​Ünye İskelesi için kampanya!

·Birçok anıya tanıklık eden ve geçmişte yolcu taşımacılığının yanı sıra ihracat için de kullanılan tarihi Ünye iskelesinin korunması ve yaşatılması için kamuyu oluşturuluyor.

info@karadenizekonomi.com / 29.10.2018

​Ünye İskelesi için kampanya!

Osmanlı yadigarıdır, koruyalım

Ünye Kent Konseyi Başkanı Musa Özgür Kıroğlu ve Yunus Emre Derneği Başkanı Yaşar Argan, kum birikmesinden dolayı suların çekilmesiyle kıyıda kalan tarihi iskelenin korunması ve yaşatılması için duyarlılıklarını ortaya koydular. Birçok tarihi anının olduğu ve geçmişte yolcu taşımacılığı ile ihracat yapılmak için kullanılan tarihi iskelenin yaşatılması gerektiğini ifade eden Ünye Kent Konseyi Başkanı Musa Özgür Kıroğlu ve Yunus Emre Derneği Başkanı Yaşar Argan, “tarihimizden bizlere emanet kalan iskelenin korunmasının gereklilik” olduğuna işaret ettiler.

Argan, Ünye eski iskelesi ve koyunun kumlarla dolduğunu, eski iskelenin biriken kumlardan dolayı yok olma riski taşıdığını ifade ederek, bir an önce bu kumların boşaltılarak buranın rahatlatılması gerektiğini söyledi. İskelenin Ünye tarihinde ayrı bir yeri olduğunu ifade eden Argan, “Geçtiğimiz günlerde eski iskelenin kumlarla kaplandığını ve iki alt direğinin kumun altında kaldığını gördüm. Eski iskelenin altında kum vardı ama bir metreyi aşmıyordu. Şimdi tamamen kum altında kaldı. Burada küçük motorlarla büyük gemilere mal taşındığını hatırlıyorum. Bu doğrultuda eski iskelenin bizim gözümüzde ayrı bir yeri var. Bu durumu da zannediyorum ki sosyal medyada ilk ben paylaştım ve burada çok olumlu tepkiler aldım. Ünye sevdalıları bu köprünün yaşamasını istiyor. Çünkü köprünün Ünye tarihinde ayrı bir önem var” dedi.

Argan, “Biz Ünye-Niksar yolundan hep İpekyolu diye söz ediyoruz bu kaynaklarda da böyle. İpekyolu Niksar, Tokat ve Sivas’a kadar uzanıyor ve oradan devam ediyor. Bu İpekyolu’ndan Ünye Limanı ve Ünye İskelesi dünyaya açılan bir kapı. Dolayısıyla Ünye Limanı ve iskelesi, dünya ile bizim aramızda kültürel, sosyal ve ekonomik bağ kurmuş bir oluşuma sahip. Böyle bir iskeleyi yok ettiğimiz zaman bu tarihi de unutmuş oluruz. Dolayısıyla bu Ünye için bir kültür, bir hafıza bu hafızayı yaşatmak gerekir diye düşünüyoruz.”

Bir Osmanlı yadigarı ve emaneti

Ünye Kent Konseyi Başkanı Musa Özgür Kıroğlu, bilinçsizce yapılan dolgular yüzünden Ünye koyunda kum birikmesi olduğunu ifade ederek, “Tarihinde önemli bir liman şehri olan Ünye’nin bu anlamda en önemli tarihi değeri sahilimizde denizin içindeki eski Ünye İskele kalıntılarıdır. Şu anda geriye ayakları ve bir miktar kirişleri kalan iskelemiz bir Osmanlı yadigarı ve emanetidir” dedi. HABER MERKEZİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar