“OSB’de eşit paylaşım yok.”
“ OSB’lerde sanayiciye daha çok yer verilmesi gerekiyor. Şu an Ordu OSB’de 80 işyeri var. En az 50’si ticaret sektörü. Oysa eşit olması gerekiyor. Depo olarak bile kullanılıyor ama sanayiciye yer sağlanmıyor.”
info@karadenizekonomi.com / 17.06.2019
Hazırladığı iki proje ile geçtiğimiz günlerde ödül alan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin kendi döneminde farklılık olarak Ordu adına neler yaptığını, fındıktan daha fazla kazanç sağlanması için neler yapılması gerektiği ve OSB’lerin mevcut durumuna dair gazetemize özel açıklamalarda bulundu.
Göreve başladığında odanın bir binası olmadığını söyleyen Başkan Şahin, “6 bin metrekare kapalı alanı olan bölgenin en modern akıllı binasını yaptık. Bir katını bize destek veren kuruluşlara verdik. Ayrıca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne okula ihtiyacımız olduğunu kabul ettirdik. Cumhurbaşkanı Erdoğan endüstri meslek öğrencilerine ihtiyacımız var bütçe açığını ancak ara mal üreterek kapatabiliriz hatta bütün OSB’lerde bir tane endüstri meslek lisesi olması gerekir demişti. Bizde çalışmalarımızı bu yönde yaptık şu an Ordu Endüstri Meslek Lisesi’nin yönetimi Ordu Ticaret ve Sanayi Odası ile Borsa’nın kontrolünde.
Ordu Endüstri Meslek Lisesi Türkiye’nin en modern, merkezi bir yerde 25 dönüme yakın bir arsada yer alıyor. Sadece arsa bedeli 50 milyon TL. 2 bin öğrenci kapasiteli şimdilik 1200 öğrenci var. Ordu’nun 20 yıl liseye ihtiyacı olmayacak.” dedi.
“Aracı firma olmadan ihracat yapılmalı”
URGE projesi kapsamında gerçekleştirdiği Kanada ziyaretini değerlendiren Başkan Şahin, Biz 3 milyon dolar bedelli %70’ini ticaret bakanlığı yüzde 30’unu odamız ya da oraya giden tüccarların karşıladığı fındık ihracatımızı geliştirme ve imalat sektörü ile ilgili iki proje gerçekleştirdik. Bu projelerin 6 aylık bir ön eğimi oldu. 18 tane fındık ihracatçımız projeye katıldı fakat Kanada’ya giderken 5 kişi geldi. Biz fındığımızın %80’ini ihraç ediyoruz. Dünya fındık üretiminin yüzde 70’ine sahibiz. Ama sadece 1,5 milyon dolarlık satış yapabilmişiz.
Fındığın yüzde 60’ını tek bir firma alıyor. Bu firma bizim fındığımızı Amerika’dan Kanada’yasatıyor. Kanada’da gümrük vergisi yok araya hiçbir firma sokmadan bizim direkt onlara satış yapmamız gerekiyor. Sadece Kanada değil, Katar, Ukrayna ve Rusya’da da fındık 300 lira, bizim buraları aracısız pazar haline getirmemiz gerekiyor. Bu yüzden o 18 firmanın hepsini orada görmek isterdim.” diye konuştu.
“Üreticimiz para kazanamıyor”
Kanada’ya 500 milyon dolarlık sert kabuklu kuruyemiş gittiğini belirten Şahin, “Bunun yarısı Türkiye’den giden fındık 1,5 milyon dolar değerinde. Kanada’da en ucuz fındık fiyatı 160 TL.Ama biz fındığı sezon başında 12 liraya sattık şimdi 18 lira oldu. Fiyat farkı 6 lira, üreticimiz para kazanamıyor. Ayrıca fındığı entegre ürün olarak satmamız gerekiyor. Şu an yüzde 35’ini böyle satıyoruz. İşlenmiş fındık daha karlı sadece fındık olarak satacağımıza işleyip çikolata vs. olarak satalım daha fazla kar edelim.” ifadesini kullandı.
“Lojistik merkez olacağız”
Başkan Şahin, “Denizi kullanmayan il konumundayız. Fındık en çok Ordu’da üretiliyor diyoruz ama ürettiğimiz fındığı liman olmadığı için Trabzon’a gönderiyoruz. İhracatı Ordu’dan fazlaymış gibi görünüyor. Önümüzde ki yıl da Giresun’un ihracatı biden fazla olacak çünkü onlar liman faaliyetlerine başladı. Ünye’de liman var ama Ünye- Ordu arası mesafe uzak Ordu’da da olması gerekiyor. Ordu liman kenti olsun. Şuan Sivas, Kayseri, Kahramanmaraş ve İskenderun Ordu’ya liman yapılmasını bizden çok istiyor. Karadeniz- Akdeniz yolu açıldığında biz lojistik merkez olacağız. Limanla ilgili çalışmalar bir an önce yapılmalı.” şeklinde konuştu.
“Algı operasyonu yapılıyor”
Çotanak oluşmadan fındıkta rekolte tahmini yapılamasının sağlıklı sonuçlar doğurmadığını söyleyen Şahin bu konuda devletin daha hassas davranması gerektiğini Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin fındığa sahip çıkması gerektiğini ifade etti. Şahin, “Tarım Bakanımız Amerika’da INC’ye katıldığında, Türkiye’nin fındık rekoltesi açıklanırken, çotanakların daha oluşmadığını çotanak saymadan rekolte tahmini yapılamayacağını söylemesi gerekiyordu. Çünkü oradaki bir firma algı operasyonu yapıyor. Türkiye’de rekolteyi yüksek gösterip, yüksek fındık fiyatlarına gerek olmadığını göstermeye çalışıyor. Toplantı Türkiye aleyhineydi tepki vermesi gerekiyordu. Fındık 3 doların altında fiyat ederse üretici fındık üretmez. Devlet üreticiye sahip çıksın. 6-7 milyon üretici bundan etkileniyor. Bizim fındığa dayalı bir ekonomimiz var. Çözüm için bir fiyat belirleyip 4-5 yıl o fiyat üzerinden ihracat yapmalıyız. Böylece herkes önüne bakabilir kimse mağdur olmaz.” dedi.
Fındıkta tek alıcı olmamalı
Bakanlığın düzenlediği Ulusal Fındık Çalıştayı’ndan memnun kalmadığını belirten Şahin, “Çalıştayda Türkiye’nin fındığının yüzde 60’ını hem ithal hem ihraç eden şirkete teşekkür edildi. Böyle bir olay olamaz. Sen Türkiye’nin üreticisinin alın terini gasp eden bir şirkete teşekkür edemezsin. Fındıkta tek bir alıcı olmaması lazım üretici hak ettiğini kazanamadığı zaman bu işi yapmak istemiyor.” diye konuştu.
“OSB’de sanayiciye daha fazla yer verilsin”
Organize Sanayi Bölgesi(OSB) konusuna da değinen Şahin, OSB’lerde sanayiciye daha çok yer verilmesi gerektiğini vurguladı. Şahin, “OSB için zorlamaya gerek yok. Çevre kirliliği yapmayan sanayi ürünleri her bölgede OSB şartlarıyla desteklensin. Ordu Giresun ve Trabzoniçin OSB şart değil buralarda arazi sıkıntısı yaşıyoruz yeterli alanımız yok. Ayrıca bizim OSB
de ticaret sektörüne değil, sanayiciye yer vermemiz gerekiyor. Şu an OSB’de 80 işyeri var. Enaz 50’si ticaret sektörü, eşit olması gerekiyor. Depo olarak bile kullanılıyor ama sanayiciye yer sağlanmıyor öncelikli olarak bu durumun çözümü sağlanmalıdır.” değerlendirmesini yaptı.MURAT GÜRSOY/KARADENİZ EKONOMİ