Giresun'dan Kadın İstihdamını Artırıcak Proje
Vali İrfan Balkanlıoğlu, kadınların işgücüne katılımlarının teşvik edilmesi ve kadın istihdamının artırılmasına yönelik "Hazır Giyim İmalatına Yönelik Mesleki Eğitim ve Girişimcilik Hareketi Operasyonu projesinin açılış konferansına katıldı.
info@karadenizekonomi.com / 7.09.2016
Giresunda yapılan proje açılış konferansına, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Giresun Valisi Hasan Karahan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcı Vekili Kürşad Arat, DOKA Proje Geliştirme ve Uygulama Birimi Başkanı Mehmet Bozdoğan, AB Türkiye Delegasyonu, Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkan Vekili Andrea Vera ve sektör temsilcileri katıldı.
Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) altında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının program otoritesi olduğu İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyon programı kapsamında AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilen ve DOKA tarafından uygulanan Hazır Giyim Sektöründe Kadınlara Yönelik Eğitim ve Girişimcilik Hareketi Operasyonunun açılış konferansında bir konuşma yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, Karadeniz bölgesinde, arazinin sarp oluşu, tarımın sadece fındığa dayalı olması, ekonominin de fındığa bağlı olmasını beraberinde getirmiş. Sürekli göç veren il
konumundayız. Önemli olan mahallinde istihdam verebilmek. İŞKUR, önceden pasif bir kurum durumunda iken, bugün işsizleri tek tek ayrıştırıp, çeşitli kurslar veriyorlar ve işverenlerle buluşturuyorlar. Toplumun dezavantajlı kesimi hala kadınlar. Kadınların iş bulma oranı erkeklere göre biraz daha düşük gibi seyrediyor. Kadınlarımız erkeklere göre işsizlik konusunda mağdur durumdalar. Tekstil gibi yoğun bir sektörde kısa sürede kurslar vererek kendi parasını kazanan kişiler haline getirmekte önemli. Bu anlamda güzel bir proje. Kendi ayakları üzerinde duran, kendi işini oluşturacak, istihdam yaratacak nitelikli, müteşebbis insanlar yetiştirmeliyiz. İki ilimiz içinde hayırlı olmasını diliyorum şeklinde konuştu.
Giresun Valisi Hasan Karahan, Ortak proje olması ayrı bir güzel. Devletimiz tarafından tekstilde güzel imkanlar sunulmakta. Kadınlara yönelik olması daha anlamlı. Bu proje başarılı olacaktır ve güzel sonuçlar alacağımıza inancım tamdır dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcı Vekili Kürşad Arat, Çalışabilir nüfusun toplam nüfusun içindeki payının fazla olduğu ülkemizde istihdam artırılması en önemli öncülüklerden biri olarak karşımızda durmaktadır. İstihdamı artırıp iş gücüne artırmayı sağlayamazsak bu ülkenin karşısında bir işsizlik problemi olarak çıkması kaçınılmaz olacaktır. Kadınların iş gücüne katılım oranını artıracak projelerin hayata geçirilmesi çok büyük önem arz etmektedir. Bu çerçevede bu projenin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum diye konuştu.
DOKA Proje Geliştirme ve Uygulama Birimi Başkanı Mehmet Bozdoğan, Tekstil sektörü ülkemiz için çok önemli bir sektör. Son 5 yıl içinde özellikle Ordu ve Giresunda tekstil sektörü ivme kaydetti. Tekstilde istihdam edilen kadın sayısı oldukça fazla. 1.5-2 yıldır çalıştığımız bir operasyon. Malzeme tedarik ve hizmet alımı şeklinde iki bileşenden oluşuyor. Atölyelerimiz tamamlanmak üzere. Müfredat çalışmaları sürüyor, eğitmenler belirleniyor. 400 girişimcilik, 300 giyim sektörüne yönelik kadınlarımızı eğiteceğiz. Markalaşma ve kurumsallaşmaya önem vermeye çalışacağız derken, AB Türkiye Delegasyonu, Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkan Vekili Andrea Vera ise konuşmasında, Kadınlarımız için girişimcilik ve eğitim hareketi projesinin açılışını yapıyoruz. 2,5 Milyon Avroluk bir bütçesi var. Bu bölge için uygun olan bir proje. Bu proje bizim finanse ettiğimiz tek proje değil. İstihdam, eğitim, sosyal politikalar alanında biz fon sağlıyoruz. Avrupa Birliğinde kadınların ekonomik gizli kalmış potansiyellerinin ortaya çıkarılmasına yardımcı olmak şeklinde konuştu.
Konferans, projenin hedeflerinin ve beklenen sonuçlarının aktarılacağı sunumlar ile sona erdi.