​Karadeniz’de Akdeniz dokusu

Pek çoğumuz okumuşuzdur Herman Melville’in doğanın insan gücüne karşı üstünlüğünü konu edinen beyaz balinası Moby Dick’in maceralarını.

info@karadenizekonomi.com / 5.02.2019

​Karadeniz’de Akdeniz dokusu

Kaptan Ahap ile girdiği savaştan galip çıkan Moby Dick'ten esinlenen iki başarılı işletmeci Hüseyin Ağaoğlu ve ortağı da Karadeniz’de bir Akdeniz dokusu yaratmaya karar vermiş ve balık restoranlarına Moby Dick adını vererek kolları sıvamışlar.

Özenle gerçekleştirilen ışık seçiminin mekana ayrı bir ferahlık kattığı işletmede henüz çok kısa bir geçmişleri olmasına rağmen fantastik ziyaretlere de ev sahipliği yapmış olmaktan keyif duyan Hüseyin Ağaoğlu, söze Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın ziyareti ile başlıyor. “Sayın Cumhurbaşkanımızın Ordu’yu ziyaretlerinde kullanılan yol güzergahında olmamız bir avantajdı. Tesadüfen uğradığı bir mekanda politik kimliği ile değil de ülkenin cumhurbaşkanı olması nedeniyle ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduk. Herkesin bir dünya görüşü olduğundan hareketle diğer liderleri de bekliyoruz” diye söze giren Ağaoğlu, bir kıyı şehri olan Ordu’da balık restoranlarının sayısının az olmasının kendilerine yön verdiğini söyleyerek sohbete devam etti.

Ağaoğlu, “Bir balık memleketi olan Ordu’da gidebileceğiniz balık restoranlarının sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az olmakla birlikte henüz yeni açılan Mobydick ile ezberleri bozmaya karar verdik. Balık restoranları şehrin içinde ve dışında olmak üzere ikiye ayrılmış. Aracı olan için şehir dışına çıkmak daha kolay zira şehir içinde sıkıntılar yaşanıyor. En başta otopark sıkıntısı ve yoğun trafikteki olumsuzluklar. Aracı olamayan için şehir dışına gitmek ise bir başka zorluk. Biz de aklımızda bir balık restoran fikri oluştuğunda lokasyona dikkat ettik. Caddenin durumu, araç ve yaya geçişinin yanı sıra gece geç saatlere kadar olan araç seyri bizi buraya çekti. Yaratmak istediğimiz “düş bahçesi” için burada karar kıldık. Ön tarafta balık arka tarafta da farklı bir ambiyans oluşturmayı amaçladık” sözleri ile mekan tarifi yapan Ağaoğlu’na “favori” balığı sormaya gelmişti. “Perşembe limanından günlük alınarak usta şef Cengiz Tağcı’nın maharetli elleri ile hazırlanan “levrek buğulama”yı mutlaka tadın” deyince kayıtsız kalamazdık. Öyle de yaptık. Ve harika bir sunumla “levrek buğulama” 15 dakika içinde masamızdaydı. Cengiz usta, geleneksel Karadeniz damak tadına Akdeniz dokunuşlarını yansıtırken ortaya çıkan lezzet doyumsuzdu.

44 yaşındaki şef, Cengiz Tağcı, meslekte 32’nci yılını sürüyor. Eş kontenjanından Ordulu olan usta şef, Almanya’da Oger Tours aracılığı ile aldığı 3 aylık gastonomi eğitiminden sonra dünya mutfağı üzerine kendisini yetiştirmiş bir isim. Akdeniz ve Ege’de 5 yıldızlı otellerden sonra yolları Hüseyin Ağaoğlu ile Ordu’da kesişmiş. Sonrasını ustadan dinliyoruz: “Bu kente yabancı biri değildim. Ama geçmiş dönemlerle kıyasladığımda Dünya mutfağının Ordu’da da yer ettiğini gördüm. Bu değişimden oldukça memnun kaldım ki burayı denemeye karar verdik.” Ona göre Dünya mutfağından sonra sıra balığa gelmiş Ordu’da. O nedenle şimdilerde geleneksel Karadeniz balık kültürünü değiştirmek için çaba harcıyor. Olağanüstü lezzette levrek buğulamasının yanı sıra Cengiz Usta’nın diğer favorileri kılıç balığından veya somondan yapılmış “balık şiş.”

15 masa 50 sandalyeli bir işletme olan Moby Dick, farklı vizyonu ile misafirlerinin gelirken hayal ettiği şeylerin karşılığının alındığı bir mekan olarak balık severleri bekliyor. Menüdeki tüm balıkların günlük tedarik edildiği restoranda, mezesinden salatasına ve helvasına kadar balığa lezzet katan her şeyi bulmak mümkün görünüyor. Eğer siz de beyaz ile mavinin uyumunu Karadeniz’de bir Akdeniz dokusuyla bir lezzet şölenine dönüştürmek isterseniz Moby Dick’de farklı bir deneyim sizi bekliyor demektir. REŞAT GÜNGÖR

ETİKETLER; mobydick mutfak şef lezzet
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar