‘’Bölgenin ihracata giden yolu kapanıyor’’

Polatcan, ‘’Terme'de sanayicilerimizin yeterli iş gücü ve yeterli imalat alanı olmamasından dolayı bölgemizin ihracata giden yolu kapanıyor. Üretimimizi başka şehirlerde yapmak zorunda kalıyoruz.’’

info@karadenizekonomi.com / 26.11.2019

‘’Bölgenin ihracata giden yolu kapanıyor’’

Samsun'un Terme ilçesinde büyük bir potansiyele sahip olan makine sanayi üreticileri, kısıtlı alanlarda üretimlerini artıramadıklarını ve alanın istihdam konusunda bir engel olduğunu dile getirdi. Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç ise sanayicilerin yer istekleri ile ilgili, Terme Çayı civarında 600 dönümlük, mutlak tarım arazi olmayan bir bölgeyi sanayi alanına dönüştürmek için çalışmaların başladığını, projenin istihdam ve yatırım konusunda büyük bir adım olacağını dile getirdi.

‘’200 milyon ekonomi getirisi’’

İlçedeki iş adamları ve makine üreticilerinin arsa talepleri olduğunu dile getiren Kılıç, ‘’Maalesef şehrimizde iş adamlarına tahsis edebileceğimiz sanayi alanı yok. Şehrimiz hem tarımın, hem turizmin, hem sanayinin iç içe olduğu bir şehirdir. Özellikle tarım makineleri alanında ilçemiz Türkiye'deki sayılı ilçelerden bir tanesidir. Şehrimizde hem tarım makineleri ile ilgili hem de kesme kamyonet ve minibüs ile ilgili ilçemiz tüm Türkiye'de hatırı sayılır bir ilçe konumundadır. Şehrimizde tarım makinesi üzerine yatırım yapan iş adamları özellikle bu ticareti yaptıklarını ve istihdam sağladıkları alanların genişlemesi ile ilgili talepleri var. Alanları olmadığı için çok dar alanlarda, yol üzerinde, kaldırım üzerinde ticaret yapmaya çalışıyorlar. Şehrimizde büyük firmalar yer sıkıntısından dolayı işlerini büyütememekte ve dolayısıyla yatırımlarını artıramamaktadır. Bunun sonucunda istihdama yeterli derecede kaynak sağlayamamış oluyoruz. İstenilen bölgede ekibimiz ile bir çalışma yaptık ve alan mutlak tarım arazisi olmadığı için çok rahatlıkla tarım vasfından çıkartılıp sanayi alanına dönüştürülebilecek bir alandır. Buna ilişkin biz dosyamızı hazırlayıp, İl Tarım Müdürlü’ğüne ve Valiliğe ilettik. İnanıyorum ki bu süreçte bu bölgenin tarım alanından çıkıp sanayi alanına dönüştürülmesiyle ülkeye yatırım ve istihdam sağlayan iş adamlarımızın önüne daha iyi şartlarda, daha iyi imkanlarda yatırım yapmalarına vesile olacağız. O bölgede 600 dönümlük bir alan var ki o alanın yaklaşık 100 dönüm civarı fındık bahçesi ama fındıkta o bölgede çok düzenli bir şekilde olamıyor. 150 dönümlük alanda tarım yapılamadığı için insanlar kavak ağacı ekmek suretiyle değerlendirmiş. O bölgenin tamamını fındık bahçesi vasfından olduğunu düşünürsek bile kabaca ekonomiye getirisi 2 milyon civarında olacaktır. Bölgenin 600 dönümlük alanın 200 dönümlük alanın yol park ve bahçesi olarak çıktığımızda diğer kalan alanda o bölgede ki istihdam sağlayan alanda bizim iş adamlarımız yatırım yaptığında kabaca bir hesapla bu şehre girdisi 200 milyon civarında olacaktır. Aynı zamanda bölgemize en az bin kişi civarında istihdam sağlanacaktır. Bu bizim sadece talebimiz değil ciddi anlamda o bölgede tarım makineleri ile uğraşan iş adamlarının ihtiyaçtan kaynaklanan bir durumudur" diye konuştu.

‘’Makine parkuru bizim için problem’’

Alanımız olmasına rağmen gerekli tesisatı kuramadığımız için hizmet vermekte zorlanıyoruz diyen Özel bir firmada Genel Koordinatör olarak görev yapan İsa Yavuz, ‘’ İş gücü konusunda bir problem yok ama bölgemizin potansiyeli olmasına rağmen biz o potansiyele ulaşamıyoruz. İşçi lazım olduğunda istediğiniz kadar işçiye ulaşabiliyorsunuz. Fakat işçiye istihdam etmek için gerek alanı bulamıyoruz. Makine parkurumuz bizim için problem. Bu parkuru 3 katına çıkarma amacımız olmasına rağmen sadece alan problemi yüzünden fabrika alanı bulamadığımız için problem yaşıyoruz. Hedeflerimizi bekletmek zorunda kalıyoruz. Bu gidiş bizi yorduğu gibi bizden hizmet bekleyen müşterileri yoruyor. Alanlarımız dar olduğundan dolayı iş güvenliği problemleri yaşamamak için bizler son aşamaya gelmiş bir şekilde beklemekteyiz. Fabrika kurabileceğimiz alanımız var. İmar olmadığı için beklemekteyiz. Buda bizi haliyle yormaktadır" şeklinde konuştu.

‘’Yılda 30 makine satabiliyoruz’’

Terme sanayi alanı içinde patoz makineleri üretimi yapan Kazım Çavut, ‘’Kendimi mesleki anlamda çok geliştirdim ve kendime ekipmanlar aldım. Bu işin potansiyeli çok büyüktür. Gürcistan'dan, Azerbaycan'a, Rusya'dan, Fransa'ya kadar müşterilerimiz var, fakat dükkanlarımız çok ufak. Zamanında babalarımız böyle dükkanlarda çalıştığı için mecburen burada kaldık. Benimle birlikte yanımda çalışan 4 tane sigortalı işçim var. Daha fazla almak istiyorum ama dükkanımda müsait değil. Yılda ortalama 20 - 30 arasında makine satabiliyoruz. Bunlara devlet desteği var. İş sağlımız çok büyük ama işleri büyütemiyoruz. Eğer bizlere yeni yer imkanı sağlanırsa işlerimizi daha da büyütebiliriz. İnsanlara istihdam sağlayabiliriz" ifade etti.

‘’Üretimimizi başka şehirlerde yapmak zorunda kalıyoruz’’

Gelinen noktada daha fazla büyümeye, daha fazla ihracat yapmaya varken faaliyet gösterdiğimiz alanlarımız yetersiz oluşundan dolayı Terme bölgemizde sanayi alanlarımızın kapasitemize yetmediğinde dolayı dışarıya yatırım yapmak zorunda kalıyoruz şeklinde konuşan Terme'de bir firmada CEO olarak görev yapan Mustafa Polatcan, ‘’Üretimimiz başka şehirlerde yapmak zorunda kalıyoruz. Terme'de sanayicilerimiz yeterli iş gücüne sahip olması ve sadece yeterli imalat alanı olmamasından dolayı bölgemizin ihracata giden yolu kapanıyor. Bundan dolayı yetkililerin bunlara önem ve iş alanlarının artırılması konusunda derhal müdahale etmesi gerekmektedir" dedi.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar