‘’Fındık toplamak için 45 trilyon harcanıyor’’
‘’Bizim hesaplamalarımıza göre Ordu’da fındık toplamak için 45 trilyon (milyon) TL harcanıyor. Fındığın bakımını, bahçelenmesini ve toplamasını biz yapacağız.’’
info@karadenizekonomi.com / 10.07.2019
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ordu’ya il dışından fındık toplamak için gelen işçi gruplarına ağustos ve eylül aylarında yaklaşık 45 milyon TL ödendiğinin belirlenmesi üzerine harekete geçti. Bu rakamın Ordu’da kalması için kolları sıvayan Güler, fındık işçiliğine bir şirket vasıtasıyla düzenleme getiriyor.İlk etapta Ordu Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Ordu Tarım ve Hayvancılık Gıda Sanayi A.Ş. İştirak Şirketini kurduran Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, şirketin faaliyet alanına fındığı da ekledi. Ardından Danone firmasından Bilkent Üniversitesi mezunu Asım Suyabatmaz’ı Ordu Büyükşehir Belediyesi bünyesine “danışman” olarak transfer eden Güler; fındık bahçelerinin bakımı, ilaçlanması, temizlenmesi ve hasadının şirket tarafından düzenli ve usulüne uygun toplanması için gerekli çalışmaların yapılmasını sağladı.
‘’Fındık işçileri şirket olarak çalışacak’’
Danışman Asım Suyabatmaz’ın bir süredir üretici, sanayici ve ilgili temsilciler ile gerçekleştirdiği çalışma ve görüşmeler son aşamaya geldi. İlk etapta pilot bölge olarak belirlenen Altınordu, Ünye ve Fatsa ilçelerinde gerçekleştirilecek çalışmaya göre 15’er kişilik ekipler oluşturulacak. Bu ekipler Ordu Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Ordu Tarım ve Hayvancılık Gıda Sanayi A.Ş’ye bağlanıp sigortalı olarak çalışacaklar. Fındık hasadı yaptırmak isteyen bahçe sahibi, işveren olarak bu şirket ile anlaşma imzalayacak. Bu anlaşmaya göre ekipler fındığı hasat ettikten sonra ödemesini şirkete gerçekleştirecek. Şirket, işçilere iş bittikten sonra ödemesini peşin olarak gerçekleştirecek. Fındık işinde çalışmak isteyen kişiler, ağustos ve eylül ayında yapılacak hasadın ardından bahçe temizleme, ot biçme gibi işlere de başvuru yapabilecek. Bahar aylarında fındık bahçelerinin temizlenmesi, otların biçilmesi, ilaçlanması gibi hizmetler söz konusu şirket tarafından gerçekleştirilecek. Fındık işçiliğinde çalışmak isteyenler başvurularını 17 Temmuz’dan itibaren yapabilecek. Başvurular Altınordu ilçesinde Ordu Büyükşehir Belediyesi Danışma Ofisi’ne, Ünye ilçesinde ORMEK binasındaki ofise, Fatsa ilçesinde ise Kültür Sarayında oluşturulan başvuru ofisine yapabilecekler.
‘’Pilot bölgeler oluşturuldu’’
Pilot uygulamalarını gerçekleştireceklerini dile getiren Başkan Güler, “Bizim hesaplamalarımıza göre Ordu’da fındık toplamak için 45 trilyon (milyon) TL harcanıyor. Biz kahvede otururken 45 trilyon Ordu’dan başka yere gidiyor. Bu büyük bir miktar. Fındık bilimsel olarak nasıl toplanır bunun için çalışıyoruz. Fındığın bakımını, bahçelenmesini ve toplamasını biz yapacağız. Bunu bir şirket olarak düşünebilirsiniz. Bu sene pilot uygulamalarını Altınordu, Fatsa ve Ünye’de yapacağız. Başarılı olursak geliştireceğiz” açıklamasında bulunmuştu.