MÜSPET devam ediyor
Daha önce gıda imalatı sektörü, hazırgiyim-tekstil sektörü ile yapılan MÜSPET toplantılarının üçüncüsü mobilya-orman ürünleri sektörü ile yapıldı.
info@karadenizekonomi.com / 11.02.2019
Ordu Valiliği toplantı salonunda, Vali Seddar Yavuzun başkanlığında yapılan toplantıya, Bilim ve Teknoloji Müdürü Zeki Ardahanlıoğlu, Defterdar Yardımcısı Mustafa Yılmaz,Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsa Kaymak, DOKA Ordu Ofisi Temsilcisi Harun Göçer, TKDK Ordu İl Koordinatörü Ethem Gözkonan, KOSGEB Müdürü Sinan Şahin, bazı banka müdürleri ile mobilya-orman ürünleri üzerine faaliyet gösteren işletme sahipleri katıldı.
''SANAYİ ÜRÜNLERİ YERLİLEŞTİRİLECEK''
Toplantının açılışında bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, Sanayi ürünlerini yerlileştirmeye dayalı bir ekonomik dönüşümün temellerini oluşturarak milli teknoloji, güçlü sanayi hamlesinin tesis edilmesi ve sanayi tabanının güçlendirilmesi hedefiyle; imalat sanayi alanında faaliyet gösteren işletmelerin halihazırda yaşadığı sorunlara çözümler üretilmesi ve varsa ilgili sektörlerdeki fırsatlardan istifade edebilmeleri için yapılması gerekenlerin tespiti amacıyla Milli Üretim Seferberliğinde Paydaşlarla Etkileşim Toplantıları (MÜSPET) adı altında bir proje başlatılmış ve ilgili kamu kurumlarının da katılımları ile ilimizde faaliyet gösteren imalat sanayi firmalarının sorun, talep ve beklentilerini değerlendirmek üzere sektörel bazda istişareler yapılması kararlaştırılmıştır. MÜSPET projesi kapsamında imalat sanayi firmaları 9 farklı gruba ayrılmış; proje, gıda imalatı ve hazırgiyim-tekstil sektöründe faaliyet gösteren firmalar ile yapılan toplantılar ile başlamış ve üçüncü toplantı olarak da mobilya ve orman ürünleri sektörü ile devam etmektedir dedi.
''DIŞ TİCARET DENGESİ POZİTİF SEYREDİYOR''
Orman ürünleri endüstrisi son yıllarda gösterdiği gelişimle, Türkiyenin hızlı büyüyen sektörleri arasında yer aldığını ifade Vali Yavuz, Başta mobilya ve ahşap levha olmak üzere birçok alt sektörlerinde dış ticaret dengesi pozitif seyretmektedir. Mobilya ve orman ürünleri sektörü, 400 bin kişiye doğrudan olmak üzere toplam 1 milyon kişiye istihdam sağlayan ve yaklaşık 14 milyar dolar büyüklüğe ulaşan ülkemiz için önemli bir sektördür. Bu sektörün iki önemli alt sektörü bulunmaktadır. Birincisi mobilya ve dekorasyon sektörü, ikincisi ise mobilya sektörünün yarı mamul ihtiyacını karşılayan yonga ve lif levha ile ağaç ürünleri sektörüdür. Mobilya sektörü Türkiyenin coğrafi konumunun getirdiği avantajlarla birlikte, malzeme-ürün çeşitliliği ve sektörün son 10 yıldaki performansı ile önemli bir yol kat etmiştir. Tüm dünyada 200 gümrük bölgesi ve 172 ülkeye ihracat yapan mobilya sektörü 2018 yılında 3,2 milyar dolarlık bir ihracat ile yılı tamamlamıştır. 2019da ise hedef 3,8 milyar dolardır. Ülkemiz orman ürünleri sektöründe de, son yıllarda artan yatırımlarla dünya standartlarında ileri teknolojiyle üretim yapan tesisler kurulmuş ve dünyada söz sahibi bir kapasite ve üretim teknolojisine ulaşmıştır. Yıllık ihracatı 850 milyon dolar olan sektörde, en fazla orman ürünü ihracatımız İran, Irak, Türkmenistan, Gürcistan, Arnavutluk, Cezayir, Bulgaristan gibi ülkelere yoğunlaşmış durumdadır. Türk ürünlerini global pazarda farklı kılan özellikler ise; entegre tesislerin varlığı, ürün çeşitliliğinin ve kalitesinin yüksek olması şeklinde sıralanabilir. Orman ürünleri sektöründe ihracat potansiyelinin artması, mobilya sektöründe yeni model ve tasarımlarla yeni pazarların oluşturulması ile mümkün olacaktır. Mobilya sektörü, üretim, tasarım, pazarlama ve markalaşma konularında ilerlediğinde, ihracatı artacak, dolaylı olarak orman ürünleri ihracatı da artış gösterecektir diye konuştu.
''28 MİLYON İHRACAT RAKAMI''
Mobilya ve orman ürünleri sektörünün, Orduda imalat sanayi alanında firma sayısı bakımından ikinci, istihdam bakımından ise üçüncü sırada yer aldığına dikkat çeken Vali Yavuz, Orduda, 2017 verilerine göre mobilya ve orman ürünleri sektörü; imalat sanayi alanında firma sayısı bakımından 311 firma ile gıda imalatı sektörü ardından ikinci, istihdamda ise 2.197 kişi ile üçüncü sırada yer almaktadır. Dış ticaret verilerine bakıldığında ise, sektörün ihracat rakamı 2017 yılında 17 milyon dolar iken bu rakam 2018 yılında %65 oranında artış göstermiş ve 28 milyon dolara ulaşmıştır şeklinde konuştu.
''DIŞA BAĞIMLILIĞIN KALDIRILMASI''
Mobilya ve orman ürünlerinin, ülke ihracatı önemli bir yer tuttuğunu belirten Vali Yavuz, konuşmasını şöyle sürdürdü: Ülkemiz 2023 vizyon hedefinde mobilya sektörü için 6 milyar dolar, diğer orman ürünleri ihracatı için de 10 milyar dolar olmak üzere toplam 16 milyar dolar ihracat hedeflenmektedir. Bu hedefler için, sektörlerin durum değerlendirmesi yaptığı potansiyelin harekete geçirilmesine yönelik adımlar atılmaya başlandığı, pazar, pazar yapısı, rekabet, inovasyon, marka gibi kavram ve uygulamaların firmalarda yoğun ilgi görmeye başladığı da bir gerçektir. Bu kapsamda bakıldığında, birçok endüstri kuruluşu, yeni pazar arayışlarına başlamış, mevcut makine ve donanımını hızla değiştirmiş ilk aşamada çoğu teknoloji transferi yoluyla da olsa teknolojik değişimi gerçekleştirmeye başlamış durumdadır. 2023 yılında hedeflerini son derece yüksek tutan sektör mevcut durumunu korumakla birlikte üretim kapasitesini ve pazar paylarını artırmak zorundadır. 21. Yüzyılın gelişmeleri doğrultusunda yeni oluşumlar, akıllı ürünler, insan ve çevreye duyarlı yaklaşımlar ile üretim ağını ve dış pazar gücünü güçlendirmesi gerekmektedir. Burada siz sektör temsilcilerimiz ile; bahsi geçen, ülkemizin ve sektörün 2023 hedeflerine ulaşmasına katkı sunmak amacıyla; finansmana erişim, kayıt ve kontrol dışı üretimle mücadele, devlet destekleri, piyasa düzeni ve istikrarının sağlanması, ihracatın önündeki engellerin kaldırılması, ham madde ve tamamlayıcı ürün tedarikinde dışa bağımlılığın kaldırılması ve standartların sağlanması, dış pazarlarda rekabet gücünü artıracak önlemlerin alınması ve girdi maliyetlerinin azaltılması, gibi birçok konu hakkında fikir ve önerilerinizi görüşmek; sektör ile ilgili sorun ve taleplerinizi mümkünse hızlıca çözüme kavuşturmak adına, ilgili kamu kurumu temsilcilerimizin de katılımları ile, bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz.
Vali Seddar Yavuzun açılış konuşmasından sonra toplantıya katılan mobilya ve orman ürünleri sektöründe Ordu ilinde faaliyet gösteren işletmelerin sahipleri, finansman erişimi, beşeri sermaye, kurumsal yapılanma, fiziki altyapı, ulusal ve uluslararası pazara erişim ve tutunma, üretim-kalite-markalaşma, devlet destekleri, yasal mevzuatlar konuları ile sektörün içinde bulunduğu sorun, sıkıntı ve ihtiyaçlara ilişkin görüş, düşünce ve önerilerini dile getirdiler.
Toplantıya katılan, mobilya ve orman ürünleri işletme sahiplerini dikkatlice dinleyen Vali Seddar Yavuz, kalkınma yarışında illerin bir rekabet halinde olduğunu vurgulayarak, Bu yarışta bizim yatırımcılarımızın, işadamlarımızın, işletme sahiplerimizin yanında durmamız, onlarla sık sık bir araya gelmemiz lazım. Bu toplantıları onun için önemsiyoruz. Ayrıca, bizlere profesyonel anamda danışmanlık hizmeti sunabilecek, sizleri her konuda bilgilendirebilecek bir Yatırım Destek Ofisimiz var. Burada, yatırım ve teşvikler konusunda uzman arkadaşlarımız var. Bunlardan istifade etmenizi isterim dedi.