Giresun ekonomisi ele alındı
İlimizde Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) genel durumu, yatırımcıların sorunları ve ilimizin genel ekonomik durumu Vali Harun Sarıfakıoğulları, başkanlığında yapılan toplantıda ele alındı.
info@karadenizekonomi.com / 15.11.2018
Göreve başladığı ilk günden itibaren ildeki kamu ve özel sektör yatırımlarını yakından ve yerinde takip ettiğini belirten Vali Sarıfakıoğulları, özellikle yaşanan sorunlar noktasında direk müdahil olduğunu ifade etti. İlimizin önemli bir ihracat oranına sahip olduğunu kaydeden Vali Sarıfakıoğulları, bu anlamda ülkemizin cari açığına ciddi anlamda destek olan imalatçı, ihracatçı ve iş âlemine teşekkür etti.
Valilik Makamında 8 Kasım Perşembe günü saat 16:00da yapılan toplantıda, Giresun 1. OSBde ki mevcut sorunlar ve çözümüne ilişkin yapılan çalışmalar ile Giresun II. OSBde son tahsis durumu, yatırımına yeni başlayacak firmalar ve yatırımını tamamlayan firmalar hakkında bilgi verildi.
''Güven arttıkça yatırım artıyor''
İlimizin genel ekonomik durumu, sektör yatırımları ve finansal durum hakkında bilgilendirmede bulunan Giresun TSO başkanı Hasan Çakırmelikoğlu ile Bulancak TSO Başkanı Ali Fatoğluda Devletinizin ilimize yapmış olduğu OSB yatırımları ve sağlamış olduğu teşvik sistemi sayesinde yatırımcıların ilimize yatırım konusunda güven duyduğunu ve buna bağlı olarak ta ildeki yatırımların sürekli arttığını belirterek, istihdam noktasında il bazında gayet iyi durumda olduğumuzu vurguladılar.
Toplantıda ayrıca, İlde yatırımcılara çeşitli şartlarda hibe ve destek sunan TKDK, KOSGEB ve DOKA , AB Proje Ofisi yetkilileri ise 2018 yılında sunmuş oldukları Hibe miktarı ve projeler hakkında bilgi sundu.
''İl ekonomisine 21,57 Milyon TL yatırım yapıldı''
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Giresun İl Koordinatörlüğünün kırsal turizm sektöründe İle kazandırdıkları ve daha çok yatırımcıya ulaşmak adına yapılacak çalışmaları aktaran TKDK İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun, Giresunun bakir alanlarını ve özellikle yaylalarını cazibe merkezi haline getirecek toplam 13 konaklama tesisi/restoran yatırımı gerçekleştirildiğini belirterek, il ekonomisine bu alanda 21,57 Milyon TLlik yatırım yapıldığını söyledi. Giresunda turizm işletme belgesine sahip oteller arasında, TKDK desteklemiş olduğu tesislerle, yatak kapasitesinde %27, oda kapasitesin de ise %26lık oranla artış sağlandığını belirten TKDK İl Koordinatörü Kurşun, sözleşme aşamasında bulunan ve yatırım miktarı 25,35 Milyon TL olan 12 projeye ise yatırımlarını tamamlamaları halinde 13,00 Milyon TL daha hibe ödemesi gerçekleşeceğini, mülkiyet edinmede ve yapılaşmadaki zorlukların önüne geçmek adına, Kırsal Turizm sektöründe, en az 10 yıl olmak üzere kiralanacak arazilerde kurulacak prefabrik yapılara da destek sağlanabileceğini sözlerine ekledi.
''Yatırımcıların önü açılmalı''
İlin güneyinde Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi tesis edilmesi adına yapılan ve yapılacak çalışmalar ile bu bölgenin yatırımcılara kiralanması suretiyle Yenilenebilir Enerji sektöründe IPARD hibe desteği ile desteklenmesi ile ilgili bilgi sunan Kurşun, İlimizin güneyinde belirlenen arazide Ticaret Bakanlığı tarafından Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ilan edilerek parselizasyon ve alt yapı çalışmalarının yapılması ve yatırımcıların bu bölgeleri kiralamasının önünü açarak, TKDK hibe desteklerinden yenilenebilir enerji sektöründe faydalanmasının sağlanacağını söyledi.
Toplantıda; Giresun TSO Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Bulancak TSO Başkanı Ali Fatoğlu, DOKA İl Koordinatörü Murat Aladağ, TKDK İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun, 1. OSB Müdürü Şahin Öveç, Valilik AB Proje Ofisi Koordinatörü Ali Yılmaz, KOSGEB Uzmanı Kutay Şenel hazır bulundu.