Hilmi Güler'den Ordu'ya yatırımlar bitmiyor

2002-2009 yılları arasında 7 yıl enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı yapan Mehmet Hilmi Güler, bakanlığı dönemde ince bir zeka örneği göstererek bir taşla iki kuş vurarak iki büyük yatırımı Ordu’ya ve Türkiye’ye kazandırdı.

info@karadenizekonomi.com / 4.02.2019

Hilmi Güler'den Ordu'ya yatırımlar bitmiyor

31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerde AK Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Eski Enerji ve tabii Kaynaklar Bakanı Dr.Mehmet Hilmi Güler, Bakan olduğu dönemde ince bir zeka örneği göstererek bir taşla iki kuş vurma misali iki yatırımı Ordu’ya ve Türkiye’ye kazandırdı. Güler, bu girişimiyle hem Osmanlı padişahı Abdülhamit’in çizdirdiği Karadeniz-Akdeniz yolunu hem de bugün 100 bin meskene elektrik sağlayan Topçam Barajı’nı Türkiye’ye kazandıran isim oldu.

2002-2009 yılları arasında 7 yıl Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yapan Mehmet Hilmi Güler, Bakan olmasının henüz birinci ayında yerli enerji kaynaklarına ağılık vermek amacıyla baraj projeleri uygulamaya başladı. 1978 yılında Türkiye-Japonya ilişkileri kapsamında Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile Japon JİCA örgütü arasında Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki su kaynaklarını enerjiye dönüştürülmesi amacıyla projelendirilen, ilk temeli 1992 yılında dönemin hükümeti tarafından atılan ancak bir yıl sonra fiziki tamamlanma oranı yüzde 3 iken inşaatı durdurulan Topçam Barajı, Güler’in Enerji Bakanlığı döneminde ilk el attığı yatırımlardan biri oldu.

BARAJ YOLU, ASRIN PROJESİNE DÖNÜŞTÜ

Baraj alanını incelemek için bölgeye gelen Güler, gerek dolgu ve inşaat malzemesi, gerekse elektrik üretimi için gerekli olan türbin, salyangoz, santral malzemeleri gibi büyük aksamları götürecek olan ağır vasıtaların mevcut 5 metrelik karayolundan gidemeyeceğini farketti. Bu durumu fırsata çevirmeyi düşünen Güler, Osmanlı padişahı Abdülhamit’in çizdirdiği ve Karadeniz’i İç Anadolu’ya bağlayan asırlık Dereyolu projesini hayata geçirmeye karar verdi. İlk etapta Bakanlığı bünyesindeki Devlet Su İşleri’ni (DSİ) devreye alarak 'baraj yolu’ adı altında çalışma başlattı. Bu çalışma sonunda baraj inşaat alanına malzeme getirilmesi amacıyla Karadeniz'in en sert ve engebeli coğrafyasında dağlar delinerek ilk etapta 13 tünel açıldı. Bu yol ile Topçam barajı inşaatı başladı ve 6 yıllık bir süre içerisinde bitirildi. Çalışma bittiğinde 122 metre gövde yüksekliğine sahip olan ve enerji üretimine hazır hale getirilen barajda su tutma işlemi sonunda 910 metre derinliğe ve 3 bin kilometrekare alana ulaşan bir göl ortaya çıkarıldı.

İKİNCİ HAMLE: KARADENİZ-AKDENİZ BİRLEŞİYOR

Baraj gövdesinin bitirilmesinin ardından Mehmet Hilmi Güler ikinci bir hamle yaptı. Baraj yolu adı altında açtırdığı yolu Sivas’a kadar ulaştırmayı planlayan Güler, yeni bir proje hazırladı. Hilmi Güler'in projesine göre; Karadeniz-Akdeniz Bölünmüş Yol Projesi Ordu, Ulubey, Mesudiye, Koyulhisar, Doğanşar, Hafik, Sivas, Şarkışla, Pınarbaşı, Göksun, Andırın, Kadirli güzergahını takip ederek Osmaniye'ye ulaşıyor, buradan da Tarsus-Adana-Gaziantep otoyolunun Hatay otoyolu kavşağına bağlanıyordu. Kısacası Karadeniz önce Akdeniz'e buradan GAP'a bağlanmış oluyordu. Biraz daha geniş bakılınca Doğu'dan Erzurum üzerinden İran ve Ermenistan'a oradan Kafkasya'ya, Güney'den ise Suriye'ye ulaşılıyordu. DSİ tarafından baraj yolu adı altında başlayan yok, Ulaştırma Bakanlığı’na devredildi. Dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, projeyi sahiplenerek Sivas-Kayseri-Osmaniye-Adana arasındaki güzergahların yapımına hız verdi. Ordu-Sivas arasındaki güzergah ise Karadeniz’in engebeli ve zorlu coğrafyasında inşa edildiği için zaman aldı. Bu etabında gelecek yıl bitirilmesiyle Abdülhamit’in 142 yıllık rüyası gerçekleşmiş olacak.

8 YIL BEKLEYEN BARAJI 4 AYDA BİTİRDİ

Öte yandan 2009 yılı Mayıs ayında Bakanlıktan ayrılan Mehmet Hilmi Güler, daha sonra Turkcell ve Çin’in en büyük bankalarında ICBC’nin Yönetim Kurulu Üyesi oldu. Güler’in başlattığı Topçam Barajı tamamlanmasına rağmen elektrik üretimine geçilemedi. Barajın enerji üretim aksamlarının Diyarbakır’da imal edilmesi, imal edilen akşamların Ordu’ya getirilmesi, montajlama sırasında akşamların standartlarının uyuşmaması, geri götürülerek tekrar imal edilip getirilmesi gibi sebeplerle hayli zaman kaybedildi. Baraj tamamlanmasına rağmen 8 yıl boyunca enerji üretimine geçemedi.

Mehmet Hilmi Güler’in bir bayram sebebiyle memleketi Ordu’ya geldiğinde olup bitenleri öğrenmesiyle tekrar devreye girdi. Ankara’ya dönüşünde yaptığı girişimlerle enerji üretim ünitesinin montaj çalışmaları hızla başladı. 3 ay gibi bir zamanda bitirilen yatırımın 1. ünitesi 2016 Aralık ayında elektrik üretmeye başladı. 2017 yılı Ocak ayında 2. ünitenin devreye alınmasının ardından Mart ayında da 3. ünitenin devreye girdi. Topçam Barajı bugün yılda 200 milyon kilovat saatlik bir enerji üretimi ile 100 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Baraj gölünde de ayrıca havuz balıkçılığı yapılıyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar