Çay kanunu yok ama sorunu çok
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından “3T Tarım-Ticaret-Turizm” sloganı ile her ay düzenlenen “12X12 Karadeniz Toplantıları”nın üçüncüsünde çay sektörü ele alındı.
info@karadenizekonomi.com / 24.03.2019
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından “3T Tarım-Ticaret-Turizm” sloganı ile her ay düzenlenen “12X12 Karadeniz Toplantıları”nın üçüncüsünde çay sektörü ele alındı.
“Çay Bardaktan Taşıyor” başlığı altında düzenlenen ve Rize Ticaret Borsası, Çaykur, Çay Sanayicisi İşadamları Derneği, Of Ticaret ve Sanayi Odası tarafından da desteklenen toplantının açılışında konuşan Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, çay da verim ve kalitenin arttırılması gerektiğine işaret ederek, “Hem tarım, hem de ticaret ürünü olan çayımızda verim ile kalite ne kadar yükselir ise bu ürüne olan talep de o derece artacaktır. Bunun için hep birlikte gerekenleri yapmalıyız” dedi.
‘’2 MİLYAR DOLAR DÖVİZ’’
TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan’da, Karadeniz Toplantıları’nda hedefledikleri sonuçları almaya başladıklarını belirterek şunları söyledi:
“Ocak ayında dünyada söz sahibi olduğumuz fındık konusunda ilk toplantımızı yaparak başladık. Ele aldığımız fındık hastalık ve zararlıları, özellikle de kahverengi kokarcanın söz konusu olabileceği zararın 1 milyar dolar gibi bir boyutta olması ne kadar isabetli bir başlangıç yaptığımızın işaretidir. Buradan belirtmek isterim ki, tek kuruş ithal girdisi olmadan yılda 2 milyar dolara yakın döviz kazandıran fındıkta yaptığımız bu çalışma olumlu bir şekilde devam ediyor. Şimdi de bölgemizin ve ülkemizin en önemli tarımsal ürünlerinden olan çayı ele alıyoruz.
Sektörde yaşanan sorunları üretici, sanayici, tüketici, Çaykur, özel sektör bir bütün halinde, birlikte hareket ederek çözmeye çaba göstermekten başka çaremiz yoktur. Herkesin kendisinden başkasına bakmadığı, kendi doğrusundan başka doğru tanımadığı bir anlayış ile bir yere varmak mümkün değildir. Onun için, bir ve birlikte olacak, hep beraber hareket edecek, çok çalışıp, çok üretip, çok satarak kazanacağız.”
‘’ÇAY YOLU PROJESİ’’
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu ise, çayın kalitesini yükselterek uluslararası standartlarda ve daha yaygın bir şekilde pazarlanmasını sağlayacak adımların atılması gerektiğini belirterek; “Bu doğrultuda da elbette çeşitli çalışmalar yapılıyor. Biz oda olarak Yunanistan, Bulgaristan, Ermenistan ve Gürcistan’daki ticaret odalarıyla birlikte Çay Yolu ismi verilen bir projeyi bu yıl yürütmeye başladık. Amacımız, Türk çayının o ülkelerde ve daha geniş bir alanda tanıtılmasıdır. Kalitesinin yükseltilerek, Avrupa Birliği standartları alınarak çayımızın piyasaya sürülmesi için altyapının oluşturulmasını amaçlamaktayız” dedi.
‘’ÇAY KANUNU YOK AMA SORUN ÇOK’’
Toplantıda sunum yapan Rize Ticaret Borsası Meclis Başkanı Resul Okumuş ise, sektörde arazi toplulaştırılmasından çay kanunsuzluğuna kadar birçok sorun bulunduğuna işaret ederek, “Çay kanunu yok ama sorunları çok. Bakım budama doğru yapılmıyor. Arazi toplulaştırılması, kiralama ve kooperatifleşme yöntemiyle gerçekleştirilmeli. Bugünkü arazi yapısı içinde verim ve kaliteyi arttırmak mümkün değildir. Mutlaka toplu işletmeler oluşturulmalıdır. Köylerdeki nüfus yapısının yaşlanması çaylıklara bakanların azalması demektir. Çay tarımının bu şekilde sürdürülebilmesi mümkün değildir” diye konuştu
Toplantıda Rize Recep Tayyip Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Seyis’in moderatörlüğünde yapılan panelde de üretimden tüketim aşamasına kadar sektörün durumu, sorunları ve çözüm önerileri ele alındı.