Akkuş Başkanı kolları sıvadı

Partisinin Kızılcahamam Kampı’ndan moral depolayarak dönen Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci, ayağının tozuyla geldiği makamında Karadeniz Ekonomi Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Gürsoy ve Dış Haberler Sorumlusu Reşat Güngör’ü ağırladı.

info@karadenizekonomi.com / 14.05.2019

Akkuş Başkanı kolları sıvadı

Partisinin Kızılcahamam Kampı’ndan moral depolayarak dönen Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci, ayağının tozuyla geldiği makamında Karadeniz Ekonomi Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Gürsoy ve Dış Haberler Sorumlusu Reşat Güngör’ü ağırladı.

Daha çok fasulyesi, orman ürünleri ve Tokat’ı Karadeniz sahiline bağlayan Niksar-Akkuş-Ünye yolu ile adını duyuran kentin, ‘yeşil yol’ güzergâhındaki birbirinden güzel dört yaylası ile turizme yöneliş öyküsünü büyük bir coşku ile anlatan başarılı belediye başkanına öncelikle yeni döneme ilişkin projelerini sorduk.

“Bu yıl ikinci dönemim. Geçen dönem yaptığımız güzel işler sonrasında hemşerilerimizin teveccühü ile ikinci dönemimize hızlı başlamak gereğini duyduk. Eksik kalan işleri tamamlamak için kolları sıvadık.” diye sözlerine başlayan Demirci, “Acil olan sorunlara ağırlık vermiştik. Özellikle kamu yatırımları konusunda eksiklerimiz vardı. Onları çözdük.  Bu dönemde ise ilçenin gelecek planlamasını kurguladık. Tarımsal üretim ağırlıklı çalışmalarımız olacak. Bir diğer önceliğimiz de şimdilik kimse farkına varmasa da turizm olacak.  Turizm ve üretim ile Akkuş’u yeni bir geleceğe hazırlayacağız.” dedi.

Yeşil Yol’dan en çok Akkuş yararlanacak

İlçenin geleceğinin turizm ve bölgesel alternatif ürünlerde olduğunun altını çizen Demirci, özellikle Yeşil Yol projesinin nimetlerinden yararlanmayı kafasına koymuş gibiydi. Demirci, “Konum olarak Yeşil Yol’dan en çok nemalanacak ilçe konumundayız. Akkuş’u boydan boya çevreleyen bu yolun Çarşamba-Salıpazarı ve bizi içine alıp devam edecek olması ilçemizin kalkınması için büyük bir şans oldu. İlçe sakinlerimizle birlikte bu şansı fırsata çevireceğiz. Özellikle köylülerimiz ürettiklerini yol kenarında rahatlıkla satış yapabilecekler.” ifadelerini kullandı.

Yaylalarda yapılaşmaya izin vermedik

Olağanüstü güzelliklere sahip olan yaylalardaki manzarayı satmayı kafasına koyduğu her halinden belli olan başarılı başkanın konu hakkında yaptığı açıklamalar, devasa gürgen ağaçları arasında birbirine bağlanan yaylalarda gezen doğaseverleri, bazı tatlı sürprizlerin beklediğinin habercisi gibiydi. Demirci, “Taz Yaylası, Çağman Yaylası Çekiçoba Yaylası ve Argan Yaylasını birbirine bağlayan güzergâhta devasa gürgen ağaçları içinde, hiçbir şekilde yapılaşmaya izin vermedik. Bir anlamda koruma altına aldık. Şu anda yaylaya çıktığınızda büyük ve küçükbaş hayvancılık yapan insanlarımızın varlığından söz edebiliriz. Ama yapılaşmaya asla izin vermeyeceğiz. Çünkü ziyaretçilerimizin doğada bir karaca sürüsü ile karşılaşma olasılığı bizleri oldukça heyecanlandırıyor.”

Akkuş  fasulyenin coğrafi işaretini aldık

Sohbetimizde özellikle Argan Yaylası’na özel bir yer ayıran Demirci, “1991 yılında turizm alanı ilan edilen ancak mera olduğu için hiçbir şey yapılamayan bu yaylanın imar planını yaptık. Yol, su ve yürüyüş yollarını küçük şelalelerle bütünleştireceğiz. Altyapı çalışmalarımızın sona erdiği bölgede üst yapı oluşumu hızla devam ediyor” derken ilçenin diğer kazanımlarını da şu sözlerle anlattı. “İlçemizle özdeşleşen Akkuş kuru fasulyesinin coğrafi işaretini aldık. Zaten ülke genelinde bilinen bir ürünümüzü şimdi daha fazla üretme aşamasına geldik. Dolayısıyla daha fazla üretim için pilot bölge çalışmalarımız devam ediyor. Devlet Su İşleri ile geliştirdiğimiz proje tamamlandı ve bir gölet oluşturuldu. Meyveli, Ceyhanlı ve Külekçili köylerinde 300 ton civarında olan üretimimizi üç katına çıkaracağız. İklim özellikleri bakımından bölgenin az yağmur alması ve sis olmaması ile bu üç köyümüz diğer köylerimizden farklı kimliğe sahip. Tübitak’tan aldığımız rapora göre de besin değeri en yüksek fasulye burada yetişiyor. Akkuş fasulyesinin yanı sıra ürün çeşitliliğinde başka ne üretebiliriz? diye düşündük. Serbest sistem tavukçulukta 35 olan kümes sayımızı belediyenin katkıları ile yeni üretim merkezleri kurduk ayrıca kaz üretimi de var.”

“Akkuş kerestesi yeniden üretilmeye başlanacak”

Tarımsal ürün çeşitliliğinde randımanlı fındığın yanı sıra kuşburnu, kurt üzümü gibi ürünlere yönelen Akkuş’un, etrafı ormanla çevrili olmasına rağmen orman ürünleri konusunda istenen yerde olmamasını da bir sorun olarak gören Demirci, bu konudaki planlamalarını şu sözlerle anlattı: “Geçmişte orman ürünleri üreten bir fabrika vardı. 1997 yılında üretimi durduruldu daha sonra da özelleştirildi. Bir hemşerimiz almıştı ama olmadı. Kapanması bizim için büyük bir kayıptı. Şimdi o fabrikanın yerini alamasa da ona yakın işlevde Adalet Bakanlığı İş Yurtları Genel Müdürlüğü bünyesinde orta ölçekte bir fabrika kurduk. Kamulaştırmasını yaptığımız 125 dönümlük araziyi Adalet Bakanlığı’na verdik. Yakın bir gelecekte Akkuş’un kerestesi yeniden üretilmeye başlanacak.”

Tekstilde istihdam hazır

Ustalık olarak tanımladığı yeni dönemde yatırıma daha fazla ağırlık vereceği belli olan başarılı belediye başkanı, geçmişte tekstilde elde ettikleri kazanımları hayata geçirmeye kararlı görünüyordu. Demirci, “Gerçekten ciddi yatırımcılar olacaksa tekstil sektöründe her katı iki bin metrekare olan beş katlı binamız var. Burayı kullandırmak için yatırımcıları çağırıyoruz. Geçmişte olumsuz sonuçlanan birkaç girişim olduğu için bu konuda biraz temkinliyiz. Ama şuna eminiz ki gerçek yatımcı buraya gelse istihdam sorunu yaşamaz çünkü ilçemizde deneyim sahibi elemanlar fazlasıyla var.” REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOM

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar