Hayvansal atıklardan biyogaz üretti
Çiftçi Murat Mönün, Samsun Çarşamba’da baktığı 52 büyükbaş hayvandan elde edilen hayvansal atıklardan biyogaz üretti.
info@karadenizekonomi.com / 17.01.2020
Samsun Çarşamba’da baktığı 52 büyükbaş hayvandan elde edilen hayvansal atıklardan biyogaz üretme düşüncesini projeye dönüştüren çiftçi Murat Mönün, proje için Çarşamba Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’nden ve Çarşamba Ziraat Odası’nın destekleriyle hazırladığı proje Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından da desteklenmeye hak kazandı.
‘’Kendi imkanlarımla biyogaz elde ettim’’
“Ülkeme Enerji Veriyorum Projesi” çerçevesinde çalışmalara başlayan çiftçi Mönün, elde ettiği biyogaz ile arazisi içerisine kuracağı bin metrekarelik serayı kış şartlarında ısıtacağını dile getirerek, ‘’2015 yılında DOKAP Projesi kapsamında proje hazırladım. 52 büyükbaş hayvan yetiştirmeye başladık. Daha sonra kendi imkânlarımla Biyogaz elde etmeyi düşündüm. Ciddi bir çalışma sonrası bunu başardım. Bu enerjiyi nasıl değerlendirebileceğimi düşündüm. Karabahçe Mahallemizi Güzelleştirme ve Yardımlaştırma Derneğimizle birlikte, elde edilen enerjiyi serada kullanmayı kararlaştırdık. Alternatif bir enerji üretimi yapmak amacıyla biz bu yola çıktık. Şuan yaptığımız projemizi aralıksız sürdürüyoruz. Gaz silomuzun yapımını tamamladık. Buradan elde edeceğimiz biyogaz ile projenin kapsamını genişleteceğiz. Burada elde edilen gaz ile 80 litre suyu, 10 dakika da 90 dereceye çıkartabiliyoruz” şeklinde konuştu.
‘’Projemi daha çok büyüteceğim’’
Karadeniz’de bu işi yapan olup olmadığını araştırdığını söyleyen Mönün, ‘’Sadece bu işi yapan bazı belli başlı büyük firmalar var. Ben burada kendi imkanlarımla ürettiğim enerjiyi kendim kullandım. Bizim zaten amacımız vatandaşa örnek bir proje sağlamak. Bu şekilde hayvan gübresinden kendi imkanlarıyla ısı sağlayan bir firma yok. Biz ilk olduk. 10 büyükbaş hayvanı olan kendi ısısını kendi üretsin şeklinde bir projeyi duyurmak, bilinçlere yerleştirmek istiyoruz. Görmek isteyen, yapmayı düşünen vatandaşlara yardımcı olurum. Devletimizin destek vermesi halinde projemizi daha da büyüteceğiz inşallah" şeklinde konuştu.
‘’Proje 153 bin TL’’
Projenin girişimci Murat Mönün’ün müracaatıyla başladığını, bir gaz elde ettiğini ve çalışmayı genişletmek istediğini kendilerine söylediğini dile getiren Çarşamba Tarım ve Orman İlçe Müdürü Osman Akman, ‘’Gerçekten güzel bir çalışma yapmış kendi imkânlarıyla. Bizde nasıl destek verebileceğimizi araştırdık. Çarşamba Ovası, Karadeniz Bölgesi içerisinde örtü altı alanı olarak en fazla bir alana sahip bölge. Yani sera üretimimiz ciddi miktarda mevcut. Hayallerimizin arasında yer alan, ülkemizin içinde olması gereken çalışmalardan birisi olan kış döneminde yazlık sebze-meyve isteği üretme isteğimiz vardı. Bu düşünce kapsamında böyle bir projeyle hazırlarsak, nasıl bir destek elde edebiliriz düşündük. Mahallemizde Karabahçe Mahallesi Yardımlaşma ve Güzelleştirme Derneğimizle mevcuttu. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünün derneklere yapmış olduğu hibeler ve destekler olduğunu öğrenmiştik. Bu aşamadan bir proje hazırlamayı düşündük. Projemiz 153 bin TL civarındaydı. Kabul edildi ancak 75 bin TL civarında bir ödenek bize gönderildi. Bu gönderilen ödenekle çalışmaya başlanıldı. Burada elde edilen ısı enerjisiyle, bu alanda yapılacak olan serada kış ayında yazlık sebze üretebileceğiz” dedi.