​“Sektörde dünya öncüsüyüz”

Üretim ekonomine geçiş yolunda aynı zamanda kendisi de kuyumcu olan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis başkanı Levent Yıldırım ile sektörün ülkemiz için önemini masaya yatırdık.

info@karadenizekonomi.com / 13.02.2019

​“Sektörde dünya öncüsüyüz”

Sektörün önde gelen firmalarından Levent Kuyumculuk firmasının sahibi Levent Yıldırım, “Kuyumculuk sektöründe dünyanın en büyük üretim üssü Türkiye’dedir. Zaman içinde değişen koşullara bağlı olarak oluşturduğumuz Know How bizi daha farklı noktalara taşıyacak” dedi.

Tarihsel sürecine bakıldığında bankacılığı da döviz alım satımı sektörünü de içinden çıkartan kuyumculuk sektörü, toplumun ihtiyaçlarına göre kabuk değiştiriyor. Karadeniz Ekonomi Gazetesi genel yayın yönetmeni Murat Gürsoy’un sorularını yanıtlayan Yıldırım, “ülkemiz dünya ölçeğinde öncü konumunu daha ileri noktalara taşımayı hedefliyor” sözleriyle başladığı açıklamalarında şu görüşlere yer verdi: “Dubai’yi saymazsak dünya üzerinde ihracatçı olan onlarca ülkeden ilk ikiye girecek kapasiteye sahibiz. En büyük üretim üssü olan “kuyumcu kent” İstanbul’da göz kamaştırıyor. Arap coğrafyasının uğrak noktasıyız. Kuyumculuk bizim için öncü sektörlerden biri konumuna geldi. Toplumsal olarak uzmanlaştık ve buradan dünyaya dağıtılan bir “know how” oluştu.”

Sektörde yeni enstrümanlar var

Tüketim ve üretim alanında dünya üzerinde rekabet ettiğimiz ülkelerin Hindistan ve İtalya olduğunu söyleyen Yıldırım, İtalya’nın teknolojik üstünlüğü yanında bizim el emeğimizin de değerinin karşılık bulduğunu ifade etti ve ülkemizin altın ihracatı konusunda oldukça ileri düzeye ulaştığının altını çizdi. Bankacılıktan döviz sektörüne pek çok finansal enstrümanın başlangıç noktasının kuyumculuk olduğunu vurgulayan Yıldırım, “toplumun ihtiyacına göre sektör de kabuk değiştiriyor. Sarrafiye, takı ve pırlanta gibi farklı ihtisas alanlarının oluşması ve bu sektörel dönüşümü yakından takip ediyoruz olmamız avantaj sağlıyor. Hem finansal açıdan toplumun nabzını tutan özelliklere sahip olmamız da işin yatırım yönü ile ilgili. İnsanlar için üretim fazlası olan paraların yatırım amacıyla kullanıldığı bir alanız aynı zamanda. Geçmişte yatırımın için kullanılan enstümanlar daha az sayıdaydı ve sektör daha canlıydı. Şimdilerde değişen koşullarla yeni enstümanlar ortaya çıktı. O zamanda daha farklı bir profil ve kurumsal alıcılar ortaya çıktı” sözleriyle sektörel gelişimi işaret ettiği açıklamalarında “kuyumcular birliği yasası” ile bu değişime ayak uydurulabileceğine inandığını belirtti. MURAT GÜRSOY / HABER MERKEZİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar