​Sanayici yeni yatırım ve üretim yapamıyor

Ordu Valiliği ve DOKA uzmanlarının katıldığı toplantıda Ordu’da sanayici ve iş dünyasının sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Toplantı sonucu oluşturulacak rapor Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunulacak.

info@karadenizekonomi.com / 30.11.2018

​Sanayici yeni yatırım ve üretim yapamıyor

Topyekûn duraklama!

Ordu Valiliği tarafından düzenlenen “Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimizin Geleceği Sorunlar ve Çözüm Önerileri" başlıklı toplantıda sanayicilerin sorunları ve milli sanayi arayışları masaya yatırıldı. Toplantıya katılan sanayici ve işadamları yeni yatırım ve istihdam yaratmanın artan maliyetler karşısında neredeyse imkânsız hale geldiğin savundular.

Toplantının 2019-2021 yıllarını kapsayan yeni ekonomi programı yayınlanması kapsamında düzenlendiğini belirten Vali Yavuz, “Bu program ile kısa vadede finansal istikrarın yeniden elde edilmesi, ekonomide dengelenmenin ve bütçe disiplininin sağlanması, orta vadede sürdürülebilir büyüme ve adaletli paylaşımım gerçekleşmesi amaçlanmaktadır” dedi. Vali Yavuz’un, “Milli teknoloji güçlü sanayi hamlesinin başarılı sonuçlar üretebilmesi, ancak Türkiye’nin sınai kalkınması konusundaki sorunların doğru teşhisiyle birlikte vizyoner, yenilikçi, nitelikli kesimlerin talep ve beklentilerine cevap veren önerilerin alınmasıyla mümkün olacaktır” ifadelerini kullandığı toplantıya ilişkin Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan OTSO Başkanı Servet Şahin, özellikle yüksek faize ilişkin şikayetleri dile getirdiğini belirtti.

Servet Şahin: Bu durumda yatırım mümkün değil

Şahin, “Şu anda sanayicinin ve ticaret erbabının en büyük sorunu yüksek faizdir. Devlet bankalarında bile faiz oranları yüzde 32’nin üstünde. Bu durumda üretim ve yatırım mümkün değil. Bu krediler alınsa bile ancak yaşayabilmek için alınabilir. Acilen çözüm bekleyen bir diğer sorun da istimlak bedelleri ödenemediği için OSB’de ilerleme kaydedilememesidir. Kurumsal yapıya ait bir yapının oluşmaması da önerilerimiz arasında yer aldı. Zira kurumsallığa geçmeyen şirketlerin ömrü kısa sürüyor. Toplantıda liman ve tren konusundaki hassasiyetlerimizi de dile getirdik” dedi.

Kadir Engin: Fındık sanayicileri batıyor

“Ne kadar milliyiz” sorunu gündeme getirdiğini ifade eden ORDUSİAD Başkanı Kadir Engin ise “Türkiye’de sanayiye destek olmadığı için ilerleme kaydedilemiyor, dolayısıyla milli gelir de artmıyor. İleri teknoloji ürünleri üretmeliyiz. Ordu özelinde fındık sanayicileri batıyor yerine yenisi gelmiyor. Fındık milli olmaktan çıktı artık. Sadece fındık değil her türlü ürün milli mal olmaktan çıktı” sözleriyle görüşlerini ifade ettiğini belirtirken, Anadolu Kaplanlarının başarılı olanlarını yabancıların almasını da yaşanan olumsuzluklara örnek olarak gösterdi.

Mustafa Poyraz: Sanayiciyi enerji faturası eziyor

Konuya ilişkin olarak gazetemize değerlendirmede bulunan Sanayici ve iş adamı Poyraz-Poyraz Grup yönetim kurulu başkanı Mustafa Poyraz ise sanayicinin enerji maliyetleri artışı altında ezildiğini söyledi. Poyraz şunları söyledi: “Enerji maliyetlerinde yaşanan artış, elektriğe yapılan zam sanayicilerimizi iş dünyamızı zora sokmuştur. Sanayicinin bütçesindeki iki önemli maliyet unsurundan birisi istihdam giderleri diğeri ise enerji maliyetidir. Sanayide İşçi ve enerji maliyetleri üst üste koyulduğunda 2018’de sanayicinin omuzundaki yük neredeyse yüzde 60 oranında artmıştır. Üretim maliyetleri bu seviyelerde artırılırken biz sanayiciler olarak ürünlerimize o kadar zam yapamıyoruz. İnşaat sektörü ve otomotiv sektörü kitlenmiş, sanayici yüksek faizden yeni yatırım düşünemez hale gelmiştir. Mevcut istihdamların korunması için yatırım iklimi korunmalı, faizler düşürülmek zorundadır.”

Murat Şimşek: Kur kaynakları zamlar geri alınsın

Toplantının katılımcılarından Ordu OSB Başkan Vekili Murat Şimşek ise toplantıda şu görüşlere yer verdiğini belirtti. “Daha çok üretmek için sanayinin olmazsa olmazı üzerimizdeki enerji maliyetleridir. Doğalgaza ve elektriğe kur artışından kaynaklı gelen zamlar dövizdeki düşüşle geriye çekilmeli ki sanayici üretim yapabilsin. Üreten ve milli bir sanayi isteniyorsa, yüksek faiz politikaları yeniden gözden geçirilmelidir.”

Samet Aktaş: İşletmeler kaynak bulamıyor

Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne konuşan, toplantının katılımcılarından ORGİAD Başkanı Samet Aktaş da kendi açısından sorunları şöyle özetlediğini belirtti. “İçinde bulunduğumuz ekonomik durumun düzeltilmesi için neler yapılabileceği ilimiz ile ilgili sürecin ne durumda olduğu hakkında görüşlerimi belirttim. Organize sanayi modeli ve bankaların sanayici üzerindeki yoğun baskısı ile işletmelerin yüksek faize rağmen kaynak bulamamalarını dile getirdik.” REŞAT GÜNGÖR/KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar