Fındık külleniyor!
Türkiyenin stratejik ürünü fındık, bir türlü üreticinin yüzünü güldürmüyor.
info@karadenizekonomi.com / 25.09.2018
Türkiyenin stratejik ürünü fındık, bir türlü üreticinin yüzünü güldürmüyor.Fındık piyasası yabancı tekele emanet edilmiş durumda. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık fiyatını bir türlü açıklayamadı, ancak üretici elindeki fındığın yüzde 30unu pazara indirerek ucuz rakamlara satması çiftçiyi bir kez daha mağdur ediyor. Türkiyede, fındık yabancı sermayenin tekeline emanet edilirken, İtalyan şirketi Ferreronun açıkladığı fiyat üzerinden alım yapan serbest piyasada fındık resmen değer görmüyor.
İLAÇLAMA MALİYETİ YÜKSEK
Fındık üreticisi, bu yıl artan külleme hastalığı ile ilaç maliyetinin yüksek olmasından dolayı mücadele edemezken bir de fındığın maliyetinin altında değer görmesi üreticiyi kara kara düşündürüyor. Bu yıl fındık ağaçlarında iyiden iyiye nükseden külleme hastalığının rekoltenin azalmasına sebep olduğu belirtiliyor.
ÜRETİCİ TEKELE MAHKÛM EDİLİYOR
Fındık piyasasının yabancı tekele emanet edildiğini dile getiren Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Fiskobirlikin yeniden devreye girmesi çağrısında bulundu. Karan, Her sezon öncesinde devletimiz fındık rekoltesini açıklayarak sezona başlıyordu. Bu yıl rekolte az olmasına rağmen ne rekolte açıklandı ne TMO fındık fiyatını açıkladı. Üretici ürünümüz para etsin diye beklerken fındık pazara indiği halde yetkililer fındık fiyatını açıklamış durumda değil. Piyasa sömürü sistemi gibi birkaç tekelci firmanın elinde. Firmalar üreticiyi neye layık görürse üretici fındığını o fiyattan satıyor. Üretici şu anda fındığın yüzde 30unu pazara indirdi. Bu saatten sonra TMO fiyatı açıklasa bir şey ifade etmez. Fındık politikamız değiştirilmeli. Sanki bir firmaya özel bir ayrıcalık verilmiş gibi insanlar bu firmaya mahkûm ediliyor eleştirisinde bulundu.
REKOLTEYİ DÜŞÜRDÜ
Üreticinin fındık fiyatını kabul etmediğini belirten Karan, fındığı vuran hastalıkla üreticinin maliyetinden dolayı mücadele etmediğini vurgulayarak, Fındıkta üreten değil, tüketen bir toplum haline geldik. Ürettiğimizin karşılığını alamayınca üretici toprağından vazgeçmeye başlıyor. Kaybeden ülkemiz ve üreticimiz kazanan piyasayı elinde bulunduran tekelciler oluyor. Hastalıklarla mücadele edilmesi için üreticinin ekonomik durumunun iyi olması lazım, bu fiyatlarla üretici hastalıklarla mücadele edemez. Hastalıkla mücadele edilmediği takdirde bahçeler yok olma ile karşı karşıya uyarısında bulundu.