"Dünyanın ilk fındık borsası Giresun'da kuruluyor"

Yanıkoğlu''Giresun Ticaret Borsası üretici ile alıcı arasında garantör olacak''

info@karadenizekonomi.com / 23.09.2015

Murat Gürsoy’un hazırlayıp sunduğu Karadeniz Ekonomi programı iş dünyasının temsilcilerini ekrana taşımaya devam ediyor.Programın çekimleri dünya’nın ilk fındık borsasının kurulduğu yer Giresun'da gerçekleşti.Konuk ise Giresun Ticaret Borsası Başkanı Temel Yanıkoğlunu oldu.

Yanıkoğlu programda yaptığı konuşmasında, desteklenen projede yüzde 40 seviyesine gelindiğini, 2016 yılında hizmete açılması planlanan Lisanslı depo ve borsada 17 bin ton fındığın depolanabileceğini belirtti.

GTB’ce hazırlanan Avrupa Birliğince desteklenen Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası Projesi kapsamında, fındığın alım-satım işlemleri ilk kez elektronik ortamda gerçekleştirilecek.

‘’2000’li yıllardan itibaren çalışmalarımıza başladık.2008 yılında Avrupa Birliği projesi kaynaklarından yararlanmak adına başvuru yaptık.2011 yılında imzalar atıldı,2014 yılında toplam 35 dönümlük arazimizi müteahhite teslim ettik. Bu projemiz 10.4 milyon Euro hibe’ye hak kazandı ve projemiz hızla devam etmektedir.2 buçuk milyon Eoru da bizim altyapı noktasında bir desteğimiz oldu ,yani toplamda proje bittiğinde 13 milyon Euroluk bir yatırım olacak.''

Fındığın kalbini Giresun'a getirmeyi hedeflediklerini ifade eden Yanıkoğlu,''13 dönüm arazi üzerine kurulu 20 bin metre karelik kapalı alan üzerinde Depolar,İdari Bölümler,Sosyal Tesisler ve Borsa hizmet binasıyla birlikte komplika bir tesis kurulmuş olacak.Toplam 800 bin ton kapasitede ,toplam 24 adet 17 bin tonluk bir depo yapıyoruz.Sadece Giresun kalite tombul fındık için yapıyoruz.Her randıman için ayrı bir depolama mevcut.’’dedi.

Yanıkoğlu genelde fındık pazara fazla getirildiğinde fiyatların düştüğüne dikkat çekerek, ‘’Gurbetçiler için ,fındığını elinden çıkarmak isteyenler için Lisanslı depoculuk büyük bir fırsat.Çünkü Eylül ayında arzın çok düşük olduğu dönemlerde ya üretici ya bu fiyattan satacak yada emanete bırakacak’’diye konuştu.

Yanıkoğlu, yürüttükleri projenin amacının kaliteli fındığı muhafaza etmek ve elektronik ortamda satışa sunmak olduğunu söyledi. Türkiye'de ve dünyada, elektronik ortamda fındığın alınıp satıldığı bir borsa olmadığını belirterek Lisanslı Depoculuk işleyişiyle ilgili bilgiler verdi.

''Üretici 2 şekilde fındığını getirebilir.Birincisi fındığını ya o günkü fiyattan satacak yada ürün seneti karşılığında Lisanslı Depoya teslim edecek.''

Lisanslı Depoculukta ki İşleyiş..

Önce fındık kantara çıkar,sonra her çuvaldan numune alınır daha sonra bu fındıklara laboratuvarlarda analiz kontrolü yapılır.Yabancı maddeler alınmak suretiyle randımanı kırılır ,asidi nem oranı bakılır ve tüm bunlar yapıldıktan sonra satış salonuna sunulur.Alıcı herhangi bir firma, oradan gelip fındığı satın alıp çıkabılır.

‘’Yapılan tüm işlemlerde şeffaflık ön planda olacak’’

‘’Laboratuvar ortamında yada randıman yapan görevli ekible alım-satım yapan kişi arasında hiçbir iletişim olmayacak.Hangi fındığa kimin analiz yapıldığı ne üretici tarafından bilinecek nede görevliler tarafından.Üretici kameralı sistemde bu işleyişin nasıl yapıldığını da barkot numarasından yola çıkarak kameradan takip edebilecek.’’

Yanıkoğlu tüm bu işlemlerin ardından randıman ekibi tarafından birkez daha son kontrollar yapıldığına dikkat çekerek, gerçekleşen randıman analizlerin tamamen şeffaf olacağını söyledi.Herhangi bir itiraz durumunda ise ,tekrar ölçüm yapılarak üreticiden onay alınması sağlanacak diye konuştu.

‘’Tüm bu işlemler neticesinde üreticinin kendi adına bir hesabı olacak.Ürünü satmak istediğinde alıcı firma tarafından o gün hesabına para yatacak.''

''Giresun Ticaret Borsası üretici ile alıcı arasında garantör olacak''

Buarada Lisanslı Depodan herkes alım satım yapamayacak.Ürün Borsasından alım satım yapmaya haiz ,yetkili ,kayıtlı olan kişiler teminat mektubuyla fındıklarını alıp satabilecekler.O gün orada alım yapan firmalar, aldığı ürün tutarı kadar teminat mektubu getirecek,Giresun Ticaret Borsası bunun gerekli denetimlerini yaparak üretici ile alıcı firma arasında garantör görevini üstlenecek.

Fındık Borsada..

Yanıkoğlu, fiyatların düşük olduğu zamanlarda üreticilerin fındığı depolara bırakabileceğini, borsada günlük takip ederek ileri tarihlerde satabileceklerini söyledi.

‘’Seans salonları olacak orada alım satım yapacak kişiler oradan takip edecekler ve Brokırlar aracılığıyla ürünü alabilecek ve değerlendire bilecekler.’’

Lisanslı Depo Ürün Senedi Karşılığı Banka’dan Kredi

Ziraat Bankası’nın sunduğu Lisanslı Depo Ürün Senedi karşılığı kredi verildiğine de dikkat çeken Yanıkoğlu,ürününü Lisanslı depoya teslim eden çiftçilere özel olarak verilmektedir dedi ve şunları söyledi;

‘’Üreticiye her blog karşısında ,yanı her 100 kilo karşılığında bir kupon vereceğiz.Ürün senedini alan üreticimiz dilerse şehirdeki tüccara satabilir.Yada Ziraat Bankası kanalıyla ürünün %80 miktar kadar ucuz kredi kullanabilirler.’’

‘’Dünyada İlk kez Giresun Ticaret Borsasında uygulanacak’’

Süreçte şeffaflıktan denetime kadar tüm bu titizliği göstermek zorunda olduklarını ifade eden Yanıkoğlu’’Üreticiden hangi randımanla aldıysak satıcıya da aynı randıman ve kalitede teslim etmek zorundayız.Diğer Lisanslı Depo işleten firmaların hepsi özel şirketler tarafından işletiliyor.Ama burada işleyiş farklı. Dünyada ilk kez bu uygulamayı Giresun Ticaret Borsası yönetecek ve sorumlulukta yine Ticaret Borsasının olacaktır.

Lisanaslı Depolarımızı Çoğaltacağız

Yanıkoğlu son olarak tüm bu projeler bittikten sonra ,binlerce alıcıya hitap etmek etmek için Lisanslı depoları çoğaltmak yönünde projeleri olduğunu söyleyerek ‘’Giresuna bir çok Lisanslı Depo kazandırmayı ve bunuda kazalarımıza ,ilçelerimize yaymayı düşünüyoruz.’’diye konuştu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar