Mutlu:“Tiyatro ihtiyaç haline getirilemedi”
Tiyatro sanatçısı Bülent Mutlu, gelişen teknoloji ile birlikte insanların yalnızlaşarak sanattan uzaklaştığına dikkat çekti.
info@karadenizekonomi.com / 24.12.2019
1970’li yıllardan bu yana Bulancak’ta oluşan tiyatro kültürü, gelişen teknolojinin yarattığı olumsuzluklara rağmen perdelerini açarak varlığını sürdürüyor diyen tiyatro sanatçısı Bülent Mutlu, gelişen teknoloji ile birlikte insanların yalnızlaşarak sanattan uzaklaştığına dikkat çekerek, “Sanat ihtiyaç haline getirilemediği için tiyatro ve opera sahneleri kapanmaya başladı. Oysa sanata yatırım yapılmalıdır. Çünkü sanattan uzaklaşan toplumlar gerilemeye mahkûmdur.” dedi.
1972 yılında Ordu’da dünyaya gelen ama aslen Bulancaklı olan Bülent Mutlu, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Sanat Tarihi ve arkeoloji eğitimi gördüğü yıllarda merak saldığı tiyatroya Bulancak’ta devam ediyor. Üniversitenin tiyatro kulübüne katılımıyla başlayan yolculukta daha sonra kadrosuna girdiği Üsküdar Koza Tiyatrosu adeta bir okul olmuş sanatçı için. Tuluatı orada öğrenen, tiyatro işletmeciliğinin nasıl bir şey olduğunu orada gözlemleyen başarılı tiyatrocuyu, Ali İhsan Bozdemir, Selahattin Taşdoğan, Enis Fosforoğlu, Ferdi Akarnur, Eşref Kolçak ve Coşkun Göğen gibi isimlerden edindiği deneyimleri bugünlerde doğduğu topraklara aktarmanın telaşı içinde bulduk. “Bir turne için geldiği Bulancak’ta yalnızca birkaç gün kalma planım varken kendimi burada yaşarken buldum” diye söze başlayan Mutlu, şimdilerde Bozatlıoğlu Atlı Spor Kulübü bünyesinde oluşturduğu “Tiyatro Pikolo”yu bölgedeki tiyatro seyircisi ile buluşmanın mutluluğunu şu sözlerle dile getirdi. “Cebimde taşıdığım bir oyunu sahnelemekle başlayan Bulancak serüvenimde öncelikle beni cesaretlendiren ilçemizde var olan tiyatro kültürü oldu. Bana göre 1978 yılında kurulan Bulancak Sanat Tiyatrosu, bu kültürün oluşmasında en büyük etkendir. O kültürün getirisi olarak da burada tiyatroya sahip çıkan ve ciddi anlamda tiyatroyu bilen bir kitle var.”
Teknoloji insanları yalnızlaştırdı
Açıklamalarında sosyal sorumluluk mesajları da veren Mutlu, sanata dair uyarılar yapmayı da ihmal etmedi: Mutlu, “gelişen teknoloji ile birlikte insanların yalnızlaştığını görüyorum. Bu yalnızlıktır ki insanlar sanattan giderek uzaklaşıyor. Tiyatro ve opera sahneleri kapanıyor, mizah dergileri daha az okunuyor. Ülkede kültür gerilemesinden söz edebiliriz. Oysa sanata yatırım yapılmalıdır. Çünkü sanatsever toplumlar daha verimli, daha akılcı ve daha gelişmiş toplumlar olur. Sanattan uzaklaşan toplumlar ise gerilemeye mahkûmdur.”
Tamtakır muhabbet
Bugüne kadar dram-komedi oyunları oynayan başarılı sanatçı, bugünlerde yazdığı ve yönettiği son oyun olan “tamtakır muhabbet” ile tiyatro severlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Komedi unsurunun öne çıktığı, 4 kişi 5 ayrı karakteri canlandırdığı oyun bir Rum meyhanesinde geçiyor. Alex, Nişantaşılı modacı Roketalır bey, Todori ve felsefe profesörü ile Temel ise oyunun kahramanları. 28 Ocak tarihinde Giresun’da sahne alacak oyun bir gün sonra da Bulancaklı sanatseverlerle buluşacak. Tiyatro Pikolo, 300 kişilik bir salon bulunması halinde Şubat ayında da Ordulularla da buluşmayı istiyor. REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOMİ