlayacağız.
-Kentsel dönüşümde bir problem yaşadınız mı?
-Vatandaşlarımız depremden uzak bir bölge olduğumuzu düşünüyorlar. Bundan dolayı çok eski binalarımız mevcut. Soya sitelerinde yapacağımız bir projede 75 kişiden 11 i istemediği için projeyi iptal etmek zorunda kaldık. Öğretmenler sitesi de dayanma gücü olmayan bir site. Biz burayı yenilemek istediğimizde de bütün imkânları sunmamıza rağmen engeller çıkarıldı ve vazgeçmek zorunda kaldık. Şehrin içinde ki sanayi sitesi de şehir için bir sorun teşkil ediyor. Şuanda kamulaştırma kararı alınan yer tamamlandığında bu sanayi sitesi de kimse mağdur edilmeden oraya taşınacak. Biz kimseyi kentsel dönüşüm veya farklı bir projeye tabii tutuyorsak hiçbir mağduriyet yaşatmayız.
-Şehir merkezindeki yayalaştırma çalışmaları ne durumda vatandaşlar bunu nasıl karşılıyor.
-Yapılan anketlerde Osmanbey Caddesi ve Süleyman felek caddesinin yayalaşması konusunda sonuçlar almıştık. Yayalaştırılmış bölgelerdeki ticari faaliyetler güçleniyor. Ayrıca insanlar araç korkusu yaşamadan gezebileceği geniş alanlar görmek istiyor. Osmanpaşa Caddesi, Sırrıpaşa Caddesi, Süleyman Felek Caddesi devamında da İsmetpaşa Caddesi bağlantılı olarak kapatıldığı zaman hem sosyal bir yaşam alanı hem de ticari anlamda güçlü bir alan oluşmuş olacak. Bu konuda bir sorun yaşamadık. Bu proje vatandaşlarımızın kabulünü gördü. Bu caddeler üzerindeki binaların korunması yenilenmesiyle birlikte şehrimiz yeni bir görünüme kavuşmuş olacak.
-Şehir merkezlerindeki oto galerileri tek bir noktada toplamak gibi projeniz var mı?
-Bu proje göreve geldiğimiz ilk günden beri var. Bu proje için arazinin satın alma işlemleri hala devam ediyor. Bu çalışmalar biter bitmez orada bir galericiler sitesi ve açık oto pazarı yapacağız. Yaşadığımız 15 Temmuz olayları ülkeye ve devletin bütün kademelerine ciddi zararlar verdi. Bundan dolayı işlerimiz uzadı fakat en kısa sürede çözüme ulaştıracağız.
-Vatandaşlar şehir merkezindeki çalışmaları takdir ediyor fakat hepsinin aynı zamanda yapılıyor olmasından şikâyetçi. Bu mağduriyet size yansıyor mu?
-Avrupa birliği projesi çerçevesinde yapılan 100 kilometrelik kazı ve yatırım 18 ay içerisinde bitmesi gerekiyor. Ayrıca yedaşın veya doğalgaz için yapılan çalışmaların üst yapısını biz yapıyoruz. Bunlarla birlikte bir sıkışma yaşıyoruz ve rahatsızlık veriyoruz. Biz bütün çalışmalarımızı kesin çözümle yapıyoruz. Bu rahatsızlıklar kısmen 2018 yılında da devam edecek fakat sonrasında rahata erilecektir. Yağmur sularını ve sel durumlarını ordunun sorunu olmaktan çıkarmak için yağmur sularını direkt olarak denize akıtmak adına projelerin bir kısmı gerçekleştirildi. Bizler bu çalışmaları yaparken bütün vatandaşlarımızdan vermiş olduğumuz rahatsızlıktan dolayı özür diliyoruz.
-OSKİden kesintilerle ilgili şikâyet olmuştu. Şuanda ki hizmet durumu nedir?
-OSKİ ayrı bir kurumdur ve genel müdürü vardır. Ondan dolayı benim o konuda bir açıklama yapmam doğru olmaz. OSKİ hatların değişimi sırasında problem yaşadı. Fakat kendisinden dolayı değil eski dönemlerden kaynaklanan bir sorundur. Fakat şuanda böyle bir sorun yok. Şehre su veren depolar büyütülüyor. Şehrin şuanda ki su kalitesi ve basıncı her geçen gün yenileniyor. 2018 yılında tam kalitede bir içme suyumuz olacaktır. Burada bir basınç sorunu vardı onu da çözüme ulaştırıyorlar.
-Doğalgaz çalışmaları ne aşamada, Altınordunun tamamı ne zaman doğalgaza kavuşacak
-Doğalgaz çalışmalarının son yüzde 15lik kısmındayız. Kiraz limanının sonuna doğru gidildi. Kumbaşı dört sokağa kadar, Güzelyalıya gidildi. Kumbaşının bir kısmı alıyor tamamı ise önümüzdeki yıl alacak. Bu süreçte hem hava kalitesi güzelleşti hem de yaşlı insanlarımız için bir kolaylık sağlanmış oldu. Ayrıca evinde sonradan doğalgaz bağlatmış bütün vatandaşlarımız belediyemize gelip beyanname vererek evinin vasfını değiştirmesi gerekiyor. Bu vasıf değiştirilmezse doğalgaz bağlandığı günden bu güne oluşan vergi kaybı ceza olarak ödemek zorunda olunacaktır. Halkımızın bu konuda duyarlı davranarak belediyemize beyannamelerini vermelerini istiyoruz.
-Altınordu Belediyesinin esnafı sanayicileri tarım sektörünü desteklemek adına işbirlikleri nelerdir?
-Bölgemizin yumurta üreticilerine destek olmak adına Akçatepede yumurta paketleme tesisi yapıyoruz. Bölgemizde üretilen doğal yumurtaların paketlenmesi markalanması ve muhafaza edilmesiyle ilgili bir çalışma yapıyoruz. Aynı zamanda yumurta üreticileri için bir yem fabrikası kuruyoruz. Bu bölge için son derece önemli bir yatırımdır. Ayrıca Kayabaşında kivi üreticileri için problem olan, ürünü koruyamadıkları için ekonomik olarak zarar eden üreticilerimize 800 tonluk soğuk hava deposu yapıyoruz. Türkiyedeki en son teknolojiyle çok özel bir çalışma yapıyoruz. Yumurta paketleme tesisi ile soğuk hava deposunu iki ay içinde devreye alacağız. Yem fabrikası da yılsonuna kadar bitmiş olacaktır. Ayrıca şehir içindeki ev altlarında bulunan sanayi dükkanlarını Karacaömerde yapacağımız 62 dükkanlık sanayi sitesine taşıyacağız. Bir diğer proje ise kırsal kesimlerde insanların ihtiyaçlarını karşılayabileceği vakit geçireceği aynı zamanda bulunduğu noktaya kültürel ve ekonomik bir değer katacak mesire alanları gibi alanlar yapmak için proje çalışmalarını sürdürüyoruz.
-Daha önce en borçlu belediye ve borçlanmak istiyoruz haberleri yapılmıştı. Bütçe ile ilgili bir sorun var mı sisteminiz nasıl ilerliyor?
-Biz ilk yılımızda 70 milyon lira bütçe planladık. Bunun 46 milyon lirası tahsilat yaparak kesinleşti. Yani ilk yılımızda 26 milyon lira açık gözüküyor. İkinci yıl bütçemiz 83 milyon lira. Bu yılda da 73 milyon gerçekleşmiş. Üçüncü yıl bütçemiz 110 milyon lira. Üçüncü yılımızda da 77 milyon lira gerçekleştirdik. Dördüncü yıl içerisindeyiz ve 135 milyon lira bütçemiz var. Bunun 90 milyon lirasının gerçekleşmesini bekliyoruz. Biz şuanda merkez ve dış mahallelerde kalıcı yatırım olarak yaklaşık 120 milyon liralık yatırım yapmışız. Şuan da yaptığımız projelerle birlikte yılsonunda yatırımımız 240 milyon lira olacak. Fakat bizim planlamalarımızda böyle bir bütçeyle bu yatırımlar yapılamaz. Bizim ne devlete ne de projelerde çalıştığımız şirketlere borcumuz yoktur. Şuanda da kasamızda planlanmış ciddi bir kaynak mevcuttur. Bizim bütçemizde yaklaşık 3 milyon lira faiz geliri var. Belediyenin bankalarda mevcut parası yoksa nasıl gelir elde edebilir. Bu paraların yatırımlar yapıldıkça karşılığı vardır. Bizim bütün gelir ve giderlerimiz bellidir. Borçlanmak yatırıma dönüşüyorsa gelecekte yapılacak bir yatırımı erken yapıp maliyeti düşürerek kaliteyi arttırarak ve masrafları da asgariye çekerek milletin hizmetine sunabiliyorsanız güzel bir idarecilik yapıyorsunuz demektir. Biz iller bankasıyla yaptığımız anlaşmada 59 milyon lira alarak borçlandık. Bu senede 70 milyon olarak kullanmak istiyoruz. Bu parayı da hızla yatırıma dönüştürerek kendi öz kaynaklarımızla beraber değerlendireceğiz. Borç batağında olduğunuzda personel maaşlarını, giderlerinizi karşılayamaz, başka yerlerden para dilenecek durumda olursunuz. Fakat borçlanmak, gelecekte yapacağınız işi erkene çekerek, masrafları sıfırlayarak, yaşam kalitesini yükselterek şehrin dönüşümüne katkı sunarsanız yapmış olursunuz. Bazı insanlar bunu anlayamadı ve çarpıtıcı haberler yaptılar.
