Bafra'da sebze ekicileri zararda!
Türkiyenin 2. Çukurovası olarak nitelendirilen Bafra ovasında bu yıl ortalama 65 bin ile 70 bin hektar alanda kışlık sebze yapıldığı öğrenildi.
info@karadenizekonomi.com / 19.10.2018
Samsun Büyükşehir Bafra Hal Esnaflarından genç İş Adamı Rauf KARADENİZ ile Bafra Sebze ve meyve halinde bulunan iş yerinde Kışlık Sebzelerle ilgili görüş alışverişinde bulunduk.
İş Adamı Rauf KARADENİZ, yaz sezonunda üreticinin yazlık ürünlerinin para etmediğini, bu nedenle sebze ekicilerinin zarar ettiğini vurguladı.
Rauf KARADENİZ, kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, yeni yeni çıkmaya başlayan kışlık sebzelerle ilgili şöyle konuştu;
Bafra ovamız, bereketli topraklarında yeni sezonda yaklaşık 40 bin hektar kırmızı lahana, 30 bin hektar da beyaz lahana üreticilerimiz tarafından yetiştirildi. Değerini kaybetmeyen kışlık ürünler arasında kırmızı lahana, beyaz lahana, karnabahar, brokoli gibi sebzeler her zaman alıcı buluyor. Ayrıca ovadaki sebze üreticilerimiz kırmızı ve beyaz lahana, brüksel lahanası, pırasa, ıspanak, beyaz ve kırmızı turp yetiştiriyor. Bu kışlık sebzelerimizin hasatı ortaya çıkmaya başladı. Ürünleri çıkan sebze üreticilerimiz, kışlık yaş sebze ürünlerini, Samsun Büyükşehir Bafra haline getiriyor. Ancak bu gelen sebzeler, sezon boyunca hale gelecek. Günler ilerledikçe kışlık yaş sebze ürünlerinde hasat zamanı havaların soğuması ile birlikte daha da artacak ve hale getirilecek olan kışlık yaş sebzeleri, biz hal toptancıları da Türkiyenin her ili ve ilçesine göndermeye başlayacağız. dedi.
RAUF KARADENİZ: FİYATLAR KONUSUNDA GÖRÜŞ BELİRTTİ
Samsun Büyükşehir Bafra Hal Esnaflarından genç İş Adamı Rauf KARADENİZ, sözlerini şöyle devam ettirdi;
Yaz sezonunda sebze üreticilerinin yüzü gülmedi. Zarar ettiler. İnşallah kış sezonunda kışlık sebzeler para eder de üreticiler zararlarını böylece telafi etmiş olurlar. Kışlık ürünler ilk turfanda çıktığında hale az geliyor. Haliyle fiyatlarda az da olsa bir yükselme görülüyor. Temennimiz odur ki, bu fiyatlar kış sezonu boyunca böyle devam ederse, sebze üreticilerimiz bundan kârlı çıkacaktır. Zira Bafra ovamız, kışlık sebze üretiminde kaliteli ürünler çıkartmak için özen gösteriyor. Dahası Bafrada yetiştirilen sebzelerin ve kışlık yaş sebzelerin organik olmasına özen gösteriliyor. İlgililer bu konuda üreticileri bilgilendirerek, daha kaliteli ürün yetiştirmelerini sağlıyor. Bu nedenle Bafranın gerek yazlık ürünleri gerekse kışlık yaş sebzeleri Türkiye genelinde bilhassa tercih ediliyor. Ancak sebze ambarı olarak nitelendirdiğimiz Bafra ovamızda üreticilerimiz, bu konuda sahipsiz kalmışlar. Siyasi bir destek görememişler. Bu nedenle çoğu üreticimiz malını satamayınca, ırmağa dökmüş veya hayvanlarına yedirmiş. Bizim halciler olarak temennimiz, en azından Samsun Milletvekillerimizin bu hassas konuyu sahiplenmeleri olacak. Aslında geç bile kalınmıştır. Şayet bu destek daha önce verilseydi, bugün Bafra bereketli topraklarıyla, yetiştirdiği ürünleri ile bırakın Türkiyeyi Orta Doğuyu da beslerdi. ifadelerinde bulundu.
RAUF KARADENİZ: MEVCUT HAL YETERSİZ VE BAKIMSIZ
Samsun Büyükşehir Bafra Hal Esnaflarından genç İş Adamı Rauf KARADENİZ, konuşmasının son bölümünde ise yine hassas konulara temas ederek, sözlerini şöyle noktaladı;
Son yıllarda Bafra Hali, gerçekten içler acısı durumda. Sahip çıkan olmadı. Mesleği bilende bilmeyende fatura karşılığında dükkân sahibi oldular. Onlar da piyasaya girdi. Ancak zaman içinde işi bilmediklerinden dolayı, kaybolup gittiler. Giderken de bu işi hakkı ve hakkaniyeti ile yapmaya çalışanlara da az da olsa darbe vurdular. Mevcut Hal, şu an yetersiz. Ve de bakımsız. Bafra Halinden günde onlarca kamyon ve tır sebze yükleyerek, Bafranın yetiştirdiği ürünleri Türkiyenin çeşitli bölgelerine götürüyor. Götürürken de almış olduğu ürünlere fiyat ödüyor. Burada ilginç olan Bizden Ucuz Alıyorlar, Az para Ödüyorlar, Götürdükleri yerde ise Tüketiciye Yüksek Fiyatlarla Sebzelerini Pazarlıyorlar Onun için, sahipsiz olduğumuzu vurguluyoruz. Haksız mıyız? Hal esnafına, üreticilerimize bugün siyasilerimiz sahip çıksa idi, şuna inanın Bafra Ekonomisi ŞAHA KALKARDI. Bu olmadı. Bu nedenle üretici kırgın, üretici küskün. Hemen hemen çoğu üreticinin bankalara, kooperatiflere, gübrecilere, zirai ilaç satanlara, petrol istasyonlarına bir dünya borcu var. Bu borçlar her sene üstüne koyarak, katlanıyor. Böylemi olmalıydı? El oğlu dışarıdan geliyor, Bafranın yetiştirdiği ürünleri yok pahasına alıyor, elimize 3-5 kuruş sıkıştırıp parasına para katıyor. Artık buna dur demenin zamanı geldi! Siyasilerimiz lütfen bu sahaya lütfetsinler. Yanımızda yer alsınlar. Bizi bir araya getirip görüşlerimizi alsınlar. Sorunlarımızı ve sıkıntılarımızı dinlesinler. Hiçbir siyasi Mecliste Bafra Halindeki ve Bafra Üreticisinin sorunlarını dile getirmedi. Getirdi diyeniniz varsa gelsin bize de söylesin. Bu böyle olmaz! Allah, sebze üreticilerimizin ve Halcilerimizin yardımcısı olsun. Temennimiz odur ki, yeni yapılacak Hal ile birlikte Bafranın her konuda Makus Talihi değişir İnşallah. dedi.