Giresun Kalite Çay Markaları Korunmalıdır
Çakırmelikoğlu''Tirebolu ve Eysenil ilçelerinde ki yerel işletmeler,makine parklarında yaptıkları modernizasyon ve argeye verdikleri önem sonucunda bugün çayda ciddi talep gören noktaya gelmişlerdir.Bu süreç;Giresun'u fındığın başkenti olma özelliğinin ya
info@karadenizekonomi.com / 13.07.2016
Giresun çayının markalaşması ve tüketimde yoğun talep görmesi üzerine değerlendirmede bulunan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, bölgede yetişen çayın aromatik yapısının bozulmadan tüketiciye sunumunda ÇAYKURun Tirebolu 42 markasının korunması ve özel işletme markaları hakkında değerlendirmede bulundu.
Çakırmelikoğluun açıklamasındaÇay, Karadeniz Bölgesi yoğunluklu bir milyon insanımızın ekonomik ve yaşamsal döngüsüne katkı sağlamaktadır. Giresunda yıllık 25-30 bin ton çay yetiştirilirken, bu üretimin 10-12 bin tona yakını Tirebolu ilçemizde, 10 bin tona yakını ise Eynesil ilçemiz ile Çanakçı ilçemizden çıkmaktadır. Güce ve Görele ilçelerimizde de çaylıklar mevcuttur''dedi.
Çay üretiminin sadece Doğu Karadeniz Bölgesinde toplam 205 bin ailenin geçim kaynağı olduğunu belirten Çakırmelikoğlu, Giresunda ise çay üreticisinde aile sayısı'nın 15 bin dolayında olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti.
Giresunda 12 fabrika, çay işleme ve paketleme işiyle iştigal etmektedir. Bölgemizde fındık gibi çayında alternatifi yoktur.
Giresun bölgesinin iklimsel ve coğrafi şartları, çayı özel kılmaktadır.Bu doğrultuda Giresunlu girişimciler dışında Rize, Trabzon ve Samsunlu yatırımcıların bölgemizdeki üretim tesisleri dikkat çekmektedir.Bu durum dahi bölgemiz çayının aromatik özelliğini daha net ortaya çıkartmaktadır.
Bu özellikler Giresunun doğu yakasında üretilen eşsiz aromaya sahip çayın marka değerinin korunması gerektiğinin kanıtıdır. Buna nazaran ÇAYKURun Tirebolu 42 markasının paketleme tesisini son dönemde Rizeye taşıması ve diğer bölge çayları ile harmanlanarak üretildiğine dönük iddialar, bölgemiz çay markası özelliklerinin tescillenmesi ve korunması fikrini tekrar gündeme getirmiştir.Dolayısıyla Giresun kalite çayda, başka bölge çayı olmadan kendi özel aroması ve içim özelliği korunarak ÇAYKUR Tirebolu 42 markası olarak üretilip paketleme entegre sisteminin özel sektörde olduğu gibi Giresunda oluşturulması şarttır.
Bu doğrultuda bölgenin ekonomik ve marka değeri yüksek çayının başka yöre çayları ile karıştırılmadan Giresun sınırları içinde paketlenmesi, son dönemde tesis ve markalaşma süreçleri sonucunda daha fazla ön plana çıkan özel işletmeler ile de entegreli çalışmalar yürütülmesinin faydalı olacağı kanaatindeyiz. Tirebolu,Eynesil bölgelerimiz ağırlıklı işletmelerimiz, makine parklarında yaptıkları modernizasyon ve argeye verdikleri önem sonucunda bugün çayda ciddi talep gören noktaya gelmişlerdir.
Bu süreç; Giresunu fındığın başkenti olma özelliğinin yanında en kaliteli çayında üretildiği bir bölge haline dönüştürmüştür. dedi.