Kenevir ekimi ile 31,5 milyon ton biyodize üretilebilecek

​Giresun Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bahadır Koz, Türkiye'de tarım alanlarının yüzde 15'ine kenevir ekilmesi durumunda bu üründen yılda 31,5 milyon ton biyodizel üretilebileceğini söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 28.01.2019

Kenevir ekimi ile  31,5 milyon ton biyodize üretilebilecek

Koz, yaptığı açıklamada, çok sayıda gelişmiş ülkede üretilen kenevirin çeşitli sektörlerde kullanıldığını belirterek, dünyada "mucize bitki" olarak lanse edilen kenevirin Türkiye'de de yeniden kontrollü şekilde yetiştirilmesine yönelik adımlar atıldığını anımsattı. Osmanlı döneminde yaygın olarak yetiştirilen, "kendir", "keten", "kendir lifi", "kendir teli" ve "tel kendir" gibi isimlerle anılan kenevirin dünyada 2017 yılında 4 milyar doları bulan endüstriyel pazara ulaştığını ifade eden Koz, bu rakamın 2025 yılında 11 milyar dolara çıkmasının beklendiğini vurguladı.

''KENEVİRİN ÖNEMLİ BİR ALTERNATİF''

Koz, Türkiye için kenevirin öneminin büyük olduğunun altını çizerek, "Kenevir ilaç, kağıt, yakıt ve kumaş yapımında kullanılıyor. Otomotiv sektöründe de faydalanılan kenevir, petrol ve petrokimya ürünlerine önemli bir alternatif olması ile dikkati çekiyor." dedi. Tüm petrokimya ürünlerinin, yenilenebilir olarak kenevir kullanılarak daha ucuza üretilebildiğini aktaran Koz, "2017 verilerine göre ülkemizin yıllık petrol tüketimi 30 milyon tonu aşkın. Türkiye'de tarım alanlarının sadece yüzde 15'ine kenevir ekersek, bu üründen yılda 31,5 milyon ton biyodizel üretebiliriz. Bu da demek oluyor ki kenevirden, yıllık tükettiğimiz petrol kadar hatta daha fazla biyodizel üreterek ülkemizin bu alandaki ihtiyacını karşılayabiliriz." diye konuştu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar