Cengiz Enerji, Samsun'a 400 milyon dolarlık doğalgaz çevrim santrali kurdu.

Dünya'nın En Verimli Santrali

info@karadenizekonomi.com / 27.02.2015

Cengiz Enerji, Samsun'a 400 milyon dolarlık doğalgaz çevrim santrali kurdu.

Cengiz Enerji, Samsun'a 400 milyon dolarlık doğalgaz çevrim santrali kurdu. Samsun’un Tekkeköy ilçesinde yapımı tamamlanan santral da basın mensuplarıyla bir araya gelen Cengiz Holding Genel Koordinatörü Ömer Mafa, tesisi tanıttı.

Üretime Başlandı

Cengiz Enerji, Samsun'a 400 milyon dolarlık doğalgaz çevrim santrali kurdu. Samsun’un Tekkeköy ilçesinde yapımı tamamlanan santral da basın mensuplarıyla bir araya gelen Cengiz Holding Genel Koordinatörü Ömer Mafa, tesisi tanıttı. Cengiz Enerji tarafından 400 milyon dolar yatırımla kurulan Samsun Doğalgaz Çevrim Santralında üretime başlandı. Samsun’un Tekkeköy ilçesinde yapımı tamamlanan santralda basın mensuplarıyla bir araya gelen Cengiz Holding Genel Koordinatörü Ömer Mafa, dünyanın en verimli santralini kurduklarını söyledi. 

Samsun  Verimlilikte Almanya'yı Solladı

Tamamen çevre dostu olarak tasarlanan ve kurulan santralde Siemens’in son nesil doğalgaz çevrim türbini kullanıldı. Daha önce Almanya Irsching Doğalgaz Santralında kullanılan türbin sayesinde yüzde 60.75 ile verimlilik rekoru kırılmıştı. Şimdi bu rekor yüzde 61 ile Samsun’a geçiyor. Samsun santrali verimlilik rekorunun yanı sıra tamamlanma aşamasında da rekor kırdı. Türk mühendisleri ve işçilerinin hızı sayesinde santral 23 ay gibi kısa sürede üretime hazır hale getirildi. Bu süre, dünyada en kısa sürede yapılan santral olma özelliğine sahip. 

Standartların Üzerinden Bir Santral Kurduk

Cengiz Holding Genel Koordinatörü Ömer Mafa, 125 kişinin istihdam edileceği santralin kuruluş aşamasında 600 kişinin çalıştığını söyledi. Samsun Doğalgaz Çevrim santralinin saatte 610 megavat elektrik üreteceğini de sözlerine ekleyen Mafa, “Bu üretim miktarı, nüfusu 1 milyonu aşan Samsun’un ihtiyacının iki katı anlamına geliyor. Samsun’un saatte ortalama 300 megavat elektrik tükettiği hesaplandığında santralin iki Samsun’a yetecek elektrik üretecek kapasitesi bulunuyor. Türkiye’nin ise saatte 39 bin megavat elektrik enerjisi tüketimi yaptığı göz önüne alındığında ise, Samsun santralı tek başına Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 1.5’ini karşılayacak” dedi. Türkiye’nin elektrik enerjisi ihtiyacının sürekli arttığını, ancak kurulu gücün ayn ı oranda artış göstermediğini sözlerine ekleyen Ömer Mafa, “Cengiz Grubu olarak 2000 yılında enerji sektörüne adım attık. Cengiz Holding’in şu anda, 970 MW’ı Samsun’da olmak üzere toplam 1549 MW kurulu gücü bulunmaktadır. Halen 3393 MW enerji üretecek yatırımlarımız ise sürmektedir” diye konuştu. Bu yatırımlar tamamlandığında kurulu güç kapasitesinin 4942 MW’ye ulaşacağını vurgulayan Cengiz Holding Genel Koordinatörü Mafa, “Türkiye’de toplam 64 bin MW enerji üretiliyor. Yatırımlarımız tamamlandığında üretimdeki payımız 1.5’ten yüzde 7.7’ye ulaşacak” açıklamasını yaptı. Türkiye’nin elektrik enerjisi üretimi ve tüketimindeki kritik noktaya da dikkat çeken Mafa, “2013’te Türkiye’nin elektrik enerjisi üretimi yüzde 0,3 artarken tüketim ise yıllık yüzde 1,6 yükselmiştir. Her yıl fark artmaktadır. Bunun getirdiği sıkıntı elektrik ithalatında kendisini göstermektedir. EPDK verilerine göre, 2012’de 2.954 GWh elektrik ihraç ederken bu rakam 2013’te 1.224 GWh’ye düşmektedir. Aynı dönemde ithalat artışında ise ciddi bir artış göze çarpmaktadır. 2012 yılında 5.827 GWh olan ithalat bir sonraki yıl 7.429 GWh’ye yükselmektedir. Bu tablo elektrik üretimi yatırımlarının artarak devam etmesi gerektiğini ortaya koymaktadır” dedi. Santralin AB çevre normlarına uygun olduğunu da sözlerine ekleyen Mafa, “Biz 5 yıl sonrasını da düşünerek standartların üzerinde bir santral inşa ettik. Soğutma suyunu 1000 metre açıktan alıyoruz. Buradaki ısı farkı 1 derecenin üzerine çıkmıyor. Bunun da çevreye en ufak bir zararı yok. Zaten bu projenin finansmanı uluslararası bankalardan sağlandı. Bu bankalar bağımsız denetim şirketlerinin raporlarına göre kredi veriyor. Eğer çevreye zararlı olsa kredi bile alamazdık” diye konuştu. Samsun Doğalgaz Çevrim Santralinin gaz salınımları ise neredeyse yok denecek kadar az. AB standartlarına göre, sınır değeri 100 olan karbon monoksit salınımı 0 olarak ölçüldü. Sınır değeri 75 olan azot oksit miktarı sadece 24.8, sınır değeri 100 olan kükürt dioksit ise yine 0 ve toz miktarı da 0 oldu. Samsun santrali bu gaz salınım miktarları ile ne kadar çevreci santral olduğunu kanıtladı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar