Kahraman'dan fındık reçetesi!

Ordu Ticaret Borsası tarafından yürütülen, İtalya ve İspanya’nın yanı sıra yerel ortakların da bulunduğu “Fındık Üretiminde Geleneksel ve Modern Uygulamaların İncelenmesi” projesi sona erdi

info@karadenizekonomi.com / 29.09.2018

Kahraman'dan fındık reçetesi!
  • Ordu Ticaret Borsası (OTB) Başkanı Ziver Kahraman fındıkta soruna yüksek maliyetlerin neden olduğunu belirterek, bu maliyetlerin düşürülebilmesi için arazilerin daha fazla bölünmemesi, marka oluşturulması ve fındık kanunu çıkarılması gibi bir dizi önerinin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Ordu Ticaret Borsası tarafından yürütülen, İtalya ve İspanya’nın yanı sıra yerel ortakların da bulunduğu “Fındık Üretiminde Geleneksel ve Modern Uygulamaların İncelenmesi” projesi sona erdi. Ordu Valiliği, Ordu Üniversitesi (ODÜ) ve Altınordu Ziraat Odası ile İtalya’dan Tuscia Üniversitesi ve İspanya'dan İrta Araştırma Enstitüsünün ortak olduğu ve iki yıllık uygulamalı proje için kapanış programı gerçekleşti. Ordu Ticaret Borsası tarafından yürütülen, İtalya ve İspanya’nın da ortak olduğu proje, küresel düzeyde fındık üretiminde kalite ve verimi arttırmak, fındığın çok üretildiği bölgelerde fındık üretim metotlarının görülerek, iyi uygulamaların paylaşımına katkı sağlamayı hedefliyor. 2 yıl önce başlanan ve bütçesi 121 bin 980 avro olan, Ordu Ticaret Borsası proje ofisi tarafından, ortakların da desteği ile hazırlanan bu proje, 287 proje arasında iyi uygulanmaların değişimine yönelik başarılı bulunan 11 projeden birisi arasında yer alıyor.

ÖRNEK BAHÇE ROL MODEL OLACAK
Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, kapanış programında yaptığı konuşmada, proje sonunda Türkçe, İngilizce, İspanyolca ve İtalyanca dillerine çevrilmiş kitaplar bastırıldığına ve bunların kısa süre içerisinde kamuoyu ile paylaşılacağına dikkat çekti. Kahraman, “Proje kapsamında İspanya, İtalya ve Türkiye hareketliliklerinde yapılan gözlemler ile uygulamaların detaylı bir biçimde yer alacağı kitap, bu projenin hafızası olarak tarihe kalacaktır. Bunun yanında Ordu Üniversitesi bünyesinde oluşturduğumuz ‘Örnek Fındık Bahçesi’ de bundan sonra tahsis edilecek bahçeler için bir model olacaktır” dedi.

FİYAT BİRÇOK SORUNUN SONUCU
Başkan Ziver Kahraman, fındıktaki tek sorunun fiyat olmadığına da dikkat çekerek, “ 'Fındık Üretiminde Geleneksel ve Modern Tekniklerin İncelenmesi’ başlığını taşıyan projemiz ve bu minval üzere hazırladığımız diğer projelerimizdeki temel amacımız ise, fındıkta kalite ve verimliliğe dikkat çekmektir. Bugün bakıldığında fındığın sorunları başlığı altında hep ‘fiyat’ görünmektedir. Oysa fiyat, birçok sorunun sonucudur. Aslında bu sorunların başında, kalite ve verimliliği olumsuz etkileyen ve maliyetleri yükselten faktörler gelmektedir. Sorunları bir bütün olarak görmek ve çözüm sürecinin de etkileşim halinde olmasına özen göstermek durumundayız. Ürettiğimiz projeler daha iyi sonuçlar elde edilmesi gibi bir vizyon taşısa da özünde bu sorunlardan külliyen kurtulmayı hedeflemektedir” şeklinde konuştu.

İŞTE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Fiyatı sorun haline yüksek maliyetlerin getirdiğini ifade eden Kahraman, “Maliyetlerin düşürülmesi için şunların yapılması gerekir. Tarım işletmeciliğine geçilmeli. Ortalama arazi büyüklüğü rantabl ölçeğe yükseltilmeli. Arazi toplulaştırması gibi yöntemler rutin hale gelmeli. Endüstriyel üretim teknikleri kullanılmalı, emek yoğun üretim kültürü terk edilmeli. Etkin stok kontrolü sistemi kurulmalı. Yeni pazarlar bulunmalı ve marka yaratılmalı. Kat değer kazanmış nihai ürün elde edilmeli. İnovatif yatırım ve proje anlayış öne çıkmalı. Üretici örgütleri ya da kooperatifleri hayata geçirilmeli. Fındık kanunu çıkarılmalı.Alıcı ve satıcının bir araya geldiği disipline olmuş piyasalar yani emtia borsacılığı öne çıkarılmalı.

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünden Prof. Dr. Ali İslam da Türkiye de fındık yetiştiriciliği hakkında bir sunum yaptı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar