''Ar-ge çıktılarını sayı ve nitelik olarak artırmalıyız''
Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, 21inci Akademik Bilişim Konferansı Açılış Töreni kapsamında Yükseköğretim Kalite Çalışmaları konulu konferans verdi.
info@karadenizekonomi.com / 14.02.2019
Konferans öncesi Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaçı makamında ziyaret etti. Ziyaretin ardından Elmas, Morfoloji binası Konferans Salonunda açılış töreni yapılan 21inci Akademik Bilişim Konferansı kapsamında Yükseköğretim Kalite Çalışmaları konulu konferansını gerçekleştirdi. Yükseköğretim Kalite Kurulunun yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi veren Elmas, dünyada bilişim alanında değişmelerin olduğunu ifade ederek kompleks ve hızlı değişen dünyaya ayak uyduracak mesleki ve etik açıdan yüksek bilgi beceri ve yetkinlikte mezunlar yetiştirmek, Ar-Ge çıktılarını sayı ve nitelik olarak artırmak ve bilişim destekli çevik yönetim konularına vurgu yaptı. Yükseköğretim planlamada proaktif yaklaşımdan bahseden Elmas, yükseköğretim için 7 değiştirici etkenin değişen pedagoji, kişiselleştirilmiş öğrenme teknolojisi, yeni nesil çevrimiçi öğrenme, nesnelerin interneti, yetkinlik bazlı eğitim, sanal ve artırılmış gerçeklik ve yapay zeka olduğunu ifade etti.
''DİJİTAL DÖNÜŞÜM BÖYLE OLMAZ''
Elmas, Dijital dönüşüm, çalışma biçimini değiştirmeden eski teknolojinin yerine yenisi konularak olmaz. Kurumlar çalışma biçimini değiştirmeden teknoloji transfer etmeye çalışıyorlar, aslında dijital dönüşüm böyle olmaz. Biz üniversitelerden içerisinde sadece eğitim bilimcinin değil, mühendis, işletmeci ve bilişimcinin mutlaka olduğu öğrenme mükemmellik merkezleri kurmalarını istiyoruz, şu anda sekiz-dokuz tane var ve bu sayıyı hızla artırmaya çalışıyoruz. Bununla birlikte mevcut dersler ve ders verme şekilleri değiştirilmeli, yeni dersler eklenmeli, sanat, beşeri bilimler, dil sanatları, drama, yeni medya gibi insanın kendini geliştirebileceği dersler eklenmeli, bunlara uygun öğrenme ortamları olmalıdır. dedi.
''ÜNİVERSİTELERİN ÖZELLİKLERİ ÖN PLANA ÇIKMALI''
Yükseköğretim Kalite Kurulunun çalışmalarından bahseden Elmas, Üniversiteleri zapturapt altına almak gibi bir durum söz konusu değil. Üniversitelerin kendi özelliklerini ön plana çıkaracak bir atmosfer oluşturmaya çalışıyoruz. Üniversite kendisi zaten vizyon, misyon, strateji ve hedeflerini belirliyor. Önemli olan bu vizyon ve misyona uygun şekilde hareket edebilmektir, Türkiyede bunun uygulanma oranı yüzde 20-25 civarında. Biz de Kalite Kurulu olarak üniversitelerin vizyon, misyon ve hedeflerin uygulanması konusunda hangi aşamada olduklarını tespit edip ilerlemeleri konusunda destek olmaktayız. Yükseköğretim Kalite Kurulu kurumlarının eğitim öğretim, araştırma ve girişimcilik alanlarında hazırladıkları raporları değerlendirir, yorumlar, öneri ve değerlendirmelerini ilgililere sunar. Bir dış göz olarak üniversiteleri inceleyen Yükseköğretim Kalite Kurulunun kurumları ülkelere ve bölgelere göre farklılık göstermektedir. Fakat özleri aynıdır. Ülkemiz için ise coğrafi konumu ve insan yapısı itibarıyla basit, sade ve az bürokrasi içeren bir model daha uygundur. şeklinde konuştu.
Konferans sonrası Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmasa teşekkür belgesi takdim etti.