-Altınorduda turizmi cezbedecek eğlence merkezleri konaklama konusunda eksiğimiz var mı?
-Eğlence yerlerimiz açısından eksiklikler var. Fakat bizim eğlence yeri mantığımız yanlış. Alkollü mekânlarda başkasını ve çevresini rahatsız etmeden eğlenen insanlara saygımız vardır. Ayrıca büyükşehir belediyesiyle Karadeniz bölge tiyatrosunu çok daha geliştirdiğini görüyoruz. Dışardan gelen turistler yatak kapasitesine önem veriyor. Dünyanın birçok ülkesinden gelen turistlerle zengin bir kültür oluştu. Bu kültürün bize yansıması için konaklama hizmeti, eğlence merkezleri, yeme içme mekânlarının çok daha özel ve görsel alanlara dönüştürülmesi gerekiyor. Deniz turizminde ise büyükşehir belediyemiz tekrar bir gezinti teknesi kiraladı. Fakat bunun kalıcı hale getirilmesi gerekiyor. Bizim daha farklı projelerimiz var. Mostar köprüsünde denize doğru 140 metre tahkim yapacağız. Bu tahkim orada kumlamayı önleyerek denizi içerisine çekecek. Yaklaşık 350 metre bandında aydınlatılmış mekânla beraber gondol sefaları yeme içme mekânları seyir terası ile birlikte orayı özel bir hale getireceğiz.
-Sadece bizimle paylaşacağınız projeniz var mı?
-Rus pazarında ki değişimi yaşamaya hazır olun. Bizim oradaki hedefimiz bu şehirde başka bir yerde olmayan bir yapı oluşturmak ve şehrin vitrini yapmak. İnsanlar şuan ki halini biliyorlar ve projemizi hayal ederken bile bu şehre teşekkür edecekler. Bu proje şehrin vizyonunu ortaya koyacaktır.
-Göreve geldiğinizden bu yana vadettiğiniz projelerin yüzde ne kadarını tamamladınız
-Şuanda projelerin yüzde 70 ini tamamladık. Sanayi sitesini ve galericiler sitesini yaptığımızda yüzde 90na ulaşmış olacağız. Farklı tamamladığımız veya yapılan projelerimiz de var fakat bizim en baştan hedef aldığımız projelerin yüzde 70lik kısmını tamamladık.
-Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
-Murat Gürsoy kardeşimizin idaresin de yürütülen bu güzel çalışmanın ilimize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum. Ekonomi alanında edinmiş olduğu tecrübeleri Karadeniz ekonomi gazetesinde bölgemize yansıtmak arzusu ve faaliyet göstermesi bizim için gurur vericidir. İlimizde bölgesel ekonomi gazetesinin gelişmesini ve bir merkez haline gelmesinin hedef olmasını istiyorum. Bu konuda bize de bir sorumluluk düşerse yerine getireceğiz. Her başlangıç güzeldir ve her başlangıcın bir hedefi olmak zorundadır. Bu hedefi sizde gördüğüm için çok mutluyum. Burada olmak benim için onur vericidir.
-Teşekkürler Sayın Tekintaş..