​Cansu Hanıma “taş fırın” desteği

Kadınların ekonomik yaşama daha fazla katılması ve kadın istihdamının artırılması amacıyla projelerin değerlendirilme sürecinde kadın girişimcilere ilave puan verilerek uygulanan pozitif ayrımcılıktan yararlananlardan birisi de Giresunlu genç girişimci Ca

info@karadenizekonomi.com / 21.11.2018

​Cansu Hanıma “taş fırın” desteği

900 bin liralık bütçeyi yönetecek

Henüz 28 yaşında olan Yaman, Konya Selçuk Üniversitesi Turizm mezunu. Mezuniyeti sonrası Rixos ve Anemon gibi zincir otellerin mutfağında çalışan genç girişimci, 2013 yılında döndüğü memleketi Giresun’da önce İşkur ve Halk Eğitim Merkezi bünyesinde çalışmalar yaptı.

Daha sonrasını, bugün itibari ile yaklaşık 900 bin liralık bir bütçeyi yöneten Cansu hanımdan dinliyoruz: “Ünversite eğitimim mutfak üzerineydi. Giresun’da yaşamaya başladığımda kadınların iş dünyasında yeterince yer almadığını gördüm. Özellikle ‘hanım elinin’ değmesi gerektiği düşündüğüm yeme içme sektöründe bunu fazlasıyla hissettim. O günlerde restoran ve cafelerde misafir ağırlama ve uğurlama teknikleri üzerine eğitim verirken bir askerin ekmek almasıyla hayatım değişti.”

Yaman, özellikle unlu mamuller konusunda bir boşluk olduğunu hissetmiş. Bir dönüm noktası olarak gördüğü o gün ne yapacağına karar vermiş, nasıl yapacağı konusunda endişeleri ile de araştırma yapmaya başlamış.

Bu zorlu süreçte Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurulu’ndan destek almak için başlattığı girişimlerin sonuç vermesiyle projesi imza aşamasına gelmiş. “Unlu mamuller ve fırın konusunda eksiklik vardı. Neler yapabiliriz diye kadın dayanışması ve desteği ile bir küme oluşturduk. TKDK’nın, kırsal olmayan yere hibe ve desteği yoktu. Tam o günlerde şans bana yardım etti. Kadın istisnai programı çıktı. Bu kadın lehine pozitif ayrımcılıktı. Aylarca bu zorlu süreci takip ettik. Kendimizi kanıtlamamız zaman alıyordu. TKDK uzmanları bize her anlamda yardımcı oldular. Şansın yardımıyla kadın istisnai programı ile kentte TKDK desteği alan ilk yatırımcı oldum” diye heyecanını anlatan Yaman, bundan sonraki süreci ise şöyle özetledi:

“Proje desteği ilk önce 1 buçuk milyar liraydı. Uygun olmayan harcamalar kesildikten sonra 900 milyar liralık bir bütçemiz var. Sözleşme aşaması tamamlandı sıra inşaata geldi. Aralık ayı itibari ile başlayacak olan inşaat çalışmalarını 6 ayda bitirmeyi planlıyoruz. Küçük taş fırınlarda önceleri sadece ekmek yapıp satmayı plânlıyoruz. Daha sonra pide ve pizza çeşitliliği ile menüyü zenginleştireceğiz. Elbette yöresel kahvaltı seçeneklerimiz olacak.” REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar